Er du en av de mange som drar på hytta så fort sjansen byr seg, uansett årstid? Da er det viktig å tenke på at du bruker strøm på hytta på de samme tingene som hjemme.
Med ny nettleie er det spesielt på vinterhytta du kan spare mange kroner i nettleie.
Omtrent 60 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming
Selv om mange lever mer minimalistisk på hytta enn hjemme, både når det gjelder bruk av strøm og antall elektriske apparater, er det også mange som tar med seg vanene sine hjemmefra når det kommer til strøm. Det betyr at vi bruker strøm på de samme tingene og til samme tider som hjemme.
Husk at godt over halvparten av all strømmen du bruker, rundt 60 prosent, går til oppvarming også på hytta.
Mange av oss fjernstyrer oppvarmingen, slik at alle varmeovner på Sjusj øen, Hafjell eller Geilo skrur seg på automatisk rundt lunsjtider fredag formiddag. Kanskje kan du like gjerne starte oppvarmingen kl. 04 på morgenen i stedet? Eller kanskje du nøyer deg å forvarme hytta til 17 grader fordi du uansett fyrer i peisen ved ankomst?
De fleste som har en vinterhytte er ute på ski halve dagen lørdag. Da kan du fint redusere temperaturen noen grader midlertidig.
Det vil uansett lønne seg å skru temperaturen ned mange grader når du ikke er på hytta. En innetemperatur på 9-10 grader er en god regel for å forhindre frostskader når du ikke er der. Og det kan begrenses til rom der du har vann i rørene, som bad og kjøkken.
Ikke stress med å lade elbilen
Med ny nettleie er det én veldig enkel måte å spare penger på for alle som kjører elbil til hytta. Det er å ikke plugge inn ladekabelen straks du kommer fram. Fra 1. juli 2022 er nettleien høy på hverdager fram til kl. 22 på kvelden, og fredag er en hverdag. Vent altså minst til sent fredag kveld, eller helst lørdag, før du igjen lader bilbatteriet. Husk at lørdag, søndag og helligdager har lav nettleie (lavt energiledd) hele døgnet.
Du kan også spare varmtvann ved å bruke litt kortere tid i dusjen. Strøm og nettleie koster penger på hytta også.
Elsikkerhet er ekstra viktig på hytta.
Brannsikkerheten er minst like viktig på hytta som hjemme, og spesielt hvis du har en eldre hytte. Vi anbefaler derfor at du benytter neste hyttetur til en grundig sjekk av det elektriske anlegget. Her får du noen tips til hvordan du kan tenke elsikkerhet på hytta:
1. Gammelt utstyr kan føre til større brannfare på hytta
Mange av oss har nok lett fram den gamle brødristeren fra innerst i kjøkkenskapet med håp om at den skal få et nytt liv på hytta. Eller kanskje den gamle kasse-TV-en, som ikke lenger får plass i stua.
Det klare rådet fra Elvias elsikkerhetsingeniør, Otto-Rune Stokka, er at du ikke bør ta med deg disse produktene på hytta. Det er nemlig større fare for feil i gammelt utstyr enn i nytt. Det kan med andre ord heller lønne seg å ta med disse produktene til gjenvinningsstasjonen.
Det at de aller fleste husstandene i dag har byttet ut de gamle kasse-TV-ene med flatskjermer, har med stor sannsynlighet bidratt til at det har vært en nedgang i antall boligbranner som skyldes TV-apparater. De nye flatskjermene har nemlig både lavere spenning og energiforbruk.
2. Minimer bruk av skjøteledning
På samme måte som hjemme bør du minimere bruken av skjøteledninger på hytta. Eldre hytter har ofte et elektrisk anlegg som er tilpasset et mer nøkternt strømforbruk enn det som er vanlig i dag. Det betyr ofte at det er færre stikkontakter.
I en hverdag med PC, mobil, nettbrett og hyttekontor spiller strøm en langt større rolle enn før. Med mange dingser som til stadighet må lades, bør du montere flere stikkontakter på hytta, slik at bruken av skjøteledninger minimeres. Husk at skjøteledninger alltid er en midlertidig løsning, og skal ikke brukes permanent.
3. Sjekk sikringene
Opplever du at sikringene går ofte, kan det være et tegn på feil eller at kursen blir overbelastet. Da er det klare rådet å kontakte en elektriker.
4. Lad elbilen på egen kurs
Et annet råd som er like aktuelt på hytta som det er hjemme, er at lading av elbil bør skje på en egen kurs som kun går til lading av bil. Husk at det er trygt å lade elbilen om natten hvis du har installert en hjemmelader og ikke bruker vanlig stikkontakt.
5. Bytt lyspærer
Et enkelt tips er å bytte ut de gamle lyspærene på hytta med LED-pærer, som både bruker mindre strøm og er sikrere med tanke på brannfare. LED-pærer blir ikke like varme som vanlige lyspærer, i tillegg tåler de i langt større grad å bli slått av og på.