Drømmer du om et smarthus?

Det som for noen år siden var en virkelighetsfjern drøm man bare så på film, er ikke lenger uoppnåelig. Med høyteknologiske løsninger kan du sikre deg drømmen om et smarthus.

Se for deg at du aldri trenger å være bekymret for om du glemte å skru av lysene, låse døren, slå på alarmen, slå av TV-en eller kaffetrakteren før du gikk hjemmefra. Eller at du kan motta og sjekke varsler om innbrudd, vannlekkasjer, brann eller rømte kjæledyr der du er. Med riktig utstyr kan du få nettopp det.

Smarthus - fra ordinært til smart

Løsninger for smarte hjem vil ikke bare gjøre hverdagen enklere, men de rette funksjonene øker sikkerheten og vil spare deg for energi, tid og penger. Velger du for eksempel en smart termostat som er tilkoblet varmesystemet kan du senke temperaturen når ingen er hjemme. Ved å redusere unødvendig brukstid kan du på sikt spare penger.

Produkter som tar hjemmet ditt fra ordinært til smart er enklere å installere enn du tror, og det finnes en rekke smarthus-produkter som ikke krever forkunnskaper. Et eksempel er smarte plugger som du setter i stikkontakten. De lar deg fjernstyre elektriske apparater som er koblet til smart-pluggen. 

Slik kommer du i gang med smarthus

Den enkleste starten mot fremtidens bolig er belysningen. Skru i smarte lyspærer fremfor en vanlig lyspære, og det skal ikke mer til for at de kan styres via et trådløst nettverk. Et annet enkelt grep er virtuelle assistenter som lar deg styre hjemmet ditt med stemmen. Da kan du dempe belysningen i et rom eller sette på musikk bare ved å si det høyt.  

Dersom du ønsker å ta i bruk løsninger som gir deg oversikt over strømforbruket ditt kan du åpne HAN-portenAMS-måleren, de nye automatiske strømmålerne. Denne porten tillater deg å koble til kommunikasjonsløsninger og smarthus-dingser, samtidig som du også får tilgang til informasjon om ditt eget forbruk. Vi i Elvia kan åpne HAN-porten for deg eller du kan bestille  tilgang ved å logge inn på Min side. 

Ulike løsninger for smarthus

Selve utstyret til strømstyring og smarthus-tjenester får du tak i via en tredjepartsleverandør. Aktuelle, godkjente leverandører for dette finner du på hjemmesiden til Norsk Elektroteknisk Komite (NEK).

Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet. De kan deles inn i tre kategorier: 

  1. Hub, eller knutepunkt: Dette er en enhet som lar de ulike smarthus-produktene kommunisere med hverandre, internett og telefonen eller nettbrettet ditt. Ulempen er at du ofte må ha et knutepunkt per system, som et for lysene, et for kameraene og et for de smarte stikkontaktene.

  2. Sensor: Disse kan måle temperatur, bevegelse, lys og om et vindu blir åpnet. Sensorene kan kobles sammen med smartenhetene. For eksempel kan en bevegelsessensor tilkoblet lyspærer få lyset til å følge deg, og en brannvarsler med sensor kan programmeres til å slå på alle lysene i huset hvis alarmen går.  

  3. Smartenhetene: Dette er selve produktene som gjør det du ber dem om. Vanlige smarthus-produkter er de nevnte lyspærene og de fjernstyrte stikkontaktene, termostater, elektronisk dørlås og sikkerhetskameraer. Her er mulighetene mange for å leke seg med avansert automatisering.   

Det er ingen tvil om at smarthus har kommet for å bli – det er både praktisk og morsomt, og vil gjøre hverdagen litt enklere. Men selv om mye i hjemmet er tilgjengelig med et tastetrykk, må du ikke glemme å tenke på elsikkerhet. La proffe ta seg av installeringen og bruk apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel når du er våken og tilstede – for slik får du et elsikkert hjem. 

Ofte stilte spørsmål og svar

Dersom du ønsker å ta i bruk løsninger for et smarthus må du først åpne HAN-porten på AMS-måleren, de nye automatiske strømmålerne. Denne porten tillater deg å koble til kommunikasjonsløsninger og smarthus-dingser, samtidig som du også får tilgang til informasjon om ditt eget forbruk. Vi i Elvia kan åpne HAN-porten for deg eller du kan bestille  tilgang ved å logge inn på Min side.

Selve utstyret til strømstyring og smarthus-tjenester får du tak i via en tredjepartsleverandør. Aktuelle, godkjente leverandører for dette finner du på hjemmesiden til Norsk Elektroteknisk Komite (NEK). Det finnes mange forskjellige løsninger på markedet, du kan lese mer om løsningene her.

HAN eller HAN-port står for «Home Area Network» og er en egen fysisk utgang på AMS-måleren – den nye automatiske strømmåleren i sikringsskapet ditt. Data fra HAN-porten kan brukes til å optimalisere løsninger for smarthjem eller følge opp eget forbruk.

For å åpne HAN-porten kan du logge inn på Min side og bestille dette. Etter at du har bestilt åpning av HAN-porten tar det normalt en time før du vil motta data til ditt tilkoblede ekstrautstyr.

Nei, Elvia tilbyr ikke utstyr for strømstyring eller smarthus-tjenester. Dette må du bestille hos andre, uavhengige aktører. Det finnes mange aktører som tilbyr enkle løsninger som er enkle å koble til. På sidene til Norsk elektroniske komite finner du godkjente leverandører som tilbyr dette.