Hvordan spare strøm?

Kunne du tenke deg å kutte ned på strømregningen? Her er våre 6 beste tips for å spare strøm gjennom hele året.

1. Senk innetemperaturen 

Norske husholdninger med normalt strømforbruk bruker aller mest strøm på oppvarming. Det kan derfor lønne seg å skru ned varmen med en grad eller to hvis du vil spare på strømmen. Et annet tips er å skru av varmen i rom du ikke oppholder deg i.

2. Vær bevisst på bruk av varmtvannet

Etter oppvarming er det varmtvann som utgjør den største delen av strømforbruket. Bytter du til sparedusj og monterer sparedyser på vannkraner og blandebatteri kan det gi utslag på strømregningen. Velg dusj fremfor badekar og kutt gjerne ned på tiden du bruker i dusjen.  

3. Hindre varmetap

Dårlig isolering fører til kalde gulv og rom, som igjen fører til økt oppvarming. Hvis det er behov for det, kan det være smart å etterisolere boligen. Sjekk om det er luftlekkasjer rundt vinduene ved å holde et tent stearinlys langs listene – flammen vil blafre hvis det er trekk. Monter tettelister der det trekker kaldt.

4. Spar strøm med gode vaner

Er du klar over at elektriske artikler og apparater som står i stikkontakten med standby-modus trekker strøm – selv når de ikke er i bruk? Gjør det til en vane å dra ut kontakten når du ikke bruker tingene. 

Spar på strømmen ved å fylle oppvask- og vaskemaskinen så mye som mulig før de settes på. Unngå å vaske opp for mye for hånd, og la klesvasken lufttørke. Dersom du må bruke tørketrommelen bør den også fylles opp.

5. Bytt lyspærer

Selv om belysning ikke utgjør en veldig stor del av det totale strømforbruket kan det likevel være en del å spare på å bytte ut vanlige lyspærer med LED-pærer eller sparepærer. LED-pærer bruker mye mindre strøm enn en tilsvarende glødepære, og varer mye lenger. De gamle, tradisjonelle glødepærene ble dessuten forbudt i 2012, og bør uansett byttes ut. Slå også av lyset i rom du ikke er i. 

6. Bytt oppvarmingskilde

Du kan gjøre enda større energitiltak for å spare strøm, som å bytte oppvarmingskilde. Invester for eksempel i en varmepumpe, som gir energibesparende og behagelig regulering av temperaturen hele året. Den er i tillegg miljøvennlig og økonomisk gunstig. Andre alternativer til oppvarmingskilder er vedovn eller en pelletsovn. 

Normalt strømforbruk

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?

Hva bruker mest strøm?

Alle elektriske artikler og apparater i hjemmet ditt bruker strøm, men hva bruker mest?

Forbruk og sparing

De aller fleste bruker strøm hjemme hos seg selv uten å tenke noe særlig over forbruket. Men med stadig flere apparater og elektroniske dingser rundt oss kan det lønne seg å være bevisst på husholdningens strømforbruk.

Ofte stilte spørsmål og svar

Hvordan kan jeg spare strøm?

Du kan spare strøm ved å:

  • senke innetemperaturen

  • være bevisst på bruken av varmtvann

  • hindre varmetap

  • spare strøm med gode vaner

  • bytte lyspærer

  • bytte oppvarmingskilde

Vil du lese mer om tipsene ovenfor?

Hva bruker mest strøm?

Hvordan forbruket fordeler seg i norske hjem varierer, men med et normalt strømforbruk ser det slik ut: 

  • Oppvarming: 50-60 %

  • Varmtvann: 20 %

  • Elektriske apparater: 15 %

  • Belysning: 10 %

Hvor kan jeg få oversikt over strømforbruket mitt?

Du kan få oversikt over ditt strømforbruk på Min side og i vår App. Her kan du får oversikt over ditt strømforbruk, fakturaer og kundeforholdet ditt.

Kan jeg stole på at måleren min teller korrekt forbruk?

AMS-målere går gjennom grundige tester og kontroller før de installeres hos deg. De er underlagt strenge regelverk og må tilfredsstille en rekke krav. Du kan derfor stole på at strømmåleren viser riktig forbruk. Mange av kravene er fastsatt av Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), mens krav som gjelder målerens nøyaktighet er fastsatt av Justervesenet.

Må jeg levere måleravlesning?

Hvis du har den nye AMS-måleren trenger du ikke levere måleravlesning til Elvia, da vi mottar en måleravlesning hver time fra din strømmåler. Hvis du ikke har fått den nye strømmåleren må du levere måleravlesning til Elvia den 1. hver måned.