Tips for å jevne ut forbruket

Mens man tidligere bare kunne spare penger på å bruke mindre strøm, vil du i fremtiden kunne redusere nettleien ved å bruke like mye strøm, men på andre tider av døgnet og uken. Her er noen tips som er enkle å gjennomføre.

Elvias pilotkunder tester nå ut to modeller for ny nettleie. Den ene modellen som bare skiller mellom dag og natt heter kledelig nok «Nettleie Dag&Natt», og modellen som deler døgnet opp i flere prisnivåer kalles «Nettleie Rush&Ro».

Uansett hvilken modell man tester ut, er nøkkelen for en lavere regning å flytte mest mulig av forbruket sitt til mellom klokken 22 og 06 om morgenen. For Rush&Ro-kunder er det også et poeng å på vintere flytte forbruk fra rushtiden om morgenen (08-12) og om ettermiddagen (16-20), til tidsrommet før eller etter.

Akkurat her vil vi fokusere på det forbruket vi kan flytte til kveld og natt, altså fra kl. 22 og 06.

Lad el-bilen smartere

Det mest åpenbare tipset er å vente med å lade el-bilen til klokken 22. Så lenge man har installert hjemmelader av en fagperson, og ikke bruker en vanlig stikkontakt som frarådes sterkt, er det forsvarlig å lade bilen på natten.

Har bilen et batteri på eksempelvis 22 kWh, vil den normalt bruke 22 kWh på å lades fra tom til full. I kaldere vær vil ladetiden øke. Selv om det er en billig «full tank» sammenlignet med bensin- og dieselbiler, vil det merkes godt på strømregningen hvis du lader ofte hjemme.

Derfor er det fornuftig å lade elbilen når kostnaden er lavest.

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Små grep kan endre strømforbruket

Vi har alle forskjellige vaner. Hvis man for eksempel legger seg nærmest midnatt, kan man vente med å sette på vaskemaskin, oppvaskmaskin og eventuelt tørketrommel til nærmere klokken 22.

For den som står tidlig opp vil timene før kl 06 kunne brukes til nødvendige strømkrevende aktiviteter, som å øke innetemperaturen til ønsket nivå.

Husk også at fra klokken 22 på fredag kveld til klokken 06 mandag morgen er nettleien på sitt billigste. I helgen kan du bruke strøm med beste økonomiske samvittighet.

Men å gjøre altfor store endringer i hverdagen, er vanskelig for de fleste. Derfor er det smart å gjøre noen små – eller større – investeringer som lar ting gå automatisk. 

Slik kan du spare strøm med panelovner

En enkel måte å styre strømforbruket sitt til de billigste timene, er å kjøpe noen trådløse smartplugger til utvalgte stikkontakter. De koster ikke stort, men det er viktig å sikre at smartpluggen er dimensjonert for forbruket.

Sett disse på stikkontaktene til eldre panelovner uten Wifi og ukesprogram. Istedenfor at de holder samme temperatur døgnet gjennom, kan de programmeres slik at oppvarmingen skjer til en ønsket tid på døgnet.

Fra 2018 ble det heldigvis innført nye regler for panelovner, slik at alle nå har mulighet for å justere temperaturen gjennom uken.

Har du slike moderne panelovner, er det nyttig å se om du bør justere programmet. Kanskje kan de starte oppvarmingen litt tidligere om morgenen, når nettleien er billigst? Hvis du for eksempel skal varme opp kjøkkenet fra 15 grader på natten til 20 grader på morgenkvisten, og du står opp 06.30 – kan det være smart å sette i gang den oppvarmingsprosessen 05.45 istedenfor 06.15.

Flytt forbruket til helgen

Siden helgene har de billigste nettleieprisene per kWh, er det også fornuftig å flytte mye forbruk hit.

  • Prøv å kjøre både vaskemaskin og tørketrommel i helgen

  • Lad elbilen full før mandag morgen kl 06

  • Liker du eller ungene å kose dere timesvis i badekaret? Gjør det på lørdag eller søndag.

  • Lager du gjerne fårikål eller andre gryter hvor kjøttet skal koke lenge? Lag en stor porsjon i helgen, så kan du varme opp i ukedagene. Eller liker du å bake brød, kaker og boller? I helga sparer du penger og gjør samtidig hverdagene enklere.

Mann som putter inn skittentøy i vaskemaskinen

Ved å fordele forbruket ditt utover dagen er du med på å spare unødvendig utbygging av strømnettet.

Større investeringer

For den som uansett skal pusse opp og gjøre store endringer i leiligheten eller huset, er det veldig smart å tenke helhetlig og huske på det fremtidige strømforbruket. Det finnes nå en rekke smart hjem-løsninger som kan hjelpe deg å styre strømforbruket optimalt.

Og nå kommer også batteriene du kan installere hjemme. Enkelte banebrytrende husprosjekter bygges nå med brukte elbilbatterier, som har mer enn nok kapasitet for hjemmebruk, selv om de ikke duer særlig godt til langkjøring lenger.

Men også helt nye husbatterier er nå mulig å kjøpe. Da kan du lade hjemmebatteriet når strømprisen og nettleien er billigst, og bruke batteriet når forbruket koster mest.

Peiskos forbruk Elvia

Nå kan peiskosen lønne seg hele uka

Kvinne leser av forbruk på smart termostat

Bli en topp-kutter, du også!

Nye prismodeller for nettleie kan for noen føles fordyrende. Grunnen til endringen er at vi må redusere unødvendig utbygging av strømnettet, som igjen vil gi til dyrere nettleie. Hvis du blir en topp-kutter, kan du få lavere regning både nå og i fremtiden.

Kvinner jobber på kjøkkenet med familien

Nettleie-modeller i pilotprosjekt

Nettleieprisen dekker blant annet kostnaden for å transportere strøm til boligen din, og inkluderer drift, vedlikehold, utbygging og statlige avgifter. I vårt pilotprosjekt tester vi to modeller: Dag&Natt og Rush&Ro. Nå er prisene satt ned for begge.