Nettleiepriser for hytter og fritidsbolig

For hytteeiere flest blir nettleien billigere, fordi energileddet blir lavere i helgene – når man gjerne er på hytta. Men du bør likevel passe på timesforbruket ditt ved ankomst. Våre beregninger viser at nettleieprisen for typiske hytter og fritidsboliger vil reduseres med 50 kroner i måneden i 2022.

Priseksempel basert på rundt 4.000 kWh i årsbruk:

Her antar vi et årsforbruk på rundt 4.000 kWh, timesmaks aldri over 5 kW, forbruk fordelt 50/50 på dag og natt/helg og 60/40 på vinter og sommer.

Trinn fastledd

Trinn 1

Timesmaks-
forbruk

0-2 kW

Årlig nettleie

3.040 kr

Månedlig nettleie *

253 kr

Trinn 2

Timesmaks-
forbruk

2-5 kW

Årlig nettleie

3.720 kr

Månedlig nettleie *

310 kr

50 % trinn 1,
50 % trinn 2

Timesmaks-
forbruk

50 % 0-2 kW,
50 % 2-5 kW

Årlig nettleie

3.380 kr

Månedlig nettleie *

282 kr

* Årlig kostnad delt på 12 mnd. gir denne månedlige gjennomsnittskostnaden.

Dette er bare et priseksempel. For å finne ut hvor mange kWh du bruker, sjekk Min side eller Elvia-appen. Der vil du få en god oversikt over strømbruken din.

Som hytteeier risikerer du et for høyt timesforbruk når du kommer til hytta og skrur på alt av varme og apparater. Dette bør du unngå hvis du vil holde nettleien lavest mulig.

Spesielt timesforbruket ditt ved ankomst hytta er viktig – pleier det å skyte i været? I så fall kan du vurdere teknologi for å starte oppvarming før ankomst. Vent med lading av elbil til kl. 22 fredag kveld.

Hytte fritidsbolig. Illustrasjon

Hvordan endrer nettleien seg for deg i 2022?

Forbruksdata fra din strømmåler viser et årsforbruk på mellom 0 og 4.000 kWh. En typisk kunde i denne gruppen vil kunne få en reduksjon i nettleieprisen på 50 kroner i måneden, ettersom mesteparten av strømbruken er i helgene. Få bedre oversikt over strømbruken din på Min side eller i Elvia-appen. Her finner du komplette pristabeller for 2022.

Nettleien vil fortsatt bestå av to ledd

Nettleien vil bestå av to ledd som før, et fastledd og et energiledd. Nytt fra 2022 er at fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av den timen du brukte mest strøm sist måned. Les mer om fastleddet, de ulike trinnene og pris her.

Nytt energiledd belønner helgebruk

Energileddet, som tidligere bare har vært avhengig av hvor mye strøm du bruker, altså antall kilowattimer, blir også nytt. Fra 1. januar 2022 betaler du mindre per kilowattime i helgene og mellom klokken 22-06 på ukedagene. Det betyr at du kan redusere nettleieprisen ved å flytte noe av strømforbruket ditt til helger og sent på kvelden eller natten de andre dagene. I tillegg blir det billigere om sommeren enn om vinteren.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet klokken 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn. Les mer om energileddet og de ulike prisene her.

Her finner du mer informasjon om ny nettleie for 2022.

Strømledninger i skog

Et jevnere forbruk gir mindre miljøavtrykk

I den nye nettleiemodellen vil du kunne redusere nettleien din ved å flytte så mye som mulig av forbruket ditt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. Vi gir deg tips om hva slags forbruk du enkelt kan flytte for å spare både miljøet og penger.

Hva bruker mest strøm? Er det matlaging?

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.

Gatelys i mørke. Foto

Slik settes prisen på nettleien

Energiledd? Fastledd? Nettleien består av flere deler og her får du sett mer om hva som bestemmer prisen på nettleien din.