Hva er et normalt strømforbruk?

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?

I tillegg til vær og vind blir strømforbruket påvirket av en rekke faktorer. Antall beboere i husstanden, alderen på boligen, kvaliteten på isolasjon og hva slags type oppvarming du benytter deg av. Husstander med elektrisk oppvarming vil for eksempel bruke mer strøm enn husstander med vannbåren varme eller sentralfyring. 

Forbruket varier med årstidene

I vinterhalvåret vil det gå mer strøm til oppvarming, så det at du opplever svingninger i forbruket i den perioden vi er inne i nå, tyder i de fleste tilfellene på at du har et normalt strømforbruk. Vi i Elvia opplever økt pågang med spørsmål om nettopp dette, vi har derfor samlet de mest stilte spørsmålene og svarer på de her.

Dette lurer mange på

I januar spesielt var det en lang periode med lave temperaturer over hele landet. Mange vil kanskje merke at forbruket har vært høyere enn normalt i denne perioden. Varmekabler og annen elektronisk oppvarming bruker mer strøm for å holde det varmt, og i kombinasjon med høye strømpriser vil også strømregningen bli høyere. Hvis du mistenker at det er noe feil med strømforbruket kan du gjøre følgende: 

 • Last ned Elvia-appen eller logg inn på Min side for å få oversikt over forbruket ditt. 

 • Forbruket har ofte en sammenheng med temperaturen ute. I appen og på Min side kan du enkelt legge til temperatur i forbruksgrafen.  

 • Sammenlign strømforbruket med tidligere år. 

 • Sjekk hva som er gjennomsnittlig strømforbruk for din boligtype.strøm.no/strømpriser kan du under «Usikker på ditt forbruk?» legge inn type bolig og antall kvadratmeter for å finne gjennomsnittet. 

 • Har det vært noen endringer i bruksmønster eller har du fått installert noen nye elektriske apparater som kan forklare en eventuell økning i forbruket? 

Forbruket har ofte en sammenheng med temperaturen ute. I Elvia-appen og på Min side kan du enkelt legge til temperatur i forbruksgrafen.  

Svingninger i forbruket dag for dag eller time for time styres i stor grad av hvor mye du er hjemme, og hvilke elektriske apparater som til enhver tid står på.

Hvis du for eksempel har forhåndsinnstilt panelovnen på 20 grader, vil den skru seg på så fort temperaturen er under dette. Er det samtidig kaldt ute kan det føre til at det viser svingninger i strømforbruket selv om du ikke er fysisk til stede og skrur på ovnen. Kanskje temperaturen kan senkes noe hvis du skal være borte i en lenger periode? 

Strømprisen påvirkes av mange ting. Her er noe av det som kan føre til høyere strømpriser: kaldt vær, lite vind, høye gasspriser, lite vann i vannkraftmagasinene med mere. 

Når det er høye strømpriser kan det være fristende å skru av all strømmen når du er bortreist, men vær oppmerksom på at det kan bli kostbart dersom rør og elektriske husholdningsapparater fryser.

Vi oppdager stadig tilfeller hvor kunder er registrert på feil strømmåler. Den vanligste årsaken til dette, er at man får oppgitt feil målernummer ved overtakelse. Er du i tvil kan du følge disse enkle stegene.  

Hvis du mistenker at strømmåleren viser feil forbruk kan du gjøre følgende:  

 • Last ned Elvia-appen eller logg inn på Min side for å få oversikt over forbruket.  

 • Sammenlign strømforbruket med tidligere år. 

 • Sjekk hva som er gjennomsnittlig strømforbruk for din boligtype.strøm.no/strømpriser kan du under «Usikker på ditt forbruk?» legge inn type bolig og antall kvadratmeter for å finne gjennomsnittet. 

 • Har det vært noen endringer i bruksmønster eller har du fått installert noen nye elektriske apparater som kan forklare en eventuell økning i forbruket? 

AMS-målere går gjennom grundige tester og kontroller før de utplasseres hos kunder. De er underlagt strenge regelverk og må tilfredsstille en rekke krav. Du kan derfor stole på at strømmåleren viser riktig forbruk. Mange av kravene er fastsatt av Norges vassdrag- og energidirektorat (NVE), mens krav som gjelder målerens nøyaktighet er fastsatt av Justervesenet.  Her finner du det meste du trenger å vite om AMS-måleren. 

Nei, Elvia er ingen strømleverandør, men et nettselskap som frakter strømmen hjem til deg.

Hvordan du mottar nettleiefakturaen avhenger av hvilken strømleverandør du har. De fleste strømleverandører har en avtale om gjennomfakturering. Hvis ikke, vil du motta to separate regninger, en for strømmen og en for nettleie. Nettleieunderlaget finner du alltid i Elvia-appen og på Min side.

Strøm og nettleie er to forskjellige ting, men er avhengige av hverandre. Du er derfor nødt til å betale for begge deler for å bruke strøm hjemme. Det faktiske strømforbruket ditt kjøper du fra strømleverandøren du har valgt, mens nettleien for frakt av strømmen betales til nettselskapet som eier strømnettet der du bor.

