API for nettleie-priser kan gjøre hjemmet ditt smartere

Elvia har laget et API som gir ut prisene på nettleie per time. Vårt nettleie-API kan hjelpe deg å gjøre strømforbruket ditt smartere.

Bakgrunnen for at vi har laget et nettleie-API er innføring av ny nettleiemodell fra 01.07.2022. Den nye nettleiemodellen har tydeliggjort ønsket mange kunder, og særlig de som har smarte hjem, har for å kunne bruke totalprisen du betaler for strøm (spotpris) og nettleie til å styre hjemmet og forbruket på en bedre måte.

Hvordan fungerer vårt nettleie-API?

Når strømprisene er lave er det nettleien som står for den største delen av strømregningen din. Med vårt nettleie-API får du nå tilgang til å bruke prisen «akkurat nå» eller de nærmeste timene. Det gjør at du lettere kan planlegge forbruket ditt når du styrer smart-dingsene i hjemmet ditt.

Vi i Elvia vet at det er mange som har ønsket seg dette API-et og derfor vil vi bidra til et verktøy som kan hjelpe deg til å få bedre oversikt og kontroll over ditt strømforbruk.

API-et gir ut priser for de aller fleste nettleiemodellene og kundene hos Elvia, bortsett fra noen få som har for eksempel redusert elavgift eller fellesmålte anlegg.

API-et følger DIGIN sin standard for nettleie-API.

Hvis du har en smarthusleverandør og lurer på om de tar i bruk nettleie-prisene i sin løsning, ta kontakt med leverandøren din.

Du som privatperson kan hente ut prisene selv, hvis du har kunnskaper om bruk av API’er.

Her kan du laste ned en guide inkludert vilkår for bruk av API-et.

Visste du at...?

I nettleie API-et har vi i tillegg til de aller fleste tariffene, også publisert den nye standard-tariffen og de fleste eksisterende tariffene som tariffkalkulator-tariffer (se etter “_for_tariffkalkulator” i tariffKey i API’et).

I “standard_for_tariffkalkulator” ligger prisene som gjelder fra 1. juli 2022 ført tilbake til 1. januar 2021 og for de andre tariffene med de prisene som gjaldt fra 1. mai 2022 ført tilbake til 1. januar 2021.

Dermed kan man sammenligne eksisterende nettleiemodell med ny nettleiemodell og dersom du kombinerer dette med forbruket ditt (se API for målerverdier for mer informasjon om tilgang til dine målerverdier), så kan du i praksis lage en tariffkalkulator, slik vi har gjort på Min side på elvia.no. Da ser du hvordan du kommer ut med ny nettleiemodell kontra gammel nettleiemodell, basert på ditt tidligere forbruk.

Ofte stilte spørsmål og svar

Her kan du laste ned en guide inkludert vilkår for bruk av API-et. I det dokumentet finner du alt du trenger å vite.

I dokumentet finner du link til vår utviklingsportal. Hvis du ikke har bruker allerede, oppretter du det. Når du har gjort det kan du be om tilgang til API-et. Tilgangen godkjennes normalt innen 8 timer. Når tilgangen er godkjent finner du API-et inne på din bruker på utviklingsportalen under «Profil».

API-et kan brukes av alle som ønsker å hente nettleieprisene for å for eksempel styre forbruket etter nettleieprisen. Prisen per time kan brukes til strømstyring ved å for eksempel slå av varmtvannstanken når nettleien er dyr. Eller slå på lading av elbilen når nettleien er lav.

API er et hjelpeverktøy som brukes i programmering eller et grensesnitt mot en eller flere tjenester i et operativsystem, en databasetjener eller lignende. Elvias API er et verktøy du kan bruke for å styre strømforbruket etter nettleieprisen.

Nei, det er helt gratis å bruke vårt API.

API-et gir deg tilgang til priser i kr/time for fastleddet og kr/kWh for energileddet per time. Dette er den samme måten Nord Pool opererer for spotpriser.

API-et er åpent for alle, men er i hovedsak for Elvia-kunder. Grunnen til det er at vi tar utgangspunkt i alle private nettleiemodeller og tariffer i vårt forsyningsområde som er Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold.

Vårt nettleie-API kan brukes av både privatkunder og bedrifter.

Bruker du smarthusløsninger som er kjøpt fra en smarthusleverandør, er det smarthusleverandøren som må sørge for å hente prisene fra vårt API og gjøre de tilgjengelige i smarthusløsningen din.

Har du spørsmål om dette er det best at du tar kontakt med din smarthusleverandør.

Kvinne sitter ved bordet med ipad og logger inn på elvia.no

Drømmer du om et smarthus?

Det som for noen år siden var en virkelighetsfjern drøm man bare så på film, er ikke lenger uoppnåelig. Med høyteknologiske løsninger kan du sikre deg drømmen om et smarthus.

Dame som setter i lyspære. Foto

Forbruk og sparing

De aller fleste bruker strøm hjemme hos seg selv uten å tenke noe særlig over forbruket. Men med stadig flere apparater og elektroniske dingser rundt oss kan det lønne seg å være bevisst på husholdningens strømforbruk.

Far og datter med nettbrett.

Elsikkerhet i hjemmet

Det er heldigvis ganske enkelt å gjøre hjemmet ditt tryggere for hele familien. Her har vi samlet alt du trenger å vite om et elsikkert hjem.