Nettleiepriser for deg som bor i rekkehus

Bor du i rekkehus, ligger forbruket vanligvis på et sted mellom fra 8.000 til 20.000 kWh strøm i året alt ut ifra størrelse og hvilke typer oppvarmingsmuligheter boligen har.

Priseksempel basert på rundt 14.000 kWh i årsbruk:

Har du for eksempel et årsforbruk på 14.000 kWh vil det med den nye nettleien være en økning på 42 kroner i måneden.

I priseksempel nedenfor antar vi trinn 2 fra april til oktober og trinn 3 i fem vintermåneder. Forbruket er fordelt 50/50 på dag og natt/helg.

Trinn fastledd

Trinn 2
(alle mnd)

Timesmaks-forbruk

2-5 kW

Årlig nettleie

8.000 kr

Månedlig nettleie *

667 kr

Trinn 3
(alle mnd)

Timesmaks-forbruk

5-10 kW

Årlig nettleie

9.500 kr

Månedlig nettleie *

792 kr

Priseksempel

Timesmaks-forbruk

58 % 2-5 kW,

42 % 5-10 kW

Årlig nettleie

8.630 kr

Månedlig nettleie *

719 kr

* Årlig prisendring, del på 12 for å se månedlig effekt.

Dette er bare et priseksempel. For en kunde med dette forbruket er det også mulig å havne på trinn 1 på fastleddet (0-2 kW) flere måneder i året. For å finne ut hvor mange kW du vanligvis bruker, sjekk Min side eller Elvia-appen. Der vil du få en god oversikt over strømbruken din.

Et godt tips: Kunder med dette forbruksmønsteret bør vurdere å endre ettermiddagsforbruket sitt slik at timesmaksbruken holder seg under 5 kW flere måneder i året.

Rekkehus. illustrasjon.

Hvordan endrer nettleien seg for deg i 2022?

Den enkleste måten å få oversikt over endringene som gjelder akkurat for deg, er å logge inn på oversikten din i Min side. Her finner du ditt forbruk på times-, dags-, måneds- og årsnivå.

Husk at kunder med lavt forbruk har mest å spare på ikke å bruke for mye strøm samtidig. Her finner du komplette pristabeller for 2022. Bor du i en leilighet med et årsforbruk på rundt 14.000 kWh vil en typisk kunde i denne gruppen vil kunne få en prisøkning på 42 kroner i måneden.

Nettleien vil fortsatt bestå av to ledd

Nettleien vil bestå av to ledd som før, et fastledd og et energiledd. Nytt fra 2022 er at fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av de tre timene du brukte mest strøm sist måned, fordelt på 3 ulike dager. Les mer om fastleddet, de ulike trinnene og pris her.

Nytt energiledd belønner helgebruk

Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså antall kilowattimer, blir også nytt. Fra 1. juli 2022 betaler du mindre per kilowattime i helgene, på helligdager og mellom klokken 22-06 på ukedagene. Det betyr at du kan redusere nettleieprisen ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten de andre dagene. I tillegg blir det billigere om sommeren enn om vinteren.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet klokken 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn. Les mer om energileddet og de ulike prisene her.

Her finner du mer informasjon om ny nettleie for 2022.

Hytte fritidsbolig. Illustrasjon

Nettleiepriser for hytte og fritidsbolig

For hytteeiere flest blir nettleien billigere, fordi energileddet blir lavere i helgene – når man gjerne er på hytta. Men du bør likevel passe på timesforbruket ditt ved ankomst. Våre beregninger viser at nettleieprisen for typiske hytter og fritidsboliger vil reduseres med 50 kroner i måneden i 2022.

Kvinne leser av forbruk på smart termostat

Kutter du toppene, kutter du kostnadene

Den nye nettleiemodellen skal redusere behovet for å bygge ut strømnettet, og vil spare alle kunder for penger på sikt. Hvis du selv blir en topp-kutter, kan du redusere regningen både nå og i fremtiden.

Strømledninger i skog

Et jevnere forbruk gir mindre miljøavtrykk

I den nye nettleiemodellen vil du kunne redusere nettleien din ved å flytte så mye som mulig av forbruket ditt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. Vi gir deg tips om hva slags forbruk du enkelt kan flytte for å spare både miljøet og penger.