– Mange skjønner ikke forskjellen på nettleie og strøm

Kunderådgiver Kjersti (27) forteller at det er mange som ringer kundesenteret til Elvia for å få forklart forskjellen på nettleie og strøm en gang for alle. Noe hun har full forståelse for.

Jeg skjønte heller ikke forskjellen før jeg begynte å jobbe her, sier hun.

Hun kommer fra Hadeland og har bachelorgrad i både PR- og kommunikasjon og markedsføring. Noe hun brukte fire år på i Australia, hvor hun trivdes veldig godt.

– Det hadde ikke gjort meg noe å sitte i karantene i det huset vi bodde i, sier hun med et smil.

Men hun trives godt her hjemme også.

– Det beste med jobben min er at hverdagen er så variert. Jeg snakker med mange forskjellige mennesker hele tiden, og treffer aldri på samme type, forklarer hun.

Kjersti forteller også at jobben hennes har gitt henne en sterk forståelse av hva kunder krever av et så stort selskap. 

Hun snakker mest med kunder på telefon, men kommuniserer også på chat og i sosiale medier.

– Det er mange som lurer på hva nettleie egentlig er og hvorfor de må betale den. De lurer også på om det er en fast sum i måneden, sier hun.

– Men det finnes også folk som ringer oss fordi de ikke får koblet seg til internett. Da må vi forklare at de må ta kontakt med internettleverandøren sin i stedet, forteller hun etterfulgt av en latter.

Du betaler for frakt av strømmen hjem til deg

På spørsmål om hvorfor man må betale nettleie, svarer hun kontant.

– Man betaler nettleie for å få strømmen fraktet hjem til seg. Akkurat på samme måte som man betaler frakt for en vare man har kjøpt på nettet. Nettleien går til å dekke drift og vedlikehold av strømnettet, og utbygging der det er nødvendig.

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som bestemmer rammene for hva nettselskapene kan ta for nettleie. Så er det nettselskapene som beregner prisen på nettleien innenfor de rammene.

Nettleien er ikke lik for alle

For å gjøre det hele enda mer komplisert, så er ikke nettleien lik for alle. Det er flere faktorer som spiller inn når prisen på nettleien beregnes.

– Det kommer for eksempel an på hvor du bor i landet, om det er en bolig eller fritidsbolig og om du er privatkunde eller bedriftskunde. Generelt kan man si at nettleien blir høyere når strømmen skal fraktes over lengre avstander, forklarer hun.

Nettleien betales på etterskudd

– Det er vi som fakturerer nettleien, men som regel er den bakt inn i strømregningen du får fra strømleverandøren din. Vi fakturerer hver måned, og nettleien gjelder for måneden som har vært, sier hun.

På spørsmål om hun har noen tips til kundene, tenker hun seg litt om før hun svarer.

– Tipset jeg vil gi er å bruke nettsidene til Elvia. Der ligger svarene på alt du måtte lure på om nettleie. Oppe til høyre finner du en enkel og veldig bra søkefunksjon, hvor du kan skrive inn et ord og få opp all informasjonen du trenger. Jeg bruker ofte nettsiden selv, når jeg skal finne svar på det kunden spør oss om, avslutter Kjersti på kundesenteret.

Kjersti kundeservice. Foto

Kjersti har jobbet i Elvia siden februar 2019.