Hamar Roklubb 1881 vil at kajakkpadling skal være for alle

I søknaden om støtte fra Elvia-fondet forklarte Hamar Roklubb 1881 at de ville bruke pengene på sikkerhetstrening i kajakk for barn og unge med fysisk eller psykisk utviklingshemming. Et flott tiltak som vi i Elvia gjerne ville være med å støtte.

Hamar Roklubb 1881 er med i overkant av 500 medlemmer en av Norges største ro og kajakklubber. De er også en av de eldste. Klubben ble etablert  helt tilbake i 1881 – derav navnet - og da med roing som aktivitet. I dag er imidlertid de fleste medlemmene engasjert i kajakkpadling.

Støtten fra Elvia-fondet ga barna en utrolig fin dag

Pengene fra Elvia-fondet gjorde det mulig å gjennomføre en innendørs sikkerhetstrening i kajakk for tre barn og deres familier.

– Vi leide Ankerskogen svømmehall og dekket kostnadene for de som var med, og alle var superfornøyde, sier Per Olav Lund i Hamar Roklubb 1881.

Noen som skal padle. Foto

Han forteller videre at både barna, søsken og foreldre fikk mye ut av dagen som var en fin blanding av god læring og lek. Kursdagen ble også fulgt opp med en dag i Mjøsa for deltakerne.

Kursopplegget fulgte prinsippene i introkurset i våttkortstigen, og ble tilpasset de begrensninger og behov for tilrettelegging deltakerne hadde. Kari Bråten er sammen med Per Olav tilrettelegger. Kari har selv funksjonsnedsettelser og er dermed en viktig bidragsyter og premissgiver i hele gjennomføringen, fra planlegging, til deltakerrekruttering og gjennomføring.

Fokus på mangfold

– Padling for alle er en målsetning i padleforbundet, og vi ønsker å følge opp dette ved å tilby aktiviteter til barn og unge med fysiske eller psykiske utfordringer. Vi har også snakket om å tilrettelegge sikkerhetskurs i kajakkpadling for eksempel for personer med innvandrerbakgrunn, forteller han.

Noen som padler kajakk. Foto

– Noe av det fine med padling er at det er en kjønnsnøytral fritidsaktivitet. Det er ikke en mannsidrett som mange tror. Når vi ser på medlemslistene våre er det faktisk en overvekt av kvinner. Padling passer for alle, uavhengig av fysisk styrke, funksjonsevne og så videre. Det viktigste er at man har lyst til å padle kajakk. Det er dessuten en aktivitet som forurenser lite, ettersom det er kroppen som står for fremdriften.

Vil bygge videre på tiltak for funksjonshemmede

Lund forklarer at de ønsker å bygge videre på lignende tiltak for funksjonshemmede i tiden som kommer og at de gjerne tar en ny runde med bassengleie. Men det koster penger.

– Uten støtten fra Elvia ville vi ikke kunne gjennomført den tilrettelagte sikkerhetstreningen for de med spesielle behov. Jeg hadde aldri fått penger fra klubbkassa til å gjøre dette her. Det er jeg helt sikker på, avslutter han.