Det finnes kun én leverandør innenfor hvert geografisk område, og du kan derfor ikke velge hvilket nettselskap du betaler nettleie til. Bor du i Oslo, Innlandet, Akerhus eller Østfold er det vi, Elvia som frakter strømmen hjem til deg. 

Du betaler nettleie for at nettselskapet som eier strømnettet i ditt område transporterer strømmen til boligen din. I tillegg til transport av strøm, dekker nettleien kostnader til vedlikehold, drift av strømnettet, beredskap, utbygging av nytt nett og forbedring av eksisterende nett. Dette sikrer blant annet at du får en sikker og stabil strømforsyning. Les mer om hva nettleie er. 

Hva er et normalt strømforbruk?

Gjennomsnittlig strømforbruk for fire boligtyper basert på årsforbruk.

 • Våningshus: 30 997 kWh.

 • Enebolig: 25 776 kWh.

 • Rekkehus: 17 090 kWh.

 • (Blokk)leilighet: 10 899 kWh.

Hvis du bruker mer eller mindre enn gjennomsnittet til din boligtype er det ikke nødvendigvis slik at du ikke har et normalt strømforbruk. Gjennomsnittet er ment for å gi en viss pekepinn på hvordan forbruket kan se ut for din husstand. Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå.

Hva bruker mest strøm? 

Hvis du vil spare miljøet og samtidig senke strømregningen, lønner det seg å starte med det som bruker mest strøm: Oppvarming og varmtvann. 

Hvis vi ser på gjennomsnittstallene, fordeler strømforbruket seg slik.  

 • 50-60 prosent går til oppvarming  

 • 15-20 prosent til varmtvann  

 • 15 prosent til andre elektriske apparater  

 • 10 prosent til belysning  

Reduser strømforbruk til oppvarming 

Det aller viktigste tiltaket for å redusere strømforbruket, og dermed også nettleie og statlige avgifter, er å redusere innetemperaturen. Bare én grad lavere innetemperatur betyr 5 % mindre energiforbruk til oppvarming.

Få oversikt og kontroll med Elvia-appen - se film

Med Elvia-appen får du oversikt og kontroll over strømforbruket ditt.

5 gode grunner til å laste ned Elvia-appen.

Vi sløser mye med varmtvannet 

Dusjer du i 10 minutter hver dag kan du spare opptil 1000 kr i året ved å bytte til sparedusj. Et annet tips er å sjekke innstillingene på varmtvannsberederen. Kanskje den varmer opp vannet mer enn nødvendig? Du må ha minimum 60 grader for å drepe legionella-bakterier, og Folkehelseinstituttet anbefaler 70 grader – men særlig mye varmere trenger det ikke være. 

Hvor mye strøm bruker du i din bolig? 

I Elvia-appen og på Min side får du full oversikt over forbruket. Du kan sammenligne forbruket ditt fra år til år, se forbruket time for time og i tillegg se estimert totalregning inneværende måned hvor nettleie, spotpris og strømstøtten er spesifisert. Du kan også gi tilgang til andre slik at alle i boligen kan følge med på forbruket. Hvor mye forbruksdata som er tilgjengelig avhenger av hvor lenge du har vært registrert som kunde. 

Når du er inne på forbruk kan du klikke på det lille sorte ikonet for flere valg.

strøm.no/strømpriser kan du under «Usikker på ditt forbruk?» legge inn type bolig og antall kvadratmeter for å finne gjennomsnittet for din bolig. Hvis du bruker mer eller mindre enn gjennomsnittet er det ikke nødvendigvis slik at du har et unormalt strømforbruk. Gjennomsnittet er ment for å gi en viss pekepinn på hvordan forbruket kan se ut for din husstand. 

Flytt forbruket til helgen

Strømprisen varierer fra time til time, men siden helgene har lavere nettleiepriser per kWh, kan det være også fornuftig å flytte forbruk hit hvis strømprisen er lav.

 • Kjør klesvask og tørketrommel i helga, så blir uka også mindre stressende.

 • Lad elbilen full før mandag morgen kl 06.

 • Liker du eller ungene å kose dere timesvis i badekaret? Gjør det på lørdag eller søndag.

Lager du gjerne gryteretter hvor kjøttet skal koke i timesvis? Lag en stor porsjon i helga, så kan du bare varme opp i ukedagene. Eller liker du å bake brød, kaker og boller? I helga sparer du nettleie og gjør samtidig hverdagene enklere. Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen din kan starte en brann når de er i bruk. Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Mann i strømmast. Foto

Hva er forskjell på strøm og nettleie?

Lurer du på hvorfor strømregningen er delt i to? Da er du ikke alene.

Justere temperatur på panelovn. Foto

Hvordan spare strøm?

Kunne du tenke deg å kutte ned på strømregningen? Her er våre 6 beste tips for å spare strøm gjennom hele året.

Far og datter med PC. Foto

Hva er normalt strømforbruk

Det er mange som lurer på hva som er normalt strømforbruk. Er du en av dem?