I bygården fra 1883 i Seilduksgata er det åtte leiligheter. Sammen har beboerne blitt enige om å gjøre en felles innsats for å spare penger og miljøet ved å være mer bevisste på sitt eget strømforbruk og flytte mest mulig til de tidene på døgnet hvor færre bruker mye strøm.
Hver måned ser de sammen med styret i sameiet på forbruket og hvor mye de ulike seksjonene har brukt.
– Dette fungerer veldig fint i sameiet vårt. Da blir alle bevisst på når det er dyrest å bruke strøm. Selv om det bare er snakk om noen små ører, blir det penger av det til slutt, sier Ida Hammarlund som er styreleder i sameiet.
Spar penger på varmtvannet
Mye av strømforbruket i sameiet går til oppvarming av varmtvannsberederne for å forsyne beboerne med varmtvann. Derfor har seksjonseierne blitt enige om å endre litt på vanene for å bruke mindre strøm på de tidene av døgnet hvor både nettleien og strømmen er dyrere, altså mellom klokken 06 og 22 på hverdager. På den måten trenger ikke sameiets felles varmtvannsberedere å stå tilkoblet strøm hele døgnet. Ved hjelp av en tidsinnstilt timer, varmes vannet kun opp under de billigste timene.
– Det har vært en del prøving og testing for å finne balansen på hvor mye strøm som kreves for å holde vannet varmt nok til å dekke behovet til alle beboerne, men nå har vi funnet en god balanse, forteller styreleder Ida.
I tillegg til at beboerne er bevisste på å slå av lysene etter seg i leilighetene, har de også installert automatisk belysning i trappeoppgangen.
– Vi er et miljøbevisst sameie, men vi ønsker også å holde felleskostnadene så lave som mulig. Det er fint å se at vi har spart en hel del på å endre forbruket vårt, avslutter styrelederen.