Bli en topp-kutter, du også!

Nye prismodeller for nettleie kan for noen føles fordyrende. Grunnen til endringen er at vi må redusere unødvendig utbygging av strømnettet, som igjen vil gi til dyrere nettleie. Hvis du blir en topp-kutter, kan du få lavere regning både nå og i fremtiden.

De fleste av oss liker at ting forblir slik de alltid har vært. Endring kan føles som et unødvendig bryderi, litt stressende, og man er usikker på om endringen er til ditt eget beste. 

Nå har nesten alle norske strømkunder fått installert smarte strømmålere. De sparer deg for måleravlesning og gir deg langt bedre oversikt over eget strømforbruk, særlig hvis du laster ned Elvia-appen. Samtidig åpner de nye målerne for at nettleien blir smartere. Den som er litt fleksibel og klarer å endre noen vaner, vil komme godt ut. 

Det er gode grunner for endringen i nettleie, som du som pilotkunde er med å teste før den innføres for resten av befolkningen.  

Du vil kanskje kjenne igjen begrepet fra diskusjonene rundt koronapandemien, dette handler nemlig om å ta ut «toppene», for alles beste. 

Toppene er dyre  

Under koronapandemien har det vært veldig viktig, spesielt i starten av utbruddet, å forhindre smittespredning. Vi bruker munnbind, holder avstand på én meter, og møtes ikke i større grupper. En ukontrollert smitte ville nemlig gitt oss «topper» i antall innlagte på norske sykehus, slik at ikke alle kunne fått nødvendig behandling samtidig. Det kunne kostet menneskeliv. 

Langt mindre alvorlig er utfordringene vi har i strømnettet, men også her handler det om å ta ut «toppene». Disse toppene får vi gjerne når alle nordmenn kommer hjem fra jobb, skrur opp varmen i huset, setter på komfyren for å lage middag, lader el-bilen og setter på oppvask- og vaskemaskin. 

Mann som putter inn skittentøy i vaskemaskinen

Ved å fordele forbruket ditt utover dagen er du med på å spare unødvendig utbygging av strømnettet.

Nettet er ikke dimensjonert godt nok for at alle skal bruke maksimalt med strøm samtidig. Vi har altså to valg: Enten legge om vanene våre litt, eller bruke mange milliarder av kroner for å bygge ut strømnettet for å kunne takle alle ekstreme forbrukstopper. En slik utbygging er det strømkundene, altså deg selv og alle andre nordmenn, som må betale. Det ønsker vi å unngå. 

Hvor unødvendig det er å bygge ut for å håndtere toppene, viser dette bildet: Tenk deg at regjeringen sa vi skulle bruke milliarder av kroner på å bygge ut norske kirker. Hvorfor? Fordi det er for fullt i kirkene på julaften. Det hadde selvfølgelig vært en håpløs bruk av penger. Da får det heller være slik at noen ikke får plass akkurat denne dagen. Resten av året har kirkene plass til alle som måtte ønske. 

På samme måte gir det ingen mening å dimensjonere strømnettet for at alle skal lade elbil, dusje, øke innetemperaturen og ha alle kokeplatene på induksjonsovnen på samtidig.  

Samtidig kan vi ikke bare nekte folk strøm en tirsdag ettermiddag. Vi må kutte toppene. 

Billigere og dyrere 

De nye prismodellene for nettleie vil gjøre det langt billigere å bruke strøm i sommerhalvåret, med små forskjeller mellom dag og natt. Det er god nok plass i strømnettet fra april til oktober. 

Men på vinteren blir det dyrere, for at vi skal bruke mindre. Det blir ikke dyrere hele vinteren, for både om kvelden og natten, og i helger og på fridager har strømnettet mer enn nok kapasitet. Men på dagtid mandag til fredag må vi endre vaner. 

Det vil ikke finnes én regel for hvordan vi skal legge om forbruket. Mens noen fint kan vente med å lade elbilen til kveld og natt, trenger gjerne barnefamilier å lade under middagen før barn skal kjøres til fritidsaktiviteter og trening. 

Men barnefamilien kan kanskje skru ned innetemperaturen, når man likevel haster småsvett omkring for å rekke alle gjøremål? Kan klesvask og tørketrommel vente til senere på kvelden?  

I tillegg til å flytte forbruk i tid, er det også mulig å bli flinkere med generell strømsparing under toppene. Ikke la varmtvannet renne når du rydder av middagsbordet. Luft raskt og effektivt istedenfor å ha vinduer på gløtt. 

Legg en strategi 

Siden vi alle er forskjellige, er det mest fornuftige å ta utgangspunkt i sin egen hverdag når man planlegger hvordan man skal kutte sine egne topper.  

For de fleste av oss er det mulig å endre noen vaner. Da sparer du penger på nettleien nå, og du sparer penger for fremtiden ved å kutte toppene som ellers vil kreve store investeringer i strømnettet. 

Bli en topp-kutter, du også, så reduserer vi folks fremtidige nettleie. 

Elvia-appen kan du laste ned her

Kvinne som bruker Elvia-appen hjemme

Vår app: Elvia rett i lomma

Med Elvia-appen får du oversikt og kontroll over strømforbruket ditt. Her finner du mer informasjon om appen vår og hvordan du laster den ned.

Trangt i strømnettet når alle skal lade elbilen samtidig

Når mange skal bruke strøm samtidig blir det trangt – i strømnettet!

Elvia har ansvaret for strømnettet, de fysiske ledningene som frakter strømmen hjem til deg, og sørger for at det alltid er strøm i kontakten når du trenger det.