Nødstrøm – når strømmen blir borte

Vil du unngå å sitte uten strøm under et eventuelt strømbrudd kan det være smart med nødstrøm.

Har du tenkt over hvor avhengig du er av strøm hjemme for å kunne leve slik du er vant til? Strøm er nødvendig for å få varmtvann til dusjen, for at kjøleskap og fryser skal oppbevare maten din og for at du skal kunne lage mat på komfyren. Ikke minst trenger du strøm til elektrisk oppvarming av boligen, lys og til å lade mobilen. 

Strømmen forsvinner svært sjelden i Norge, og sjansen for å oppleve et langt strømbrudd er liten. Det kan likevel skje, og med et nødstrømsanlegg er du bedre rustet for å kunne takle strømbrudd over lengre tid.

Har du egentlig bruk for nødstrøm? 

Det er strengt tatt ikke alle privatpersoner som trenger strøm i reserve. I sentrale strøk der det bor mange er strømforsyningen god, og et eventuelt strømbrudd blir ofte raskt gjenopprettet. Men dersom du bor i utkantstrøk kan det være smart med tilgang til egen nødstrøm. Her kan det ta lang tid å gjenopprette strømforsyningen hvis den blir borte, noe som blant annet er uheldig om vinteren og det er veldig kaldt. 

Dersom du driver gårdsdrift anbefales det at du går til anskaffelse av nødstrøm eller en alternativ strømkilde, for å sikre driften.

Virksomheter som er kritisk avhengig av strøm, er nødt til å tenke på beredskap. Derfor har sykehus og helseinstitusjoner, der korte strømbrudd kan få alvorlige konsekvenser for liv og helse, egne strømaggregater. Disse kan enten startes på kort tid, eller de starter automatisk dersom forsyningsnettet faller ut. 

Er du også kritisk avhengig av kontinuerlig tilgang til strøm på grunn av helse eller annet, anbefales det at du går til anskaffelse av nødstrøm eller en alternativ strømkilde. Da er du mindre sårbar ved et strømbrudd. 

For deg som ønsker nødstrøm hjemme

Skal du ha et nødstrømsanlegg anbefales du å holde det så enkelt som mulig. Dropp tilleggsutstyr og gå for en manuell snorstart som er lett å starte opp. Velger du derimot elektrisk start må du i tillegg sørge for at startbatteriet er fullt oppladet til enhver tid. 

Du får tak i nødstrømsaggregater hos de aller fleste byggevarehus og jernvarehandlere. Disse har stikkontakter der du kan plugge inn apparater. På markedet finnes det flere små og hendige strømaggregater som i tillegg er stillegående. Det er også en fordel at de veier lite og gir jevn strøm, som ikke ødelegger elektriske apparater i huset. 

Det er både farlig og ulovlig å koble aggregatet til strømnettet i huset, og må gjøres i samråd med en elektroinstallatør. Forhør deg gjerne om hvordan du velger riktig  nødstrømsaggregat ut fra boligens eksisterende ledningsnett.  

Dette må du vite om å lagre drivstoff

Strømaggregatet er en bensin- eller dieseldrevet motor som produserer strøm. De bruker en del drivstoff, så det er nyttig å lagre et par kanner med bensin eller diesel på et sikkert sted. Men husk at du da må følge reglene for nødvendige brannforebyggende tiltak: 

  • Du kan lagre inntil 10 liter bensin hjemme

  • Du kan lagre ytterligere 50 liter bensin i en utvendig bod eller garasje

  • Bruk aldri ild i nærheten av bensin

  • Det skal være ryddig der bensinen oppbevares

  • Ikke lagre brennbart materiale som papp eller papir

  • Sørg for at bensinkannene er oppfyller kravene for oppbevaring av bensin

For de aller fleste friske privatpersoner er det ikke nødvendig med egen reservestrøm. Uansett kan du være trygg på at Elvia kontinuerlig jobber for at du alltid skal ha en sikker strømforsyning. 

Mann med lommelykt i sikringsskapet. Foto

Jeg har strømbrudd – hva gjør jeg?

Hvordan reagerer du hvis huset ditt plutselig mørklegges? Dette bør du gjøre hvis du opplever strømbrudd.

Familie sitter på gulvet med levende lys. Foto

Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd? Her er rådene du må vite om. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?