Dine rettigheter ved langvarige strømbrudd

Hvis du opplever å være helt uten strøm i over 12 timer i strekk, kan du ha rett på en økonomisk kompensasjon – men bare hvis strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.

Det elektriske anlegget i boligen eller i fritidsboligen din er ditt eget ansvarsområde. Det vil altså si at du ikke har krav på erstatning på grunn av feil på det elektriske anlegget i boligen din. Hvis du har hatt flere strømbrudd på rad, regnes det som sammenhengende dersom det har gått mindre enn to timer mellom hvert strømbrudd. Vær imidlertid oppmerksom på at du ikke får kompensasjon hvis du har en avtale med utkoblingsklausul.

Ulemper ved strømbrudd

Vi omgir oss med stadig flere apparater som bruker strøm, og et strømbrudd er selvfølgelig irriterende på flere måter. Aller verst går det ut over matvarer som oppbevares i kjøleskap eller frysere. Dine rettigheter ved strømbrudd kan imidlertid kompensere for ødelagte matvarer.

Et godt tips for å få maten til å holde lenger ved langvarig strømbrudd er å åpne døren til kjøleskapet og fryseren så lite som mulig. 

Du kan sjekke instruksjonsboken til kjøleskapet eller fryseren din for informasjon om hvor lenge maten kan holde seg i et lukket kjøleskap eller fryser uten strømtilkobling. De aller fleste produsenter opplyser om dette.

Dette kan du få i kompensasjon

Hvor mye du får i kompensasjon ved langvarig strømbrudd avhenger av hvor lenge du har vært uten strøm sammenhengende. Her er en oversikt over hva dine rettigheter ved strømbrudd gir deg i kompensasjon:

  • For husholdninger:
    500 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 40 kroner per time

  • For fritidsboliger:
    125 kroner ved avbrudd på 12 timer og deretter en sats på 10 kroner per time

For fritidsboliger kan du maksimalt få kompensasjon som tilsvarer det du betaler i årlig nettleie. Varigheten på strømbruddet blir regnet fra det tidspunktet vi har blitt kjent med, eller burde blitt kjent med strømbruddet.

Hvordan utbetales kompensasjonen

Har du opplevd et langvarig strømbrudd i bolig eller fritidsbolig trenger du faktisk ikke å ta kontakt med nettselskapet, fordi kompensasjonen beregnes og utbetales automatisk. Kompensasjonen vil bli trukket fra på neste faktura. Hvis fakturaen nettopp er sendt fra oss, vil den trekkes fra den neste fakturaen.

Mor og datter foran peisen. Foto

Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd? Her er rådene du må vite om. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?   

Arbeidere i Elvia under ekstremværet Frank

Da ekstremværet Frank tok strømmen

En del av vårt samfunnsoppdrag er å sørge for en sikker strømforsyning uansett vær. I januar 2021 forårsaket ekstremværet Frank store skader og flere omfattende strømbrudd som berørte mange hundre strømkunder, blant annet i Trysil og Åmodt.

Lyn slår ned i hus. Foto

Slik kan du redusere faren for brann ved lynnedslag

Lynnedslag kan være livsfarlig hvis lynet slår ned i det elektriske anlegget. Derfor bør du ta noen enkle forholdsregler for å sikre elektriske apparater og dermed redusere faren for brann hjemme hos deg.