Slik blir det nye energileddet

Med ny nettleie er det penger å spare på å flytte forbruk til helgen, eller til kl. 22-06 på hverdager. Det er viktig å huske at du alltid må være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin eller tørketrommel. Her finner du detaljerte priser for 2022.

Med ny nettleiemodell vil du kunne spare penger på å legge strømforbruk til tidspunkt med lav utnyttelse av strømnettet. Dette er ekstra viktig om vinteren når vi bruker mest strøm, derfor er det forskjellige priser om sommeren og om vinteren.

Energileddet er lavere pr. kWh om sommeren enn om vinteren. I tillegg er avgiftene satt ned fra januar til mars 2022, fordi regjeringen har redusert elavgiften i denne perioden.

Husk at du på Min side kan se eget forbruk fordelt på dag og helg/natt.

Energileddet

Dette er pristabellen for energileddet fra 1. januar 2022. Vi definerer dag som kl. 06-22 og natt som kl. 22-06:

Energiledd

Vinter (november-mars)

Dag ☀️

41,70* øre/kWh

Natt/helg 🌜

29,20* øre/kWh

Sommer (april-oktober)

Dag ☀️

37,35 øre/kWh

Natt/helg 🌜

31,10 øre/kWh

* Prisene i vintermånedene januar-mars 2022 er lavere enn november-desember fordi regjeringen har foreslått en redusert elavgift i denne perioden. Elavgiften i perioden januar-mars er 8,90 øre/kWh og resten av året er den 15,41 øre/kWh.

Inkludert i prisene er også Enovaavgift på 1 øre/kWh og merverdiavgift på 25 %.

Ingen kan flytte veldig mye forbruk til helgen (hele lørdag og søndag) og tidsrommet kl. 22-06 på hverdager, men håpet er at mange mennesker kan flytte litt forbruk uten at de tar sjanser med brannsikkerheten. Regelen er at du alltid skal være våken og til stede når du bruker elektriske apparater som vaskemaskin, tørketrommel eller oppvaskmaskin, slik at du har disse under oppsyn.

Noen forslag

Det aller viktigste sparetipset hvis man har elbil er selvfølgelig å lade denne om natten og i helgen. Dette forutsetter godkjent hjemmelader montert av fagfolk.

Men hvis man er våken til midnatt, kan man for eksempel bruke vaskemaskinen med lavest pris mellom kl. 22 og 24.

Andre tips kan være å dusje før man legger seg istedenfor på morgenen, eller programmere baderomstermostaten til å øke temperaturen på baderomsgulvet fra kl. 05.30 istedenfor én time senere. Vi har alle forskjellige døgnrytme, og man må selv se hva man kan flytte av forbruk forsvarlig.

Alle tjener på ny nettleie på lang sikt

Husk at målet med ny nettleie er å kutte toppene i forbruket vårt og utnytte kapasiteten i strømnettet bedre. Da sparer vi penger og miljøet, og holder nettleien lavest mulig for deg som forbruker.