Nettleiepriser for hytter og fritidsbolig

Har du hytte eller fritidsbolig, ligger forbruket vanligvis på et sted mellom fra 0- 4.000 kWh strøm i året alt ut ifra størrelse og hvilke typer oppvarmingsmuligheter boligen har.

Priseksempel basert på rundt 4.000 kWh i årsbruk:

Har du for eksempel et årsforbruk på 4.000 kWh vil det med den nye nettleien være en reduksjon på 20 kroner i måneden.

I priseksempelet nedenfor antar vi et årsforbruk på trinn 1 to måneder i året, og trinn 2 de resterende ti månedene i året. Forbruket er fordelt 50/50 på dag og natt/helg.

Trinn fastledd

Trinn 1
(alle mnd)

Timesmaks-
forbruk

0-2 kW

Årlig nettleie

3.100 kr

Månedlig nettleie *

258 kr

Trinn 2
(alle mnd)

Timesmaks-
forbruk

2-5 kW

Årlig nettleie

4.000kr

Månedlig nettleie *

333 kr

Priseksempel

Timesmaks-
forbruk

17 % 0-2 kW,
83 % 2-5 kW

Årlig nettleie

3.850 kr

Månedlig nettleie *

321 kr

* Årlig kostnad delt på 12 mnd. gir denne månedlige gjennomsnittskostnaden.

Dette er bare et priseksempel. For å finne ut hvor mange kWh du bruker, sjekk Min side eller Elvia-appen. Her vil du få en god oversikt over strømbruken din.

Som hytteeier risikerer du et for høyt timesforbruk når du kommer til hytta og skrur på alt av varme og apparater. Dette bør du unngå hvis du vil holde nettleien lavest mulig.

Spesielt timesforbruket ditt ved ankomst hytta er viktig – pleier det å skyte i været? I så fall kan du vurdere teknologi for å starte oppvarming før ankomst. Vent med lading av elbil til kl. 22 fredag kveld.

Hytte fritidsbolig. Illustrasjon

Hvordan endrer nettleien seg for deg i 2022?

Den enkleste måten å få oversikt over endringene som gjelder akkurat for deg, er å logge inn på oversikten din i Min side. Her finner du ditt forbruk på times-, dags-, måneds- og årsnivå.

Husk at kunder med lavt forbruk har mest å spare på å ikke bruke for mye strøm samtidig. Her finner du komplette pristabeller for 2022. Har du en hytte eller fritidsbolig med et årsforbruk på rundt 4.000 kWh vil en typisk kunde i denne gruppen kunne få en prisreduksjon på 20 kroner i måneden.

Nettleien vil fortsatt bestå av to ledd

Nettleien vil bestå av to ledd som før, et fastledd og et energiledd. Nytt fra 2022 er at fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av de 3 timene du brukte mest strøm sist måned, fordelt på 3 ulike dager. Les mer om fastleddet, de ulike trinnene og pris her.

Nytt energiledd belønner helgebruk

Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså antall kilowattimer, blir også nytt. Fra 1. juli 2022 betaler du mindre per kilowattime i helgene, på helligdager og mellom klokken 22-06 på ukedagene. Det betyr at du kan redusere nettleieprisen ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten de andre dagene. I tillegg blir det billigere om sommeren enn om vinteren.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet klokken 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn. Les mer om energileddet og de ulike prisene her.

Her finner du mer informasjon om ny nettleie for 2022.

Strømledninger i skog

Et jevnere forbruk gir mindre miljøavtrykk

I den nye nettleiemodellen vil du kunne redusere nettleien din ved å flytte så mye som mulig av forbruket ditt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. Vi gir deg tips om hva slags forbruk du enkelt kan flytte for å spare både miljøet og penger.

Hva bruker mest strøm? Er det matlaging?

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.

Gatelys i mørke. Foto

Slik settes prisen på nettleien

Energiledd? Fastledd? Nettleien består av flere deler og her får du sett mer om hva som bestemmer prisen på nettleien din.