Forbruk og sparing

De aller fleste bruker strøm hjemme hos seg selv uten å tenke noe særlig over forbruket. Men med stadig flere apparater og elektroniske dingser rundt oss kan det lønne seg å være bevisst på husholdningens strømforbruk.

Vet du om du har et normalt gjennomsnittlig strømforbruk, hva det typisk går mest strøm til eller hvordan du enkelt kan spare strøm? Her er alt du trenger å vite om forbruk og strømsparing.

Mann i sofa med pc. Foto

Få oversikt over forbruket ditt

Vil du se hvordan ditt forbruk varierer i løpet av dagen eller med årstiden? Da kan du logge inn på Min side. Der finner du forbruk per time, dag, måned og år.

dame på kjøkken ny nettleie elvia

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.

Justere temperatur på panelovn. Foto

Hvordan spare strøm?

Kunne du tenke deg å kutte ned på strømregningen? Her er våre 6 beste tips for å spare strøm gjennom hele året.

Mann som fyrer i peisovn. Foto

Nå kan peiskosen lønne seg hele uka

Visst er det koselig med fyr i peisen på kalde vinterdager. Men visste du at det faktisk i noen tilfeller også kan lønne seg rent økonomisk å fyre med ved sammenlignet med elektrisk oppvarming?

Dame som sitter i mørket foran PC. Foto

Derfor skal du ikke vaske klær på natta

Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Dame utenfor hytta på fjellet

Ikke skru av hovedsikringen på hytta

Har du som vane å koble fra strømmen på hytta hver gang du reiser derfra? Da må du sørge for å gjøre det riktig.

Mor og sønn bruker strøm smartere med smart device

Slik produserer du din egen strøm

Er du nysgjerrig på mulighetene for å kunne varme huset og lade elbilen med egenprodusert strøm? Nettkunder som både forbruker og produserer elektrisitet kaller vi plusskunder.

Elvias kunder har lavere og jevnere forbruk enn tidligere 

To tredjedeler av de spurte i en fersk undersøkelse svarer at de har satt seg inn i den nye nettleiemodellen, og nær halvparten sier de trolig vil endre atferd som følge av den nye modellen. Her kan du lese mer om hva som kom frem i undersøkelsen.

Ofte stilte spørsmål og svar

Ved et strømbrudd eller en planlagt utkobling vil vi miste kontakten med strømmåleren din, det vil si at måleren ikke lenger sender oss forbruksverdier. Når strømbruddet eller den planlagte utkoblingen er ferdig, vil måleren sende oss en oppstartsmelding som inneholder tidspunkt for når måleren mistet spenning, samt målerstand ved dette tidspunktet. Denne standen danner et grunnlag for hvor mange kWh du blir avregnet for den siste timen før avbruddet/utkoblingen. Resten av forbruket mellom målerstand ved oppstart og avbruddet blir lagt på den timen hvor måleren får spenningen tilbake, altså etter avbruddet.

Det er naturlig at forbruket vil være noe høyere når en husstand får tilbake strømmen etter en avbruddsperiode, da blant annet varmtvannsbereder og boligen generelt skal varmes opp igjen. Elvia bestreber å gi kundene et reelt forbruksbilde, slik at også faktura blir korrekt i forhold til strømmen du som kunde faktisk har brukt. 

Det er summen av forbruket som gjør at du får høy effekt, altså at du bruker mye strøm på en gang. Det er likevel enkelte apparater som bidrar ekstra til å øke forbrukstoppene, f.eks. lading av elbil når du ellers bruker mye strøm i boligen. Andre ting kan være varmekabler i gulv, og disse kan man gjerne skru av/ned i perioder du ellers bruker mye strøm i boligen, ettersom varmen holder seg en god stund etter at de er skrudd av.

For å forenkle denne prosessen kan automatiske styringssystemer være til hjelp. På denne måten trenger ikke flytting av forbruket å påvirke komforten i hjemmet ditt. Elvia leverer ikke slikt utstyr, og vi henviser til tredjeparter (f.eks. leverandører av smarthusteknologi) dersom du er interessert i dette.

Andre mindre elektriske apparater man typisk har i hjemmet, for eksempel TV, LED-pærer og kaffetrakter, bruker isolert sett lite strøm. For å jevne ut forbruket og unngå forbrukstopper, anbefales det derfor å starte med de større elektriske tingene i hjemmet ditt som varmekabler, varmtvann og elbillading.

For å se hvor mye strøm du bruker i sanntid, må du åpne HAN-porten og installere en sanntidsavleser. Denne får du kjøpt der hvor det selges smarthusteknologi. Oversikt over leverandører finner du på hjemmesiden til Norsk elektroteknisk komité

AMS-målere går gjennom grundige tester og kontroller før de installeres hos deg. De er underlagt strenge regelverk og må tilfredsstille en rekke krav. Du kan derfor stole på at strømmåleren viser riktig forbruk. Mange av kravene er fastsatt av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), mens krav som gjelder målerens nøyaktighet er fastsatt av Justervesenet.