Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd eller ekstremvær? Her er rådene du må vite om.

Klimaendringer gjør at Norge kommer til å få et varmere, villere og våtere vær i årene som kommer. Hver enkelt av oss bør derfor vite hvordan vi skal forberede oss når det er ekstremvær i vente – som også er den vanligste årsaken til strømbrudd. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?   

Dette gjør deg forberedt til et strømbrudd 

Om strømmen plutselig går er det ikke bare lyset som forsvinner, men også elektrisk oppvarming, varmtvann og muligheten til lagring og oppvarming av mat. Egenberedskap er derfor viktig. 

Beredskapslager. Foto

Foto: Gaute Gjøl Dahle/DSB

Slik forbereder du deg på et langvarig strømbrudd:

Oppvarming: Alternative varmekilder som peis eller en parafinovn er smart, særlig hvis strømmen går om vinteren. Husk bare å sørge for nok ved og ekstra parafin, avhengig av hvilken strømkilde du går for. 

Mat og drikke: Hermetikk og tørrvarer er redningen hvis maten i kjøleskap og fryser ikke klarer seg. Du bør også lagre en viss mengde rent vann, og Direktoratet for beredskap- og sikkerhet (DSB) anbefaler 9 liter per person – for å dekke grunnleggende behov som drikke, matlaging og vask. 

Lys: Batteridrevne LED-lamper og LED-lommelykter varer lenge og lyser fint opp uten strøm. Ha også stearinlys og fyrstikker eller lighter tilgjengelig. 

Radio: Med en batteridrevet radio kan du følge med på nyhetene og få oppdateringer om strømbruddet. Sørg også for å ha ekstra batterier liggende, til de ulike batteridrevne apparatene. 

Ladere: Det kan være smart å ha en fulladet nødlader til mobiltelefonen, nettbrettet eller USB-enheter. Da kan du enkelt fortsette å holde kontakt med omverdenen. 

Nødstrøm: Med et nødaggregat er du sikret strøm til de tingene du ikke klarer deg uten. Dette er spesielt viktig for deg som er kritisk avhengig av strøm på grunn av helse eller annet. Husk riktig lagring av drivstoff til strømaggregatet.  

Forbered hjem og hage på ekstremvær

Med punktene over er du ganske forberedt på et eventuelt strømbrudd. Men hvis det er ekstremvær som kutter strømmen, bør du også ta noen grep for å sikre hus og hage før uværet inntreffer. 

  • Kom deg ut i hagen, rydd vekk og sikre hagemøbler og løse gjenstander FØR stormen treffer, det kan være livsfarlig mens stormen herjer. Ikke glem ting som søppelbøtter, trampoline, blomsterpotter og leker. Sett de mindre gjenstandene innendørs.  

  • Sjekk taket for løs takstein og løse plater, og fest disse. Sikre også at takrenner, antenner og presenninger festes godt. 

  • Sørg for at alle dører og vinduer, og kontroller at alle tettelister er i god stand. 

  • Hold deg innendørs mens uværet herjer. Vær forsiktig hvis du likevel må bevege deg ut.

  • Når stormen har passert bør du ta en tur rundt eiendommen og se etter skader. Dokumenter alt, ta bilder og kontakt forsikringsselskapet ditt med en gang.

Når stormen har lagt seg

Etter et kraftig uvær kan det hende du finner strømledninger liggende på bakken. Det er ikke uvanlig at kraftig vind fører til at store trær faller over strømlinjene og river med seg både stolper og linjer. Dette er farlige forhold, og bør meldes fra til oss slik at vi kan rette opp i problemet så raskt som mulig. Hold avstand og ikke ta på strømledningene, det kan være farlig. Ring vår døgnbemannede driftssentral på 22 44 10 40. 

Når det varsles om ekstremvær øker Elvia beredskapen på driftssentralen, klargjør utstyr og gjør det vi kan for å forberede oss på strømbrudd. Elvia jobber døgnet rundt hvis det er nødvendig, og du kan være sikker på at vi gjør alt vi kan for at du skal få strømmen tilbake så fort som mulig. 

Her kan du lese mer om hvordan Elvia jobber i ekstremvær.

Bildene på denne siden har vi fått av DSB/sikkerhverdag.no. Fotograf: G. Røkeberg og Gaute Gjøl Dahle.

Familie sitter på gulvet med levende lys. Foto

Jeg har strømbrudd – hva gjør jeg?

Hvordan reagerer du hvis huset ditt plutselig mørklegges? Dette bør du gjøre hvis du opplever strømbrudd.

Nødstrøm

Nødstrøm – når strømmen blir borte

Vil du unngå å sitte uten strøm under et eventuelt strømbrudd kan det være smart med nødstrøm.

Mor og datter foran peisen. Foto

Dine rettigheter ved langvarige strømbrudd

Hvis du opplever å være helt uten strøm i over 12 timer i strekk, kan du ha rett på en økonomisk kompensasjon – men bare hvis strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.