Nettleiepriser for deg som bor i enebolig

Bor du i en enebolig, ligger forbruket vanligvis på et sted mellom fra 20.000 til 40.000 kWh strøm i året, alt ut ifra størrelse og hvilke typer oppvarmingsmuligheter boligen har.

Priseksempel basert på rundt 30.000 kWh i årsbruk:

Har du for eksempel et årsforbruk på 25.000 kWh vil det med den nye nettleien være en økning på 17,5 kroner i måneden.

I priseksempelet nedenfor antar vi trinn 2 fra april til oktober og trinn 3 i fem vintermåneder. Forbruket er fordelt 50/50 på dag og natt/helg.

Trinn fastledd

Trinn 3
(alle mnd)

Timesmaks-
forbruk

5-10 kW

Årlig nettleie

15.890 kr

Månedlig nettleie *

1.324 kr

Trinn 4
(alle mnd)

Timesmaks-
forbruk

10-15 kW

Årlig nettleie

17.390 kr

Månedlig nettleie *

1.449 kr

Priseksempel

Timesmaks-
forbruk

42 % 5-10 kW,

58 % 15-20 kW

Årlig nettleie

16.770 kr

Månedlig nettleie *

1.398 kr

* Årlig kostnad delt på 12 mnd. gir denne månedlige gjennomsnittskostnaden.

Dette er bare et priseksempel. For å finne ut hvor mange kWh du bruker, sjekk Min side eller Elvia-appen. Der vil du få en god oversikt over strømbruken din.

Et godt tips: Kunder med dette forbruksmønsteret har typisk noen høye topper i løpet av året og bør vurdere å flytte mer forbruk til helg og kl. 22-06 i tråd med brannvernregler. Særlig kan det å lade elbil på natten med redusert ladehastighet være fornuftig.

Her er det viktig å påpeke at det selvfølgelig er mulig å havne på et lavere fastledd-trinn ved å være bevisst på samtidig bruk, og ha timesmaksbruk under 10 kW enkelte måneder.

Enebolig og elbil. Illustrasjon.

Hvordan endrer nettleien seg for deg i 2022?

Den enkleste måten å få oversikt over endringene som gjelder akkurat for deg, er å logge inn på oversikten din i Min side. Her finner du ditt forbruk på times-, dags-, måneds- og årsnivå.

Husk at kunder med lavt forbruk har mest å spare på å ikke å bruke for mye strøm samtidig. Her finner du komplette pristabeller for 2022. Bor du i en enebolig med et årsforbruk på rundt 25.000 kWh vil en typisk kunde i denne gruppen kunne få en prisøkning på 17,5 kroner i måneden.

Nettleien vil fortsatt bestå av to ledd

Nettleien vil bestå av to ledd som før, et fastledd og et energiledd. Nytt fra 2022 er at fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av de tre timene du brukte mest strøm sist måned, fordelt på 3 ulike dager. Les mer om fastleddet, de ulike trinnene og pris her.

Nytt energiledd belønner helgebruk

Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså antall kilowattimer, blir også nytt. Fra 1. juli 2022 betaler du mindre per kilowattime i helgene, på helligdager og mellom klokken 22-06 på ukedagene. Det betyr at du kan redusere nettleieprisen ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten de andre dagene. I tillegg blir det billigere om sommeren enn om vinteren.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet klokken 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn. Les mer om energileddet og de ulike prisene her.

Her finner du mer informasjon om ny nettleie for 2022.

Kvinne regulerer temperaturen på termostaten

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

illustrasjon av blokk og bolig.

Nettleiepriser for deg som bor i leilighet

Bor du i en leilighet, viser våre beregninger at nettleien kan øke med 25 kroner i måneden for kunder med din type forbruk – fra 0 til 8.000 kWh. Kostnaden blir lavere hvis du tilpasser deg den nye nettleiemodellen og bruker strøm smartere.

Jobb på natten

Derfor skal du ikke vaske klær på natta eller sette på oppvaskmaskinen når du ikke er hjemme

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen din kan starte en brann når de er i bruk. Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.