Hva bruker mest strøm?

Alle elektriske artikler og apparater i hjemmet ditt bruker strøm, men hva bruker mest?

Hvordan forbruket fordeler seg i norske hjem varierer, men med et normalt strømforbruk ser det slik ut: 

 • Oppvarming: 50-60 %

 • Varmtvann: 20 %

 • Elektriske apparater: 15 %

 • Belysning: 10 %

Når du vet hva som bruker mest strøm i husholdningen, blir du mer bevisst på hva du kan gjøre for å spare strøm. 

Det går mest strøm til oppvarming

Så mye som 50-60 % av det totale strømforbruket går til oppvarming av boligen. Har du elektrisk oppvarming, som panelovner, varmekabler og lignende vil dette utgjøre en større del av totalforbruket. 

Et godt tips er å tenke på hvor panelovnen er plassert og om den må være på. Henger den rett under det åpne vinduet på soverommet? Da vil ovnen forsøke å varme opp den kalde luften som kommer inn – og bruker ekstra mye unødvendig energi.

Ved å senke innetemperaturen med én grad kuttes også forbruket til oppvarming med 5 %. En generelt god innetemperatur ligger på mellom 19 og 22 grader, og du kan senke temperaturen ytterligere i rom du sjelden bruker. 

Varmtvann ligger pĂĄ andreplass

Nordmenn bruker generelt mye varmtvann, og omtrent 20 % av strømforbruket går til oppvarming av vann til dusj, oppvask og andre apparater som bruker vann.

Du kan spare mye strømkostnader på å dusje smartere. Skru for eksempel ned temperaturen i dusjen, eller dusj litt kortere – du blir raskere ren enn du tror. Installerer du en sparedusj bruker du halvparten så mye vann som med et vanlig dusjhode.  

En dusj er mye mer energieffektivt enn et bad. Skal du først ta et bad bør du utnytte badevannet og vente til vannet er kaldt før du tapper det ut. 

Summen av elektriske apparater 

Alle elektriske apparater og utstyr i hjemmet ditt bruker ikke nødvendigvis så innmari mye strøm hver for seg, men vil til sammen utgjøre rundt 15 % av totalforbruket. Det avgjørende for sluttsummen er hvor lenge du bruker apparatene. 

Kjøkkenet er det rommet som bruker mest strøm, og den største strømslukeren er komfyren, med oppvaskmaskinen rett bak. Men visste du at vannkokeren, kaffetrakteren og brødristeren følger like etter? Det er selve oppvarmingsprosessen som drar mye strøm. Heldigvis tar det ikke mange minutter før vannet og kaffen er klar og brødskivene er sprø, så summen blir likevel ikke stor. 

Ellers er det de store husholdningsapparatene som bruker mest strøm, som fryseboksen, vaskemaskinen, tørketrommelen og kjøleskapet. Det kan enkelt forklares med at de ofte er i bruk, kanskje hele døgnet. Gamle artikler bruker ofte mer strøm enn nyere modeller. 

TV, spillkonsoller, radio, ladere og ulike dingser bruker ikke så veldig mye strøm, men vær obs på at de trekker strøm så lenge de er på. En grei huskeregel er derfor å alltid slå av apparatene og dra ut stikkontakten når de ikke er i bruk. 

Belysning bruker minst strøm

Omkring 10 % av strømforbruket går til belysning, og en vanlig norsk husholdning har i snitt mellom 20 og 50 lamper. Dersom du ønsker å redusere strømkostnadene her, er et godt tips å bruke LED-pærer eller sparepærer. De har lang levetid, er energisparende og har den laveste varmeutviklingen innen lyskilder. Husk at vanlige glødepærer ikke lenger produseres eller importeres, så du bør bytte ut disse uansett etterhvert.

Elvia familie 010895

Normalt strømforbruk

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?

Strømsparing 0D6A4477

Hvordan spare strøm?

Kunne du tenke deg å kutte ned på strømregningen? Her er våre 6 beste tips for å spare strøm gjennom hele året.

Venner som ser på film på hytta med trygg strømforsyning

Derfor skal du ikke skru av hovedsikringen pĂĄ hytta

Har du som vane å koble fra strømmen på hytta hver gang du reiser derfra? Da må du sørge for å gjøre det riktig.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvordan forbruket fordeler seg i norske hjem varierer, men med et normalt strømforbruk ser det slik ut: 

 • Oppvarming: 50-60 %

 • Varmtvann: 20 %

 • Elektriske apparater: 15 %

 • Belysning: 10 %

Du kan få oversikt over ditt strømforbruk på Min side og i vår App. Her kan du får oversikt over ditt strømforbruk, fakturaer og kundeforholdet ditt.

Du kan spare strøm ved å:

 • senke innetemperaturen

 • være bevisst pĂĄ bruken av varmtvann

 • hindre varmetap

 • spare strøm med gode vaner

 • bytte lyspærer

 • bytte oppvarmingskilde

Vil du lese mer om tipsene ovenfor?

AMS-målere går gjennom grundige tester og kontroller før de installeres hos deg. De er underlagt strenge regelverk og må tilfredsstille en rekke krav. Du kan derfor stole på at strømmåleren viser riktig forbruk. Mange av kravene er fastsatt av Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), mens krav som gjelder målerens nøyaktighet er fastsatt av Justervesenet.

Hvis du har den nye AMS-måleren trenger du ikke levere måleravlesning til Elvia, da vi mottar en måleravlesning hver time fra din strømmåler. Hvis du ikke har fått den nye strømmåleren må du levere måleravlesning til Elvia den 1. hver måned.