Den enkle og raske veien til et smartere strømforbruk

For å kunne bruke strøm på en smartere måte, er det en rekke tiltak du kan gjøre uten at det koster noe som helst. Noen mindre investeringer kan imidlertid også være lurt for å spare inn på nettleien.

Med den nye nettleiemodellen er det dyrere å bruke strøm de tidspunktene på døgnet hvor flest bruker strøm samtidig, og dermed belaster strømnettet mer. Det er typisk på morgenen og ettermiddagen. Derfor kan det være smart å vri om på strømbruket ditt der du kan for å redusere kostnader. Det trenger ikke være så mye som skal til.

Last ned Elvia-appen

Det aller første og enkleste skrittet for å få et smartere hjem og bedre kontroll over strømforbruket ditt, er å laste ned Elvia-appen. Den gir deg en veldig god oversikt over strømforbruket ditt, både på måneds-, dags- og timebasis.

I appen kan du se når du selv bruker mest strøm. Kanskje det er et mønster? For mange av oss går strømforbruket i været på morgenen når vi står opp, og på ettermiddagen når vi kommer hjem fra jobb og skole. 

Med den nye nettleiemodellen er nettleien lav fra april til oktober, men høyere i vinterhalvåret. Uansett årstid er det billigere på natten fra kl. 22-06 og i helgen. Det gjelder altså å vri strømforbruket sitt til når nettleien er lav per kilowattime (kWh), og særlig fra november til mars. 

Når vi her snakker om lavere nettleie, handler det om energileddet. Det er prisen du betaler for hver kWh (kilowattime) du bruker. Nettleien vil fra 1. januar 2022 også ha et kapasitetsledd, som blir billigere jo mindre strøm du bruker samtidig (den såkalte effektbruken din).

Her er det mest å spare 

Både for å kunne vri forbruket ditt og unngå høy effektbruk, er det viktig å holde oversikt hva du bruker mest strøm på. 

Veldig grovt sett er det oppvarming (50-60 %), varmtvann (20 %), elektriske apparater og spesielt de på kjøkkenet (15 %) og belysning (10 %). Lader du elbil hjemme, trekker den også betydelig med strøm, og kan utgjøre 8-10 % av forbruket ditt.. 

Tiltak uten kostnad 

For å redusere den nye nettleien din, er det bare fantasien som setter grenser for hvordan du kan forskyve forbruket ditt til når energileddet er lavest, mellom klokken 22 på kvelden og 06 om morgenen på hverdager. Samme lave nettleie har du også hele dagen i helger og på helligdager. Husk at du må være våken og tilstede når du bruker elektriske apparater.

 • Kan du dusje før du legger deg på kvelden, istedenfor om morgenen? 

 • Kan du sette på oppvaskmaskin og vaskemaskin senere på kvelden, istedenfor rett etter middag? 

 • Kan du programmere varmekablene på badet til å gi full guffe litt tidligere på morgenen, mens energileddet ennå er billig? 

 • Har du installert hjemmelader for elbilen, kan du lade på natten.

 • Hvis du gjerne fyrer i peisen, kan du fyre opp rett etter jobb istedenfor senere på kveldingen? 

Husk også alle vanlige sparetips, som de fleste av oss kjenner til.  

 • Dusj i ikke så varmt vann. Ikke dusj så lenge. 

 • Kan du senke innetemperaturen litt? Én grad lavere betyr 5 % lavere forbruk til oppvarming. 

 • Ikke la varmtvannet renne mens du rydder av bordet etter middag. Ikke ta oppvasken for hånd, bruk oppvaskmaskinen og fyll den opp. 

 • Trekk ut strømmen for ulike apparater når de ikke er i bruk.  

 • Ikke sett på vaskemaskinen unødig. Unngå halvfulle runder. 

 • Husk å lufte riktig – kort og effektivt. 

Tiltak som krever en investering 

Nettleien om vinteren kan bli høyere i år uten særlig nedbør, og for å motvirke økte kostnader kan det lønne seg å investere i noe utstyr. 

 • En beskjeden investering er å kjøpe smartplugger som kan gjøre enhver stikkontakt smart. Disse kobles opp til det trådløse nettet hjemme, og så kan du enkelt lage en timeplan for smartpluggene. Med tidsplaner kan du skru enhetene på og av i henhold til dine daglige rutiner, og bruke strøm og nett når det er billigst. 

 • En litt større investering kan være å anskaffe smarte termostater for de rommene du har elektrisk gulvvarme. Disse må installeres av elektriker. 

 • Stadig flere aktører tilbyr smarthjem-løsninger, søk litt på nett og finn produkter og en leverandør som passer ditt hjem. Dette kan utgjøre en betydelig kostnad, men på den andre siden: At en halv million nordmenn har kjøpt elbil tyder på at mange er villige til investeringer som kan spare oss for løpende utgifter på sikt.