Nå kan peiskosen lønne seg hele uka

Visst er det koselig med fyr i peisen på kalde vinterdager. Men visste du at det faktisk i noen tilfeller også kan lønne seg rent økonomisk å fyre med ved sammenlignet med elektrisk oppvarming?

Om vedfyring vil lønne seg for deg eller ikke, avhenger imidlertid av flere faktorer. Det aller viktigste er hvor moderne, energieffektiv og rentbrennende vedovn du har. En gammel ovn kan ha en virkningsgrad helt ned mot 50 prosent, mens de beste nye vedovnene til sammenligning har en virkningsgrad på 80 prosent, noen enda høyere.

Hvis du altså har en eldre ovn, eller bare et åpent ildsted, vil det etter all sannsynlighet være svært dårlig økonomi i å fyre istedenfor å varme opp elektrisk. I tillegg forurenser eldre ovner langt mer enn moderne ovner. 

Men har du en moderne ovn fra 1998 eller senere, bør du lese videre. Da kom det nemlig nye regler som sikrer tilfredsstillende forbrenning.

Bruk tørr ved og fyr opp riktig

For å fyre miljøvennlig og økonomisk, er det også viktig å bruke tilstrekkelig tørr ved, og å fyre riktig. Mange vil få seg en overraskelse over hvordan man egentlig skal tenne opp i peisen. 

Men la oss understreke viktigheten av tørr ved først. Når veden er fersk inneholder den rundt 50 prosent vann. For at veden skal egne seg til fyring, må den tørkes til et vanninnhold på 20 prosent eller mindre. Den bør derfor ligge et års tid før den brukes

Hvordan vet du om veden er tørr? Tørre vedkubber er lette av vekt, og gir en lett, lys etterklang når du slår du vedkubber sammen. Våt ved gir fra seg en dump lyd. 

Minst like viktig som tørr ved, er å fyre opp riktig. Legg et par små kubber i bunnen av ovnen med en tennbrikett over. Deretter opptenningsved. Sørg for god trekk i starten. Ovnen skal ikke være for full, rundt 25 prosent av volumet i ovnskammeret er passe. 

Å fyre på «gamlemåten», med papir nederst, så opptenningsved og store kubber på toppen, gir både mindre energiutbytte og mer forurensning.

Kloke hoder hos Sintef har laget Vedfyringens ABC. Den er verdt å sjekke ut hvis man planlegger å fyre jevnt i hverdagen.

Så mye koster det å fyre med ved

Til slutt er det også viktig å passe på å kjøpe ved der du får kvalitet for en god pris. Å handle veden på bensinstasjon gir deg en pris per kWh på både to og tre kroner. Å kjøpe favnved er også billigere enn å kjøpe i sekk. 

Gjør man alt riktig, er det realistisk å varme opp med ved for 80 øre per kWh eller lavere. 

For den som vil regne detaljert på det, kan det være smart å bruke en fyringskalkulator, for eksempel denne hos Smartepenger.

Å hygge seg med fyr i peisen, og samtidig spare på utgiftene til oppvarming, er ikke den dummeste måten å komme seg gjennom vinteren på. 

Og har du ikke en moderne, rentbrennende ovn, er det kanskje på tide å vurdere å investere i en? Du kan også undersøke om kommunen du bor i har en støtteordning for anskaffelse av rentbrennende ovner. I fremtiden vil både nettleie og strømprisen være høyest når det er kaldest. En moderne ovn kan gi deg gode besparelser – og ikke minst mye hygge. 

På nettsiden til Miljødirektoratet kan du sjekke luftforurensningen der du bor.


Kilde: Teknisk ukeblad, Sintef, Enova.

Venner som ser på film på hytta med trygg strømforsyning. Foto

Derfor skal du ikke skru av hovedsikringen på hytta

Har du som vane å koble fra strømmen på hytta hver gang du reiser derfra? Da må du sørge for å gjøre det riktig.

Mor og sønn bruker strøm smartere med smart device

Slik produserer du din egen strøm

Er du nysgjerrig på mulighetene for å kunne varme huset og lade elbilen med egenprodusert strøm? Nettkunder som både forbruker og produserer elektrisitet kaller vi plusskunder.

Mor og datter med PC. Foto

Normalt strømforbruk

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?