Pride minner oss om hvor viktig det er å gi hverandre takhøyde og trygghet på arbeidsplassen

Pride 2022 er året Elvia kickstarter likestilling, mangfold og inkluderingsarbeidet med en egen arbeidsgruppe som jobber for saken året rundt. Initiativet oppsto som et ønske om å vise at Elvia kontinuerlig jobber for at alle skal føle seg inkludert, respektert og hørt på jobb.

2022 er også året som markerer 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge, og vi gikk sterkere inn en fremtid hvor mangfold og inkludering fikk større plass i rommene vi beveger oss i ‒ også på arbeidsplassen. 

Direktør for HR og organisasjonsutvikling i Elvia, Tone Jørstad, forteller om at mangfold, likestilling og inkluderingsarbeid alltid har stått høyt i organisasjonen, men at det er også er rom for forbedring og utvikling. Dette er Pride den perfekte påminner på. 

Pride Elvia ansatte. Foto

‒ Elvia leverer strøm til over 2 millioner mennesker i Oslo, Viken og på Innlandet. Derfor har vi et ansvar å vise alle at vi står for et mangfoldig og likestilt samfunn. Når vi fargelegger signaturen vår og logoen vår, forplikter vi oss til alt Pride representerer og det blir enda tydeligere at vi faktisk mener det.

I hele juni pryder Elvias kontorlokaler med regnbuefargene i form av flagg, pins og blomster for å minne ansatte og besøkende om samhold og “love is love”. Håpet er at det skal være en dialogstarter og minne oss på at vi ikke skal ta friheten vår for gitt. 

‒ Uansett om du er homo eller hetero, bifil, trans eller definerer deg som hun, han eller hen, skal du føle deg velkommen, trygg og akseptert. Pride handler ikke bare om å feire dem som er skeive, men setter også søkelys på menneskeverd. Det er verdier som er verdt å markere fast årlig med Pride, og som forhåpentligvis gir gjenklang hele året rundt. 

Elvias arbeid for mangfold og inkludering skal hjelpe Elvia med å utvikle seg og åpne opp for dialog rundt temaet: 

  • En arbeidsgruppe som jobber med inkludering, mangfold og likestilling året rundt. 

  • Foredragsholder for juni: Goro Ree-Lindstad, administrerende direktør på Likestillingssenteret på Hamar.

  • Markering med Pride-flagg i logoer og signaturer internt og eksternt.

  • Markering med Pride-flagg, pins og buketter i kontorlandskap

  • Oppfordring til dialog og posting med Pride-tematikk på interne kanaler. 

  • Kursing med Rosa kompetanse, høsten 2022. 

  • Kundesenteret arrangerer barbecuefest med Pridetema. 

Stolt homo og Elvia-ansatt 

Fritz Deila-Osan beskriver seg som selv «stolt homo» og er glad for å være medlem i den nyoppstartede arbeidsgruppen i Elvia. I år tar de Pride-markering til et nytt nivå.

‒ Hele juni skal feires og markeres! Elvialandskapet er nå fargelagt av regnbuer og blomster, og vi oppfordrer folk til å poste på internkanaler. Vi har også handlet alle effekter fra Oslo Pridebutikken slik at alle inntekter går tilbake til den skeive bevegelsen og arbeidet de gjør. 

Arbeidsgruppen har gått inn for å gjøre Pride-markeringen større enn noensinne ved å invitere foredragsholdere, gjøre om e-postsignaturen i regnbuelogo, endret logo på plattform, Prideposter på interne plattformer, og gått til innkjøp av Pride-effekter og pins som de ansatte kan bruke.

‒ Pride er en uerstattelig opplysningsspreder. Som for eksempel i kundeavdelingen vår: Hvis noen ringer inn med negative reaksjoner på at vi markerer Pride, har vi nå muligheten til å tilrettelegge for en bedre samtale. Vi vil vise at det er rom for alle meninger, selv om vi ikke alltid er enige med hverandre. Det gir oss mulighet til å lytte til andre menneskers synspunkt ‒ som igjen kan skape forandring.

Som ansatt Elvia i over 12 år har han opplevd den positive utviklingen som har skjedd rundt markeringen av Pride de siste årene ‒ ikke bare hos Elvia, men i hele Norge. Aktive og synlige markeringer digitalt og fysisk inviterer til dialog og øker kunnskap. 

‒ Jeg har vært åpen homofil lenge og kan huske at jeg oppfordret til å ha Pride-flagget i logoen for rundt åtte år siden. Da ble forslaget dessverre avslått, fordi det var en frykt for å tråkke folk på tærne. Nå er jeg veldig stolt og glad for at Elvia står frem med Prideflaggene og verdiene hvert år. 

Han mener Pride-paraden og feiringen gir oss muligheten til å se hvor bredt og sterkt samholdet faktisk er. Det samme gjelder markeringer som skjer på nett og på jobben. Det gjør det enklere for kolleger å kunne prate om Pride ved kaffemaskinen og i lunsjen, og bli bedre kjent med andres liv og holdninger. 

‒ Vi må gi hverandre plass og oppfordre til å mene forskjellige ting, også på arbeidsplassen. Det skal være lov å uttrykke oss på ulike måter uten å nødvendigvis mene vondt, og det er når vi blir utfordret at vi utvikler oss og lærer. Møt kolleger med generøsitet. Slik blir vi brobyggere for kommende Pride-generasjoner.

Happy Pride, alle sammen! 🌈 Vi ønsker alle en elektrisk feiring ⚡

Pride Elvia ansatte. Foto