Hvordan har korona påvirket strømforbruket vårt?

De fleste av oss har kjent på endringene i hverdagen med karantene, hjemmekontor og perioder med stengte barnehager og skoler. Har de nye vanene våre også ført til endringer i strømforbruket?

I år fikk ordet «hjemmekontor» en helt ny betydning, da hverdagen plutselig måtte struktureres på en ny måte. Og når vi tilbringer de fleste av timene våre hjemme, inkluderer det kanskje at vi lader flere PC-er og annet elektronisk utstyr, lager mer mat, ser på TV under lunsjen, trakter masse kaffe og kjører både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen når vi først har tid på dagen. Kan vi se om covid-19 har påvirket strømforbruket vårt?

Stabilt strømforbruk

For å finne svaret har vi sammenlignet timesverdier for Østfold, Follo og Romerike i perioden fra midten av mars og ut mai – etter at Norge stengte ned – med samme periode i fjor. Overraskende nok ser vi at strømforbruket holder seg ganske stabilt.

Selv om vi tilbringer mer tid hjemme og bruker ting som krever strøm gjennom hele dagen istedenfor før og etter arbeidstid, så har det faktisk ikke påvirket strømforbruket vårt noe særlig.

Både temperaturen utendørs og ukedag er typiske faktorer som påvirker strømforbruket. Vi kan derfor ikke fastslå at covid-19 har endret på forbruket vårt, selv om strømvanene våre kanskje har endret seg noe.

Slik sparer du strøm

Covid-19 har ført med seg ulike konsekvenser og stor usikkerhet for mange, ikke minst for økonomien. Selv om 2020 har hatt historisk lave strømpriser, kan det likevel være smart å tenke langsiktig ved å spare der du kan. Spesielt når vi ikke vet når livet går tilbake til normalen. Legger du deg til gode strømvaner nå, sparer du enda mer i de periodene strømmen blir dyrere igjen.

Her er 4 enkle tips til strømsparing på hjemmekontoret:

1. Senk temperaturen inne

Visste du at for hver grad du senker temperaturen inne, så kan du spare noen prosent av kostnadene til oppvarming? Du skal ikke akkurat sitte innendørs og fryse, men du trenger kanskje ikke å ha det så varmt at du må sitte i T-skjorte eller fyre i rom du ikke bruker. Lukker du dørene til rom som ikke er i bruk, slipper du også å bruke strøm på unødvendig oppvarming. Er dere flere i husstanden med ulike preferanser på hjemmekontoret, er et tips å sitte i forskjellige rom.

2. Sørg for riktig lufting

Det er viktig med god utlufting når du sitter på hjemmekontoret, men gjør det kort og effektivt slik at du ikke slipper ut for mye varme. Jo flere dere er hjemme, desto tyngre blir luften – så sørg gjerne for å lufte ofte. Dette henger dessuten sammen med punktet over: Ikke ha det for varmt hjemme, for varm luft oppleves som mindre frisk enn kjølig luft.

Datamaskin på hjemmekontoret

Elektronisk utstyr du ikke slår helt av, vil fortsette å trekke strøm.

3. Slå av lys og apparater

Gjør det til en vane å skru av apparater som blir stående i stand by-modus. Hver for seg utgjør ikke disse elementene veldig mye strøm, men hvis mange elektriske apparater som TV og spillkonsoller står på eller i hvilemodus hele tiden, kan summen av det hele faktisk utgjøre litt i løpet av et år.

4. Ikke sett på vaskemaskinen unødig

Det er både lett og effektivt å sette på litt klesvask når man først er hjemme på dagtid. Husk likevel at du ikke bør kjøre flere klesvasker enn nødvendig. En god huskeregel, også når du ikke lenger har hjemmekontor, er å kun sette på vaskemaskinen når den er full og unngå mange halvfulle runder. Det samme gjelder oppvaskmaskinen.

Vedlikehold av strømnettet under covid-19

Elvia sørger for at du er på i hverdagen – også i disse koronatider. Derfor fortsetter vi å drifte og vedlikeholde strømnettet som vi pleier, slik at du er sikret strøm på hjemmekontoret.

Vi gjør det vi kan for at du skal ha en stabil strømforsyning, og er blant annet døgnbemannet med ansatte som kontinuerlig overvåker strømnettet. Vedlikehold innebærer også planlagte utkoblinger, som vi er nødt til å fortsette med for å unngå at det på sikt fører til større feil på strømnettet som tar lengre tid å fikse.

Du vil alltid bli varslet minst tre dager i forveien, noe som gir deg tid til å forberede deg på planlagte utkoblinger. For at det ikke skal påvirke deg mer enn nødvendig, forsøker vi å utføre utkoblinger som varer over 6 timer om natten. Forsikre deg gjerne om at vi har registrert riktig kontaktinformasjon på Min side, slik at du får beskjed om eventuelle utkoblinger.

Her kan du lese mer om hvordan vi jobber med beredskap som følge av koronaviruset.

Strømsparing 0D6A4477

Hvordan spare strøm?

Kunne du tenke deg å kutte ned på strømregningen? Her er våre 6 beste tips for å spare strøm gjennom hele året.

Elvia familie 010895

Normalt strømforbruk

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?