Kutter du toppene, kutter du kostnadene

Den nye nettleiemodellen skal redusere behovet for å bygge ut strømnettet, og vil spare alle kunder for penger på sikt. Hvis du selv blir en topp-kutter, kan du redusere regningen både nå og i fremtiden.

De siste årene har nesten alle norske strømkunder fått installert smarte strømmålere. De sparer deg for måleravlesning og gir deg langt bedre oversikt over eget strømforbruk, særlig hvis du laster ned Elvia-appen.

Samtidig åpner de nye målerne for at nettleien blir smartere. Vi kan ha lavere priser når nettet belastes lite, og høyere priser når mange bruker strøm samtidig. Da vil noen flytte forbruket sitt til senere, og vi bruker dermed strømnettet smartere og mer effektivt som fellesskap.

Klarer vi å kutte toppene, sparer vi oss for kostbare utbygginger som alle brukere av nettet i siste instans ellers må betale i fellesskap.

Toppene er dyre  

Ny nettleie handler om å ta ut toppene i forbruket som utfordrer kapasiteten i nettet. Disse toppene får vi gjerne når alle kommer hjem fra jobb og skole, skrur opp varmen i huset, setter på komfyren for å lage middag, lader elbilen, tar en dusj og setter på oppvask- og vaskemaskin. Nettet er ikke dimensjonert godt nok for at alle skal bruke maksimalt med strøm samtidig. Vi har altså to valg: Enten legge om vanene våre litt, eller bruke milliarder av kroner for å bygge ut strømnettet for å kunne håndtere alle ekstreme forbrukstopper. En slik utbygging er det strømkundene, altså deg selv og alle andre nordmenn, som må betale. Det ønsker vi å unngå. 

Hvor unødvendig det er å bygge ut for å håndtere toppene, viser dette bildet: Tenk deg at regjeringen sa vi skulle bruke masse penger på å bygge ut norske kirker. Hvorfor? Fordi det kan bli fullt i kirkene på julaften. Det hadde selvfølgelig vært en håpløs bruk av penger. Da får det heller være slik at noen ikke får plass akkurat denne dagen. Resten av året har kirkene plass til alle som måtte ønske. 

På samme måte gir det ingen mening å dimensjonere strømnettet for at alle skal lade elbil, dusje, øke innetemperaturen og ha alle kokeplatene på induksjonsovnen på samtidig.  

Samtidig kan vi ikke bare nekte folk strøm en tirsdag ettermiddag. Vi må alle bidra til å kutte toppene ved å flytte noe av forbruket vårt. 

Ved å fordele forbruket ditt utover dagen er du med på å spare unødvendig utbygging av strømnettet.

Billigere og dyrere 

Den nye prismodellen for nettleie vil gjøre hver og én av oss til toppkuttere. De tre timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm sist måned (fordelt på tre ulike dager), vil nemlig bestemme hvor høyt fastledd du må betale. Du må altså ha i bakhodet at alle apparater i huset ditt ikke skal bruke strøm samtidig.

Man kan nesten mistenke de nasjonale myndighetene som har besluttet dette prisleddet av pedagogiske årsaker – at vi alle skal forstå hvilke utfordringer strømnettet får nå som stadig flere privatpersoner og bedrifter blir grønne og bytter ut fossil energi med stadig mer grønn elektrisitet. Denne elektrisiteten må fraktes til oss gjennom et nett som ikke er bygget for å tåle alt.

Ved å bli en liten toppkutter i din egen bolig, bidrar du til det store målet om å kutte toppene for strømnettet som helhet. Dermed sparer du penger nå – gjennom lavere fastledd på nettleieregningen din – og gjennom å bidra til å hindre unødvendige utbygginger av nettet, som ville kostet deg som strømbruker og nettkunde dyrt i framtiden.

Ved siden av det nye fastleddet, vil også energileddet endre seg. Det nye påslaget per kilowattime (kWh) du bruker er lavere om natten og helgen – og du skjønner kanskje hvorfor? Fordi det kan være billig å bruke strømnettet når vi vet det ikke er noen fare for topper i forbruket. Det vil rett og slett aldri skje at forbruket topper ut på natten eller i helgen, rett og slett fordi mange bedrifter og arbeidsplasser har stengt og bruker minimalt med strøm.

Hvordan kutte dine egne topper?

Det vil ikke finnes én regel for hvordan vi skal legge om forbruket. Mens noen fint kan vente med å lade elbilen til kveld og natt, trenger gjerne barnefamilier å lade under middagen før barn skal kjøres til fritidsaktiviteter og trening. 

Men barnefamilien kan kanskje skru ned innetemperaturen, når man likevel haster småsvett omkring for å rekke alle gjøremål? Kan klesvask og tørketrommel vente til senere på kvelden?  En god huskeregel med ny nettleie er å ikke bruke for mye strøm samtidig, men etter hverandre.

I tillegg til å flytte forbruk i tid, er det også mulig å bli flinkere med generell strømsparing under toppene. Ikke la varmtvannet renne når du rydder av middagsbordet. Luft raskt og effektivt istedenfor å ha vinduer på gløtt hele tiden. 

Legg en strategi 

Siden vi alle er forskjellige, er det mest fornuftige å ta utgangspunkt i sin egen hverdag når man planlegger hvordan man skal kutte sine egne topper.  

Dame som sitter i mørket foran PC. Foto

Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen kan starte en brann

Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

dame på kjøkken ny nettleie elvia

Hva bruker mest strøm?

Hvis du vil spare miljøet og senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. Det er likevel ikke dumt å endre vaner også for andre elektriske apparater.