Nettleiepriser for deg som bor i enebolig

Bor du i en enebolig med elektrisk oppvarming, viser våre beregninger at at nettleien kan øke med 95 kroner i måneden for kunder med din type forbruk – fra 20.000 til 40.000 kWh. Kostnaden blir lavere hvis du tilpasser deg den nye nettleiemodellen og bruker strøm smartere.

Priseksempel basert på rundt 30.000 kWh i årsbruk:

Her antar vi et årsforbruk på rundt 30.000 kWh, timesmaks mellom 10 og 20 kW, forbruk fordelt 50/50 på dag og natt/helg og 60/40 på vinter og sommer.

Trinn fastledd

Trinn 4

Timesmaks-
forbruk

10-15 kW

Årlig nettleie

15.480 kr

Månedlig nettleie *

1.290 kr

Trinn 5

Timesmaks-
forbruk

15-20 kW

Årlig nettleie

16.600 kr

Månedlig nettleie *

1.383 kr

58% trinn 4,
42 % trinn 5

Timesmaks-
forbruk

58 % 10-15 kW,

42 % 15-20 kW

Årlig nettleie

15.950 kr

Månedlig nettleie *

1.329 kr

* Årlig kostnad delt på 12 mnd. gir denne månedlige gjennomsnittskostnaden.

Dette er bare et priseksempel. For å finne ut hvor mange kWh du bruker, sjekk Min side eller Elvia-appen. Der vil du få en god oversikt over strømbruken din.

Et godt tips: Kunder med dette forbruksmønsteret har typisk noen høye topper i løpet av året og bør vurdere å flytte mer forbruk til helg og kl. 22-06 i tråd med brannvernregler. Særlig kan det å lade elbil på natten med redusert ladehastighet være fornuftig.

Her er det viktig å påpeke at det selvfølgelig er mulig å havne på et lavere fastledd-trinn ved å være bevisst på samtidig bruk, og ha timesmaksbruk under 10 kW enkelte måneder.

Enebolig og elbil. Illustrasjon.

Hvordan endrer nettleien seg for deg i 2022?

Forbruksdata fra din strømmåler viser et årsforbruk på mellom 20.000 og 40.000 kWh. En typisk kunde i denne gruppen vil kunne få en prisøkning på 95 kroner i måneden. Få bedre oversikt over strømbruken din på Min side eller i Elvia-appen. Her finner du komplette pristabeller for 2022.

Nettleien vil fortsatt bestå av to ledd

Nettleien vil bestå av to ledd som før, et fastledd og et energiledd. Nytt fra 2022 er at fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av den timen du brukte mest strøm sist måned. Les mer om fastleddet, de ulike trinnene og pris her.

Nytt energiledd belønner helgebruk

Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså antall kilowattimer, blir også nytt. Fra 1. januar 2022 betaler du mindre per kilowattime i helgene og mellom klokken 22-06 på ukedagene. Det betyr at du kan redusere nettleieprisen ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten de andre dagene. I tillegg blir det billigere om sommeren enn om vinteren.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet klokken 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn. Les mer om energileddet og de ulike prisene her.

Her finner du mer informasjon om ny nettleie for 2022.

Kvinne regulerer temperaturen på termostaten

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

illustrasjon av blokk og bolig.

Nettleiepriser for deg som bor i leilighet

Bor du i en leilighet, viser våre beregninger at nettleien kan øke med 25 kroner i måneden for kunder med din type forbruk – fra 0 til 8.000 kWh. Kostnaden blir lavere hvis du tilpasser deg den nye nettleiemodellen og bruker strøm smartere.

Jobb på natten

Derfor skal du ikke vaske klær på natta eller sette på oppvaskmaskinen når du ikke er hjemme

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen din kan starte en brann når de er i bruk. Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.