Våre eiere

Elvia er et resultat sammenslåingen av nettselskapene Hafslund Nett og Eidsiva Nett, som var hovedvirksomhetene til Eidsiva Energi og Hafslund E-CO.

Fusjonen mellom de to nettselskapene ble offentliggjort sensommeren 2019. Oslo bystyre godkjente 19. juni avtalen om sammenslåingen av de to nettselskapene. Dette ble også behandlet på generalforsamlingene 25. og 27. juni og ble godkjent av myndighetene. Sammenslåingen av de to selskapene regnes som en av de største fusjonene i kraftmarkedet i Norge. En viktig driver for at Hafslund Nett og Eidsiva Nett ble slått sammen, var fordelen ved å ha en større enhet for å kunne møte endringene i bransjen som drives av myndighetskrav, ny teknologi og digitalisering.

1. januar 2020 fikk nettselskapet navnet Elvia. Elvia ledes i dag av administrerende direktør, Anne Sagstuen Nysæther.

Om Eidsiva

Elvia er et heleid datterselskap av Eidsiva Energi, med hovedkontor på Hamar. Eidsiva-konsernet har rundt 1.200 ansatte hvor 850 jobber i Elvia. Elvia drifter 69.500 kilometer med strømnett. Eidsiva har også ca. 75.000 fiber- og bredbåndskunder, og er Norges tredje største fjernvarmeprodusent med en produksjon på ca. 450 GWh per år.

Eidsiva eies av Innlandet Energi Holding (blant annet 27 kommuner), av Oslo kommune, gjennom Hafslund Eco AS og Åmot kommune.

Eidsiva investerte for totalt 2,9 milliarder kroner i 2023, hvorav 70 prosent var investeringer i nettinfrastruktur (Elvia). En betydelig del av Eidsivas utbytte går til eierne og dermed tilbake til samfunnet, men noe brukes også til investeringer i fornybar energi og sikrere strømforsyning til kundene. Elvias resultater inngår i Eidsivas konsernregnskap. Årsregnskapet til Elvia er offentlig og tilgjengelig for alle på Brønnøysundregisteret og årsrapport for Eidsivakonsernet som helhet finner du på Eidsiva.no

Se film som viser hva nettleien går til

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Ofte stilte spørsmål og svar

Elvia bruker betydelige midler på både investeringer i og vedlikehold av nettet. Det er ingen direkte kobling mellom vedlikehold og utbytte. 

Elvia er eid av Eidsiva som igjen betaler utbytte til sine eiere. Eidsiva er eid av Innlandet Energi Holding, av Oslo Kommune, gjennom Hafslund Eco AS og Åmot kommune. 

Hvis du ønsker mer innsikt i utbytte og årsrapporter finner du dette på Brønnøysundregisteret og Eidsivas sider. 

Reguleringsmyndigheten for energi (RME) regulerer nettselskapene økonomisk gjennom fastsettelse av årlige inntektsrammer. Inntektsrammene setter øvre begrensing på hvor mye Elvia og andre nettselskaper kan ta betalt for frakt av elektrisk kraft. I den tillatte inntekten er det en andel som skal sikre at bransjen som helhet skal få en avkastning på den kapitalen som er investert, som står i forhold til den risikoen eierne har ved å bruke penger på nettvirksomhet. Denne avkastningen, som kalles referanserenten, er i størrelsesorden 5 %. Grunnen til at overskuddet er stort målt i kroner er at Elvia er et veldig stort selskap hvor det er investert over 20 milliarder i linjer og kabler. 

Formålet med reguleringen er at strømnettet som benyttes til overføring av elektrisk energi skal driftes, utnyttes og utvikles på en samfunnsmessig rasjonell og effektiv måte. 

Ja, overskudd/underskudd på utenlandskabler er en del av nettleien, og noe av nettleien går derfor videre til Statnett. Det er Statnett som har konsesjon til å bygge og drifte utenlandskabler. De siste årene har Statnett fått store inntekter på det som heter Flaskehalsinntekter, fra blant annet utenlandskablene. Disse går direkte til en reduksjon av vår nettleie til Statnett. Noe av inntektene til Statnett har også blitt fordelt videre til regionale nettselskap som Elvia, som igjen har brukt pengene til å holde nettleia nede i vårt område.  

Elvias resultater inngår i Eidsivas konsernregnskap. Årsregnskapet til Elvia er offentlig og tilgjengelig for alle på Brønnøysundregisteret og årsrapport for Eidsivakonsernet som helhet finner du på Eidsiva.no 

Selv om vi ikke drifter utenlandskablene, går en del av nettleien til Statnett som har med dette å gjøre. Elvia har ansvaret for strømnettet i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold. Her kan du se hvilke kommuner som tilhører vårt område. 

Nei, Elvia eier og drifter strømnettet i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold. Det vil si at vi står for overføringen av elektrisk energi innenfor dette området. Elvia har ingen rolle innenfor kraftproduksjon som for eksempel vannkraft og vindkraft. Vi er en del av Eidsiva-konsernet, som ikke har operativ virksomhet innenfor kraftproduksjon.

Vår rolle som nettselskap er regulert av Energidepartementet og Reguleringsmyndigheten for energi (RME) i Norges vassdrags- og energidirektorat. Disse reguleringene sier at Elvia som eier og vedlikeholder av strømnett ikke skal ha eierskap i kraftproduksjon som for eksempel vannkraft, solkraft og vindkraft. Myndighetene og RME har derfor skilt Elvia og de andre nettselskapene fra virksomhetene som driver med kraftproduksjon og kraftomsetning.

Kraftprodusentene eier alle anlegg og installasjoner innenfor for sine produksjonsområder, inkludert opptransformering til regionalnettet og grensesnittet mot nettselskapene. Når en utbygger har fått tillatelse til å bygge et kraftanlegg for produksjon av vannkraft, solkraft eller vindkraft, er alle nettselskaper i Norge, også Elvia, pålagt å bygge strømnettet som er nødvendig for overføring av kraften fram til eksisterende kraftnett. Elvia må alltid søke tillatelse hos RME for å kunne bygge overføringsanlegget.

By lyser opp kvelden.

Vårt strømnett

Elvia er ansvarlig for drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold. Vi sørger for at over 2 millioner mennesker er koblet på strømnettet hver dag.

Strømlinjer i solnedgang.

Nøytralitet - krav til nøytral opptreden

Elvia er, som alle nettselskap, en regulert monopolist som er underlagt mange lover og regler, blant annet satt av Olje- og energidepartementet og Reguleringsmyndigheten for energi. Det sentrale lovverket i denne sammenheng er energiloven og underliggende forskrifter. Lovverket stiller krav til en årlig nøytralitetsrapport.