Grünerløkka speidergruppe er glade for støtten fra Elvia-fondet

Man skulle kanskje ikke tro at det finnes en speidergruppe på urbane Grünerløkka i Oslo, men så feil kan man altså ta. Grünerløkka speidergruppe består av 10 store speidere, 17 småspeidere og 4 aktive rovere, i tillegg til 7-8 delaktive. Skogen deres er Sofienbergparken.

Speidergruppen som driver med speideraktiviteter på byvis, holder til i metodistkirken og drives av frivillige fra Grünerløkka og Torshov med bakgrunn som speidere. De har også en speiderhytte i skogen i Lillomarka som heter Speiderbo.

Skal installere solcelleanlegg

– Vi søkte om støtte til å kjøpe et solcelleanlegg for å tilrettelegge for overnatting i speiderhytta ved å gjøre den sikrere, lysere og mer trivelig for alle, sier Petter Andersen i Grünerløkka speidergruppe.

Speiderhytta. Foto

Grünerløkka speidergruppe fikk støtte til å kjøpe solcelleanlegg

Han forteller også at de ønsker at flest mulig skal kunne bruke hytta og at de gjerne låner den ut til andre speidergrupper eller skoleklasser når de ikke bruker den selv.

– Vi ble veldig glade da vi fikk beskjed om at søknaden vår ble innvilget, og vi har allerede startet planleggingen av anlegget hvor både solcellepaneler og kjøleskap inngår i planene. Nå planlegger vi å bruke resten av støtten til å kjøpe et lite aggregat. Blir det noe til overs, bruker vi det på vafler til åpningen, sier han med et smil.

Andersen forteller videre at de også har kjøpt inn solcellelamper til utsiden av speiderhytta, slik at det kan se ut som det er folk der, og på den måten redusere risikoen for innbrudd. Selve installasjonen av solcelleanlegget skal gjennomføres på dugnad.

Lærer bort strøm

Ved å investere i solcelleanlegg har speidergruppa også benyttet anledningen til å lære om strøm til de yngre speiderne.

– Vi har også prøvd å få litt læring og engasjement inn i solcelleprosjektet vårt ved å snakke om hvordan strøm fungerer, hva kilowattimer er og hvor mye strøm vi trenger til for eksempel lys og kjøleskap. Det har fungert veldig fint, sier han.

Fokus på å være ansvarlige speidere

Grünerløkka speidergruppe fokuserer på at speiderne skal lære å ta ansvar for sine egne handlinger og klare seg selv både i naturen og ellers i samfunnet.

Speidere bærer ved. foto

Speiderne lærer å ta ansvar

– Vi fokuserer også på miljø, og følger Norges speiderforbund sitt program når det kommer til speidermerker vi tar. Det er flere miljømerker, som for eksempel å lære mer om hvor farlig plast er for miljøet. Ved å gjennomføre merker, gjør vi speiderne våre bevisste på hva miljøet og naturen betyr for oss, samtidig som vi får et merke å feste på speiderskjorta, som også er viktig, sier han.

På spørsmål om de ville søkt Elvia-fondet igjen, kommer svaret raskt.

– Ja, mange ganger. Vi vil søke hele tiden.

Petter Andersen avslutter med å fortelle om planer for et fremtidig prosjekt med å lage ferdigpakkede kasser med alt man trenger for en tur ut i naturen, som kan lånes ut til skoleklasser eller andre. De drømmer også om en liten vindmølle en eller annen gang.