Nå kan peiskosen lønne seg hele uka

Som pilotkunde får du sannsynligvis lavere nettleie om sommeren, mens det på vinteren kan bli dyrere. Den som trives med fyr i peisen på kalde vinterdager, kan slå to fluer i en smekk. Ikke bare får man det koseligere, man kan også spare penger. Det er imidlertid noen ting som må være på plass.

Alle pilotkundene hos Elvia får en lavere pris per kilowatttime (kWh) i hele sommerhalvåret. Fra april til oktober er energileddet i nettleien din, det som bestemmes av strømforbruket ditt, minst 60 % billigere av hva det er på dagtid om vinteren.  

Men ukedager om vinteren blir altså litt dyrere enn før. De to modellene som Elvias kunder nå tester ut er litt forskjellige, men de har til felles at morgen og ettermiddag mandag til fredag om vinteren er dyrest per kilowattime.  

De høyere prisene tester vi for å se om vi kan kutte «toppene» i forbruket, og slippe dyr utbygging av strømnettet, noe som ville blitt belastet alle strømkunder. Det kan også bety at peiskosen mandag til fredag ikke bare er det koseligste, men sannsynligvis også det økonomisk mest fordelaktige å gjøre.  

Vedfyring kan lønne seg 

Om vedfyring vil lønne seg for deg, istedenfor å bruke det elektriske anlegget, avhenger imidlertid av noen faktorer. 

Det aller viktigste er hvor moderne, energieffektiv og rentbrennende vedovn du har. En gammel ovn kan ha en virkningsgrad ned mot 50 prosent. De beste nye vedovnene har til sammenligning en virkningsgrad på 80 prosent, noen enda mer. 

Hvis du altså har en eldre ovn, eller bare et åpent ildsted, vil det etter all sannsynlighet være svært dårlig økonomi i å fyre istedenfor å varme opp elektrisk. I tillegg forurenser eldre ovner langt mer. 

Men har du en moderne ovn fra 1998 eller senere, bør du lese videre. Da kom nye regler som sikrer tilfredsstillende forbrenning. 

Bruk tørr ved og fyr opp riktig 

For å fyre miljøvennlig og økonomisk, er det også viktig å bruke tilstrekkelig tørr ved, og å fyre riktig. Mange vil få seg en overraskelse over hvordan man egentlig skal tenne opp. 

Men la oss understreke viktigheten av tørr ved først. Når veden er fersk inneholder den rundt 50 prosent vann. For at veden skal egne seg til fyring, må den tørkes til et vanninnhold på 20 prosent eller mindre. 

Hvordan vet du om veden er tørr? Tørre vedkubber er lette av vekt, og gir en lett, lys etterklang når du slår du vedkubber sammen. Våt ved gir fra seg en dump lyd. 

Minst like viktig som tørr ved, er å fyre opp riktig. Legg et par små kubber i bunnen av ovnen med en tennbrikett over. Deretter opptenningsved. Sørg for god trekk i starten. Ovnen skal ikke være for full, rundt 25 prosent av volumet i ovnskammeret er passe. 

Å fyre på «gamlemåten», med papir nederst, så opptenningsved og store kubber på toppen, gir både mindre energiutbytte og mer forurensning. 

Kloke hoder hos Sintef har laget «vedfyringens ABC». Den er verdt å sjekke ut hvis man planlegger å fyre jevnt i hverdagen.

Så mye koster det å fyre med ved 

Til slutt er det også viktig å passe på å kjøpe ved der du får kvalitet for en god pris. Å handle veden på bensinstasjon gir deg en pris per kWh på både to og tre kroner. Å kjøpe favnved er også billigere enn å kjøpe i sekk. 

Gjør man alt riktig, er det realistisk å varme opp med ved for 80 øre per kWh eller lavere. 

For den som vil regne detaljert på det, kan det være smart å bruke en «fyringskalkulator», for eksempel denne hos Smartepenger.

Å hygge seg med fyr i peisen, og samtidig spare på utgiftene til oppvarming, er ikke den dummeste måten å komme seg gjennom vinteren på. 

Og har du ikke en moderne, rentbrennende ovn, er det kanskje på tide å vurdere å investere i en? I fremtiden vil både nettleie og strømprisen være høyest når det er kaldest. En moderne ovn kan gi deg gode besparelser – og mye hygge. 


Kilde: Teknisk ukeblad, Sintef, Enova. 

Hva bruker mest strøm? Er det matlaging?

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil redusere strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm.

Kvinne leser av forbruk på smart termostat

Tips for et jevnere forbruk

I fremtiden kan du redusere nettleien ved å bruke like mye strøm, men på andre tider av døgnet og uken.

Mann som putter inn skittentøy i vaskemaskinen

Bli en topp-kutter, du også!

Hvis man blir en topp-kutter av strøm, kan man få mindre regning både nå og i fremtiden.