Hvordan påvirker den nye nettleien deg?

Hensikten med den nye nettleiemodellen er å stimulere til å bruke strøm jevnere utover døgnet, slik at vi unngår store forbrukstopper. Med den nye nettleiemodellen vil det å spre forbruket være positivt både for din økonomi og for miljøet.

Animasjon - Hva er nettleie?

Tips til et smartere forbruk

Det du betaler i nettleie avgjøres av to ting: snittet av dine tre høyeste timer i måneden (fastleddnivå), og når på døgnet du bruker strøm (energiledd). For å ikke havne på et høyt fastleddnivå er det derfor lurt å unngå for eksempel å vaske klær og lage mat samtidig. Hvis mulig kan det også være lurt å flytte noe av forbruket til natt og helg.

Unngå å bruke mye strøm samtidig

Spre forbruket ditt og unngå forbrukstopper som gir deg et høyere fastleddstrinn. Dette kan du gjøre ved å ikke bruke masse strøm samtidig. Et eksempel kan være å sette på vaskemaskinen før eller etter du har laget middag istedenfor samtidig.

Flytt noe forbruk til natt og helg

Når på døgnet man bruker strøm har noe å si for det du betaler i nettleie. Med den nye nettleien vil det være billigere å bruke strøm i helgen, på helligdager og mellom klokken 22-06. Vær våken og tilstede når du setter på elektriske apparater, men har du elbil med hjemmelader installert av elektriker kan det for eksempel være lurt å sette den på sakte lading over natten.

Strømsparende tiltak

Det finnes mange smarte grep man kan ta for å spare strøm på de hverdagslige aktivitetene man gjør. For eksempel kan man bytte til sparedusj, eller bytte ut gamle lyspærer til LED. I tillegg kan man tenke over om man har på mer varme enn man trenger, og om man kanskje dusjer lenger enn man trenger?


Smart forbruk er å ikke bruke for mye strøm samtidig, men heller jevne ut strømbruken sin utover dagen.