Dette må studenter vite om strømregningen

Hva må du vite om strømavtalen, og hvordan skal dere fordele betaling av strømregningen i kollektivet? Vi guider deg gjennom alt du trenger å vite om strøm.

De færreste studenter har et forhold til strømregningen når de flytter hjemmefra. Vet du for eksempel forskjellen på strøm og nettleie, eller at du blir fakturert for begge deler? Enkelt forklart er strøm det du betaler for strømforbruket ditt, mens nettleie er det du betaler for at strømmen skal fraktes hjem til deg.

Men hvordan skal den betales?

Bør du ha egen strømavtale eller ikke?

Hvordan du skal betale for strømmen avtales mellom deg som leietaker og utleier i husleiekontrakten – er den inkludert i prisen eller ikke? Å betale for strøm via husleien kan være enkelt og greit. Husk da at utleieren ikke kan øke prisen uten at du får et varsel god tid i forkant.

Ofte er det en fordel å ha en egen strømavtale, men det forutsetter at hybelen må ha en egen strømmåler. Det vil sikre deg oversikt over eget forbruk og du vet hva du betaler for. Får du tilbud om å overta strømabonnementet til forrige beboer? Da bør du kontakte strømleverandøren og forsikre deg om at det står i ditt navn. Du står likevel fritt til å velge den strømleverandøren du selv vil, så undersøk om det finnes en rimeligere avtale på markedet. Det vil en slunken studentlommebok sette pris på. 

Det viktigste er at du tar dine forholdsregler for å sjekke at utleier står registrert på strømmen og faktisk betaler for den, eller om det er du som skal betale for strømmen. Hvis ingen står registrert eller betaler for strømmen, kan du risikere å komme hjem til en leilighet uten strøm når du er ferdig på skolen.

Les også: Utleier og leietaker – hvem har ansvar for hva?

Hvordan fordele strømregningen i kollektivet?

Bor du alene må du ta ansvar for strømregningen selv, men hvis du bor i kollektiv er det en fordel at dere er flere om regningen. Det enkleste er å fordele kostnadene likt og gi én person ansvaret for at strømregningen blir betalt. 

Skriv gjerne en egen kontrakt dere imellom, for å sikre at alle betaler sin del i tide. Det kan også gjøre at dere unngår dårlig stemning i kollektivet. Og du – ikke vær den gjerrigknarken som nekter å betale for strøm hvis du reiser bort én helg i året eller besøker foreldrene dine en uke. Det enkleste er at alle betaler likt hele året gjennom, det blir uansett billigere enn å måtte betale hele fakturaen alene.

Husk også at strøm er en farlig vare som må behandles med forsiktighet. Det er derfor flere ting du må vite om hvordan du behandler elektriske apparater og elsikkerhet.