Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd? Her er rådene du må vite om. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?   

Klimaendringer gjør at Norge kommer til å få et varmere, villere og våtere vær i årene som kommer. Hver enkelt av oss bør derfor vite hvordan vi skal forberede oss når det er ekstremvær i vente – som også er den vanligste årsaken til strømbrudd.

Dette gjør deg forberedt til et strømbrudd 

Om strømmen plutselig går er det ikke bare lyset som forsvinner, men også elektrisk oppvarming, varmtvann og muligheten til lagring og oppvarming av mat. Egenberedskap er derfor viktig. 

Bildet har vi fått av DSB. Fotograf: G. Røkeberg og Gaute Gjøl Dahle.

Slik forbereder du deg på et langvarig strømbrudd:

 1. Oppvarming
  Alternative varmekilder som peis eller en parafinovn er smart, særlig hvis strømmen går om vinteren. Husk bare å sørge for nok ved og ekstra parafin, avhengig av hvilken strømkilde du går for. 

 2. Mat og drikke
  Myndighetene råder folk til å ha matvarer og drikke for en hel uke. Hermetikk og tørrvarer er redningen hvis maten i kjøleskap og fryser ikke klarer seg. Du bør også lagre en viss mengde rent vann, og Direktoratet for beredskap- og sikkerhet (DSB) anbefaler 20 liter per person – for å dekke grunnleggende behov som drikke, matlaging og vask. 

 3. Lys
  Batteridrevne LED-lamper og LED-lommelykter varer lenge og lyser fint opp uten strøm. Ha også stearinlys og fyrstikker eller lighter tilgjengelig. 

 4. Radio
  Med en batteridrevet radio kan du følge med på nyhetene og få oppdateringer om strømbruddet. Sørg også for å ha ekstra batterier liggende, til de ulike batteridrevne apparatene. 

 5. Ladere
  Det kan være smart å ha en fulladet nødlader til mobiltelefonen, nettbrettet eller USB-enheter. Da kan du enkelt fortsette å holde kontakt med omverdenen. 

 6. Nødstrøm
  Med et nødaggregat er du sikret strøm til de tingene du ikke klarer deg uten. Dette er spesielt viktig for deg som er kritisk avhengig av strøm på grunn av helse eller annet. Husk riktig lagring av drivstoff til strømaggregatet.  

Tenk igjennom hvilke farer og ulykker som kan ramme deg hjemme, og forbered deg best mulig. Hvis strømmen blir borte eller du blir isolert av været i flere dager, bør du være rustet til å klare deg selv i minst tre døgn. Les mer om hva du bør ha hjemme på sikkerhverdag.no.

Mann med lommelykt i sikringsskapet. Foto

Jeg har strømbrudd – hva gjør jeg?

Hvordan reagerer du hvis huset ditt plutselig mørklegges? Dette bør du gjøre hvis du opplever strømbrudd.

Nødstrøm

Nødstrøm – når strømmen blir borte

Vil du unngå å sitte uten strøm under et eventuelt strømbrudd kan det være smart med nødstrøm.

Mor og datter foran peisen. Foto

Dine rettigheter ved langvarige strømbrudd

Hvis du opplever å være helt uten strøm i over 12 timer i strekk, kan du ha rett på en økonomisk kompensasjon – men bare hvis strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.