Solceller – dette må du vite

Mange er nysgjerrige på mulighetene for å dekke deler av behovet for strøm med egenprodusert kraft fra solceller, og dermed redusere strømregningen. Her er det du må vite om solceller.

Lurer du på hvor nyttige solceller er i Norge? Da blir du kanskje overrasket over å få vite at solcellene faktisk er mer effektive i kalde temperaturer enn i varmt vær. Når det er sagt vil effekten du får fra solcellene variere etter hvor i landet du bor. Det sier seg selv at solenergien er størst i Sør-Norge og at den blir mindre jo lenger nord du kommer. Samtidig vil ikke solcellene produsere like mye strøm i vintermånedene som om sommeren.  

Solcellepanel på tak

Solcellepaneler er mest effektive når de er vendt mot solstrålene midt på dagen. Derfor egner ofte taket seg best til installering av solceller, men du kan også få mye effekt ut av å plassere solcellepaneler på veggen med tanke på refleksjon fra snø. På taket kan solcellene være store plater eller integrert i en egen type takstein.

Beliggenhet, himmelretning og vinkel på taket er faktorer som avgjør hvor mye strøm solcellepanelene vil produsere. Det vil også ha noe å si om det er trær eller annet i nærheten som skygger for solcellene. Det kan også være lurt å tenke på når du skal bruke strømmen. Er det på ettermiddagen, kan det lønne seg å vinkle solcellepanelene mer mot vest.

I tillegg til solceller på taket finnes det løsninger som kan settes på veggen eller på et frittstående stativ. Sistnevnte er ikke koblet til kraftnettet, og gjerne mer aktuelt på en hytte.

Solcellepanel på hytta

Det er mange som velger å ha solcellepanel på hytta, enten de har innlagt strøm eller ikke. Det er ingen tvil om at solceller kan øke komforten betraktelig hvis du ikke har strøm.

Men aller først må du kartlegge behovet. Hva bruker du strøm på hytta til? Skal anlegget produsere og lagre strøm til bruk hver uke eller er du der bare i ny og ne? Tenk også at anlegget bør ha kapasitet til å håndtere de ulike elektriske apparatene du bruker – enten hver for seg eller samtidig. 

Det lønner seg gjerne ikke å bruke solceller til oppvarming på hytta, da de vil produsere minst kraft når du trenger varme mest – om natten når det er mørkt. Da er det bedre med andre kilder til oppvarming, som for eksempel en vedfyrt ovn eller peis. 

En investering i fremtiden

Solcelleanlegg er en stor investering som på sikt kan være lønnsom. Prisen varierer etter størrelsen på panelene og kan derfor koste alt fra noen få titusener og opptil flere hundre tusen, avhengig av størrelsen på anlegget, inkludert installering. Et solcelleanlegg kan årlig dekke rundt 10-20 prosent av strømforbruket hos en vanlig husholdning, og har ofte en levetid på 25-35 år. Det vil dessuten øke verdien på boligen din. 

Uforutsigbare strømpriser gjør det vanskelig å forutsi hva du faktisk tjener på det, men med dyrere strømpriser vil det mest sannsynlig være lønnsomt over tid. Du kan søke om støtte, blant annet fra Enova. Jo større kapasitet solcelleanlegget ditt har, desto mer støtte kan du få. Hør også med kommunen din om de har støtteordning til solceller. 

Husk å sjekke forholdene der du bor før du bestiller. En godkjent elektroinstallatør kan hjelpe deg med å kartlegge om boligen din i det hele tatt egner seg for solceller. Du kan også kontakte en solcelleleverandør.

Solcelleanlegg må meldes inn til nettselskapet

Alle produksjonsanlegg er meldepliktige. Det betyr at du og installatøren er ansvarlige for at anlegget ditt tilfredsstiller tekniske krav som sikrer at det ikke blir redusert spenningskvalitet i det lokale strømnettet. Anlegget må derfor meldes inn til Elvia, som sjekker om du kan bli plusskunde. Da kan du selge overskuddsstrømmen din tilbake til nettet. Her kan du lese mer om hva det vil si å være plusskunde hos Elvia.