- Jeg trives veldig godt i jobben min

Særlig ved strømbrudd er det hektisk aktivitet på kundesenteret til Elvia. Det kan kunderådgiver Marianne (27) skrive under på, men hun har full forståelse for at kundene tar kontakt.

– Folk lurer jo på når strømmen kommer tilbake og hva som er årsaken til strømbruddet, sier hun, og legger til at det er mange som ringer, men også mange som velger å ta kontakt via chat og sosiale medier. Ved strømbrudd så koker det greit i alle kanaler, sier hun.

Hun har en bachelor i HR og personalledelse fra Høyskolen Kristiania, og hun er både mamma og bonusmamma.

– Jeg trives veldig godt i jobben min, og tenker ofte på at det ikke er alle som har en så variert arbeidshverdag. Jeg sitter både på telefon, chat og sosiale medier. Men det definitivt beste ved jobben er kollegaene mine, en morsom og veldig fin gjeng, forteller hun.

Men det finnes tydeligvis morsomme kunder også.

Vi har jo en del fugler som flyr på strømlinjene. En dag ringte det en kunde og lurte på om vi hadde vurdert å starte et eget jaktlag, sier hun med et smil.

Et strømbrudd varer gjennomsnittlig rundt en time

På spørsmål om hvor lenge et gjennomsnittlig strømbrudd varer, må hun tenke seg om litt før hun svarer.

– Det finnes ingen spesifikk statistikk, men et gjennomsnittlig strømbrudd varer i cirka en time. Vi opererer med en rettetid på to timer, men som regel går det raskere å rette det.

Marianne forteller videre at den vanligste årsaken til strømbrudd er vær og vind, som fører til at trær blåser ned og faller over strømlinjene. Det er områder med linjer i luften som er mest utsatt. I områder hvor strømlinjene ligger under bakken er det svært sjelden det forekommer strømbrudd.

– Der det oftest oppstår strømbrudd, er der det er eldre strømnett over bakken og mye vegetasjon rundt linjene, som for eksempel i Østfold. I tillegg har det vært flere nettselskaper før oss som ikke har vært like flinke med vedlikehold, forteller hun.

Apropos flinke, det er dyktige folk i beredskap hos Elvia, som fjerner trær og reparerer brutte linjer på kort tid.

Du kan få kompensasjon for strømbrudd

Mange lurer også på om de har krav på erstatning ved strømbrudd, hvis for eksempel mat i kjøleskap og fryser må kastes. Her er det faste satser som gjelder.

– Så lenge strømbruddet skyldes en årsak som er utenfor kundens eget elektriske anlegg, har de krav på kompensasjon hvis strømbruddet varer over 12 timer. De får da 500 kroner. Så øker erstatningssummen jo lenger det varer, forklarer hun.

Marianne avslutter med å fortelle at et godt tips under strømbrudd er å smøre seg med tålmodighet. 

– Du kan være sikker på at vi allerede er på saken, og det er ingenting du får gjort selv. Tenn heller et stearinlys og kos deg i mørket. Vi jobber så fort vi kan, og her er det ingen kaffepauser under strømbrudd for å si det sånn.

Marianne har jobbet i Elvia i ganske nøyaktig tre år.