I dette sameiet har de gått sammen for å spare penger og miljøet med ny nettleiemodell

Lavere behov for investering i utbygging av strømnettet, betyr lavere nettleie for kundene våre. Siden 1. november 2020 har ca. 10.000 kunder deltatt i Elvias pilotprosjekt, der de har testet to ulike nettleiemodeller. Mange har funnet gode løsninger for å legge om strømforbruket.

Ett sameie i Seilduksgata 11 på Grünerløkka i Oslo har deltatt i Elvias pilotprosjekt. Her har beboerne sammen tatt enkle grep i hverdagen for å spare penger og miljøer, ved å vri forbruket sitt.

Dugnadsinnsats for å kutte kostnader og miljøet

I bygården fra 1883 i Seilduksgata bor det folk fordelt på åtte seksjoner. Gjennom pilotprosjektet har de blitt enige om å gjøre en felles innsats for å spare penger og miljøet ved å være mer bevisst på strømforbruket. Sameiet testet prismodellen Rush&Ro, som gir lavere nettleiepris på de tidene av døgnet hvor færre bruker mye strøm.

Hver uke sender styret ut en oversikt til beboerne over når på døgnet strøm- og nettleieprisene er lavest. Når måneden er over, ser de sammen på forbruket og hvor mye de har brukt.

-Dette fungerer veldig fint i sameiet vårt. Da blir alle bevisst på når det er dyrest å bruke strøm. Det er snakk om små ører, men det blir penger til slutt, forteller Ida Hammarlund som er styreleder i sameiet.

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Sparer penger på varmtvannet

I sameiet fra 1883 går mye av strømforbruket til oppvarming av varmtvannsberederne for å forsyne beboerne med varmtvann. Derfor har seksjonseierne blitt enige om å endre litt på vanene for å bruke mindre strøm på de tidene av døgnet hvor både nettleien og strømmen er dyrere. På den måten trenger ikke sameiets felles varmtvannsberedere å stå tilkoblet strøm hele døgnet. Ved hjelp av en innstilt timer, varmes vannet kun opp under de billigste timene.

-Det har vært en del prøving og testing for å finne balansen på hvor mye strøm det kreves for å holde vannet varmt nok til å dekke behovet til alle beboerne, men nå har vi funnet en god balanse, forteller styreleder Ida.

I tillegg til at beboerne er bevisste på å slå av lysene etter seg i leilighetene, har de også installert automatisk belysning i trappeoppgangen.

-Vi er et miljøbevisst sameie, men vi ønsker også å holde felleskostnadene så lave som mulig. Det er fint å se at vi har spart en del på å endre forbruket, forteller styrelederen.

Kvinne leser av forbruk på smart termostat

Tips for å jevne ut forbruket

Mens man tidligere bare kunne spare penger på å bruke mindre strøm, vil du i fremtiden kunne redusere nettleien ved å bruke like mye strøm, men på andre tider av døgnet og uken. Her er noen tips som er enkle å gjennomføre.

Jobb på natten

Ikke flytt forbruk som går utover elsikkerheten!

Å flytte mest mulig strømforbruk til tidsrommet mellom kl. 22 på kvelden og 06 neste morgen vil være økonomisk gunstig med ny nettleiemodell. Men ta aldri sjanser med brann- og elsikkerheten! Det er ikke verdt å risikere liv og helse for å spare penger.