Få en trygg og elsikker båtferie

Er du en av de som planlegger en sommerferie med båtliv og sjø? Har du husket å sjekke det elektriske anlegget på båten? En båt i flammer er det verste marerittet til sjøs. Med denne sjekklisten er du trygg med båten i sommer.

Før du legger ut på årets sommerferie til sjøs, er det lurt å ta en ekstra gjennomgang av det elektriske anlegget i båten din, slik at du får en trygg ferie. Noe av det mest utenkelige man kan tenke seg er at båten plutselig skal stå i flammer. Det har dessverre skjedd før og det vil dessverre også skje igjen, men det er heldigvis mye du kan gjøre selv for å forebygge brann. Her er våre beste tips til en trygg og elsikker båtferie.

Sjekkliste for en tryggere båtferie

  • Ha en gjennomgang av sikkerhetsrutiner om bord før dere legger ut på sjøen.

  • Sjekk at alle elektriske apparater og installasjoner fungerer som de skal. Hvis en sikring har gått, finn årsaken og rett opp feilen. Aldri sett inn en større sikring for å løse problemet

  • Sjekk at hovedstrømbryter(e) er skrudd av

  • Sjekk at det ikke er utløst noen gassalarmer om bord. Husk å steng av kranen for hvert enkelt gassdrevne apparat, og selve gassbeholderen

  • Sjekk at batteriet eller batteriene står godt fast

  • Når du forlater båten husk alltid å ta med deg personlige eiendeler av verdi. Da minimerer du risikoen for å bli frastjålet noe

Ha kjennskap til det elektriske anlegget om bord

Det elektriske anlegget om bord i båten kan ofte få hard behandling i løpet av året, både med tanke på lagring av båten over vinteren med fare for mye kondens, og vibrasjoner, slag eller irring når båten er i bruk. Derfor er det viktig at du som eier eller fører av båten har god kjennskap til det elektriske anlegget om bord. Det kan for eksempel være lurt å vite hvilke ledninger som går hvor, om kablene med tilhørende sikring er riktig dimensjonert, om det finnes svake koblingspunkter og hvordan tilstanden til batteriet ombord er. I tillegg til dette er det viktig å ha lanterner til båten som virker.

Sjekk alt elektrisk utstyr før du drar på båttur

For å unngå at båtferien blir ødelagt fordi båten stopper å gå, er det lurt å ta en grundig gjennomgang av det elektriske anlegget i båten før man legger ut på sommerferien. Hvis du finner dårlige koblingspunkter bør du bytte ut disse. Ofte finner man dårlige koblingspunkter der hvor det har blitt gjort sammenkoblinger, ofte der du har brukt en såkalt av kabelsko. Både kabelsko og kabler er dimensjonert etter bruksområde, og ulike leverandører har sine egne spesifikasjoner.

Unngå overbelastning av kabler i båten

Den største faren for overbelastning, varme eller brann får man dersom kablene er for små i forhold til bruksområde. Når du skal velge kabelsko og kabler er det viktig at du passer  på at disse passer med hvor mange ampere installasjonen trekker. Hvis du bruker kabelsko med tilhørende krympestrømpe og lim, vil du unngå at det kommer fuktighet  inn i koblingen, og på den måten unngår during.

Sikre løse kabler ombord

Du bør sørge for at løse kabler er  sikret med strips som er beregnet for utendørsbruk.  Da unngår du at noen snubler i dem og at farlige situasjoner oppstår. Noen velger en rask løsning med tape, men tape mister fort sin funksjon når det utsettes for varme, kulde eller fuktighet over tid.

Sjekk batteriet på båten din

Hvis du blir stående på kaia lenge med startkabler, kan det være at hverken ektefellen, barna eller du selv blir særlig fornøyd med årets ferie. Derfor bør du sjekke at batteriet er i god stand før dere legger ut på tur. Hvis det ikke er i god tilstand bør du vurdere å bytte batteri. Det finnes ulike varianter å velge mellom - både batterier som krever vedlikehold og vedlikeholdsfrie batterier. Her bør du ta kontakt med en forhandler for råd. 

Velg hovedstrømbryter og landstrøm tilpasset ditt forbruk

Når du skal velge hovedstrømbryter til båten må du passe på at du velger en bryter som er tilpasset for startstrømmen til motoren og samlet forbruk om bord i båten din. 

Akkurat som  hjemme, skaffer vi oss også flere og større elektriske apparater også i båten. På grunn av dette har landstrøm blitt mer vanlig om bord. Landstrøm skal i hovedsak installeres av en fagmann, men vi anbefaler at du dobbeltsjekker dette med leverandøren hvor du kjøper utstyret. Hvis du velger å installere landstrøm i båten din må det elektriske anlegget også være utstyrt med en jordfeilbryter.

Husk brannslokningsapparat og redningsvesten

Selv om du har tatt alle forholdsregler du kan tenke deg, kan det oppstå brann, og dette oppstår ofte når du som minst venter det. Hvis en eventuell brann skulle oppstå og du ikke klarer å slukke den selv, må du være forberedt på at du må forlate båten, uansett om du er midtfjords. Hvis du må hoppe bør du hoppe på vindsiden av båten, redningsvesten må du ha på deg og finnes det en livbøye om bord bør du kaste den ut før du selv hopper etter.

For flere sjøvettregler, sjekk ut denne siden

Hånd lader mobil

Slik reduserer du brannfare ved lading

Vi omgir oss med stadig flere elektroniske dingser som må lades i hytt og pine. Men hyppig og feil lading kan være brannfarlig.

Sikringsskap. Foto

Vedlikehold av strøm: Dette må du gjøre selv

Når sjekket du sist tilstanden på sikringsskapet eller på det elektriske utstyret ditt? Strømmen hjemme hos deg selv krever nemlig noe vedlikehold av deg.