Både vaskemaskinen og oppvaskmaskinen kan starte en brann

Det er derfor viktig at du ikke bruker disse om natta når du sover, eller når du ikke er hjemme.

Elsikkerhet er noe du bør ta på alvor. Hvis det skulle begynne å brenne i et elektrisk apparat hjemme hos deg mens du sover, rekker du ikke å reagere raskt nok til å slukke brannen eller rømme boligen.

Det betyr ikke at du ikke kan flytte strømbruket ditt til andre tider enn rushtidene om morgenen og på ettermiddagen. Hvis du for eksempel pleier å legge deg etter Kveldsnytt kl 23.30, kan du jo sette på vaskemaskinen eller oppvaskmaskinen slik at programmet er ferdig kjørt til legging. Sjekk hvor lang tid vaskeprogrammet bruker, og regn deg tilbake.

Unngå nattlading av mindre enheter

Lading av mindre dingser som for eksempel mobiltelefonen følger også samme regel som med vaskemaskinen – de bør gjøres når du er våken og hjemme. Dette gjelder ikke bare mobiltelefonen (som du gjerne også må lade mens du kjører bil eller er på kontoret), men også elsykkel, ståbrett og elektrisk sparkesykkel. Elsparkesykler har tatt fyr under lading, og skapt farlige branner. Fem trinn for trygg lading er:

  • Lad utendørs

  • Lad aldri når du sover

  • Ha oppsyn med produktene når du lader

  • Unngå harde slag mot batteriet, det kan bli skadet

  • Lad ikke ved minustemperatur eller for høy temperatur

Slik lader du mobilen riktig

Her er noen nyttige tips til hvordan du lader mobiltelefonen din på best mulig måte. Husk at den ikke bør lades mens du sover.

  • Lad mobilen i romtemperatur

  • Bruk alltid original mobillader

  • Lad fra støpsel og ikke fra PC

  • Ikke vent med å lade til batteriet er tomt

  • Du trenger ikke lade mobilen helt full

  • Batteriet varer lengst hvis du holder batterikapasiteten mellom 40 - 90 %

Forsvarlig lading av el-bilen

Med el-bilen, som trekker mye strøm under lading, er det heldigvis flere muligheter enn for mindre produkter. Forutsatt at du har installert hjemmelader, altså en Mode 3 «På-vegg-lader» installert av elektriker, er det forsvarlig å lade om kvelden eller natten.

Du skal ikke bruke en vanlig stikkontakt hvis du lader regelmessig hjemme. Hvis du likevel velger å gjøre det, skal du i hvert fall ikke lade når du sover.

Med elektriker-installert hjemmelader kan du derimot lade om kveld og natt. Men som alltid gjelder regelen om å vedlikeholde og sjekke utstyr jevnlig, for eksempel at ladeledning og kontakter er uten korrosjon og skader. Trenger du flere tips til lading av elbil? Sjekk ut disse tipsene.

Andre nyttige tips for trygg strømforbruk 

  • Har du peis og mulighet til å fyre, kan peiskosen lønne seg gjennom vinteren. Det er viktig at du sørger for riktig fyring i peis og vedovn ved å bruke tørr ved, ha god trekk og unngå sprengfyring. Også her er det viktig å tenke sikkerhet og avslutter fyringen i god tid før du går til sengs. Husk at ettervarmen uansett vil gjøre jobben en god stund etter at ilden har dødd ut.

  • Sjekk luftkvalitet.no for å se om det er forsvarlig å fyre i peisen. Dette gjelder særlig om du bor i tettsteder og byer. Har du rentbrennende ovn hjelper det mye, men det er likevel viktig å sjekke hvordan luftkvaliteten er slik at man ikke gjør mer skade på miljøet eller mennesker.

  • Et sikkerhetstips som også sparer deg for strøm og nettleie, er å alltid slå helt av elektriske apparater som ikke er i bruk. Ikke la dem stå i «standby».

  • Trekk også alltid ut støpselet i termostatstyrte apparater når de ikke er i bruk.

  • Vi anbefaler deg å lese deg opp på Elsikkerhetsportalen. Her finner du råd for de aller fleste spørsmål rundt elsikkerhet. Disse 10 tipsene bør du hvert fall kjenne til.

Lading elbil

Alt du må vite om å lade elbil hjemme

Skal du lade elbilen hjemme er det ikke bare å putte stikkontakten hvor som helst. Dette må du vite om trygg lading av elbilen.

AMS-måler

AMS-måler: Dette må du vite

Strømmåleren gir deg muligheten til å følge med på eget forbruk, analysere eget forbruksmønster og få hjelp til smartere strømbruk.

Hånd steker mat i panne på komfyr.

10 tips til et elsikkert hjem

Du kan ha flere brannfeller hjemme uten å være klar over det. Her er tipsene som gir deg en tryggere hverdag i et elsikkert hjem.