Smart forbruk

Strøm omgir oss hele tiden, og er en viktig del av hverdagen. Har du tenkt over hvor mye du faktisk bruker strøm, fra du står opp om morgenen til du legger deg om kvelden? Svaret kan overraske deg. De aller fleste tar strømmen for gitt, men vet du om boligen din er energieffektiv eller om du får mest mulig ut av strømforbruket ditt? Jo mer du vet om strøm, desto mer blir du bevisst på hva som er smart forbruk.

Et par ser på iPad. Foto

Alt om din strømmåler

Innføringen av smarte strømmålere har vært et viktig ledd i en nødvendig modernisering av det norske strømnettet. De sikrer blant annet at du ikke betaler for mer enn det faktisk du faktisk bruker. Vet du hva slags muligheter som ligger i AMS-måleren din, annet enn at du ikke lenger trenger å lese av og rapportere inn strømforbruket ditt selv? Eller hva en HAN-port egentlig er? Vi har samlet det du trenger å vite om strømmåleren din.

Dame som setter i lyspære. Foto

Forbruk og sparing av strøm

De aller fleste bruker strøm hjemme hos seg selv uten å tenke noe særlig over forbruket. Men med stadig flere apparater og elektroniske dingser rundt oss kan det lønne seg å være bevisst på husholdningens strømforbruk. Vet du om du har et normalt gjennomsnittlig strømforbruk, hva det typisk går mest strøm til eller hvordan du enkelt kan spare strøm?

Lading av elbil. Foto

Elbil og lading

Lading av elbil trekker mye strøm og skaper varme, og gjøres det feil kan det være farlig. De aller fleste ønsker å lade elbilen hjemme, men mange er usikre på hvordan det gjøres riktig. Det er likevel ikke så komplisert som du kanskje tror. Så lenge du holder deg til noen grunnleggende regler og velger riktig utstyr, er det faktisk ganske enkelt. Det er likevel flere ting du bør sette deg inn i når det gjelder trygg lading av elbil.

Kvinne sitter ved bordet med ipad og logger inn på elvia.no

Smarthjem

Det som for noen år siden var en virkelighetsfjern drøm man bare så på film, er ikke lenger uoppnåelig. Med høyteknologiske løsninger kan du sikre deg drømmen om et smarthjem.

Kvinne regulerer temperaturen på termostaten. Foto

Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

Kvinne leser av forbruk på smart termostat. Foto

Kutter du toppene, kutter du kostnadene

Den nye nettleiemodellen skal redusere behovet for å bygge ut strømnettet, og vil spare alle kunder for penger på sikt. Hvis du selv blir en topp-kutter, kan du redusere regningen både nå og i fremtiden.

dame på kjøkken ny nettleie elvia

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.

Barn som tester smarthus teknologi. Foto

Nettleie-API kan gjøre hjemmet ditt smartere og mer lønnsomt

Elvia har utviklet et nettleie-API som gir deg prisene på nettleie per time. API-et kan hjelpe deg å flytte forbruket ditt til de tidene på døgnet færre bruker mye strøm.

AMS-måler

De nye AMS-målerne gir deg muligheten til å følge med på eget forbruk, analysere eget forbruksmønster og få hjelp til smartere strømbruk.
Les mer om AMS-måleren her

Dette er HAN-porten

Ønsker du detaljert informasjon om strømforbruket ditt? Vil du styre strømforbruket ditt bedre? Da kan det være en idé å bestille åpning av HAN-porten på strømmåleren din.
Se hva du kan gjøre med HAN-porten her