Oslo Motorsportsklubb

Oslo Motorsportsklubb er en av landets største klubber som driver med organisert motorsport. Styreleder Ståle Bjørdal forteller at klubben har aktiviteter innenfor både speedway, motorcross og minimoto roadracing. Til daglig er det over 400 aktive medlemmer i klubben.

En stor del av klubben sin filosofi er inkludering, og etter at en av utøverne ble lam fra livet og ned i en ulykke sommeren 2022 ble dette viktigere enn noen gang.  

- 17-åringen hadde levd og åndet for motorcross siden han var 5 år gammel, og flere av oss delte på guttens bekymringer for egen fremtid. Etter rehabilitering ble han sittende i rullestol, men lidenskapen for motorcross var sterkere enn før, forteller Bjørdal med et smil, og fortsetter: 

- I dag er han en stor del av miljøet og en super bidragsyter til å gjøre tilværelsen for andre barn og unge med nedsatt bevegelsesevne bedre.

Motorsykkel. Foto

Med flere sykler i stallen har klubben nå større kapasitet til å gi barn og unge muligheten til å utforske sporten, sier Oslo Motorsportsklubb.

Oppgradering av sykkelstallen 

Bjørdal forteller om hvor viktig det er å beholde fritidsarenaene for barn og ungdom, men har lagt merke til et skifte i motorsporten der bevisstheten for å drive en bærekraftig sport har økt betraktelig. Et av tiltakene har blitt å satse på sykler som går på strøm. 

- En stor forskjell på en el-motorsykkel og en fossil- motorsykkel er vedlikeholdet. Her vil en vanlig motor kreve mye mer enn en såkalt el-motor. Mindre vedlikehold vil gjøre det enklere for oss å kunne tilby flere dager hvor unge kan komme og prøve ut sporten. 

Hva har støtten fra Elvia-fondet betydd for dere? 

Ved hjelp av støtten har klubben fått mulighet til å oppdatere sin sykkelstall med bedre sykler, som både elektrifiserer klubbens grener og kutter ned på vedlikehold:  

- På den måten blir det mer tid til overs som kan brukes på barn og unge som er nysgjerrig på sporten, forteller Bjørdal.  

Videre forteller han at el-sykkelen de nå har fått mulighet til å anskaffe er tilpasset bruk både innenfor speedway, Road racing og motocross. 

- Vi har lagt til noen ekstra hjul som gjør at man kan kjøre den både på asfalt og bruke den i en Minimoto. Det er der vi ser for oss at den har størst effekt.  

Her trekker Bjørdal frem barneidretten “Minimoto”, en idrett innenfor Roadracing som i dag må gjemme seg borte ved flyplasser på grunn av mye støy. 

- Med denne typen el-sykkel så kan man jo i prinsippet kjøre i Frognerparken uten at det bråker, legger han til. 

Muligheter for barn og unge 

Sporten krever mye tid og ressurser fra foreldre og dermed er det ikke like enkelt for alle å få lov til å prøve ut sine interesser: 

- Slik sporten er satt opp i dag krever den mye tid og ressurser fra foreldre. Alle har hver sin sykkel som må fraktes på en tilhenger eller i varebil, og det er som regel bare èn pappa eller mamma som kjører. Terskelen for å komme seg på trening opptil fire dager i uken, er ganske mye høyere her, da den involverer flere mennesker enn om du skal bort å spille ball. 

Med flere sykler i stallen har klubben nå større kapasitet til å gi barn og unge muligheten til å utforske sporten: 

- Vi har en ambisiøs drøm om at vi skal kunne tilby motorsportsaktiviteter på samme måte som håndball og fotball. Det er en god vei dit, men dette er en start. 

Fristen for å søke er 1. mai

Søknadsfristen for å søke om støtte fra Elvia-fondet er 1. mai hvert år.