Vi har alltid mange lærlinger i Elvia

Det er ikke tvil om hvor viktig det er for hele kraftbransjen at vi har engasjerte, nysgjerrige og drevne lærlinger. Derfor har Elvia til enhver tid rundt 15-20 lærlinger ute i felten.

Her får de prøve seg på varierte arbeidsoppgaver knyttet til drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet i vårt forsyningsområde. Slik bygger vi et solid grunnlag for fremtidig arbeidsliv, og får dyktige folk ut i bransjen.

Lærlinger ‒ en viktig ressurs for fremtidens kraftbransje og for samfunnet vårt 

Lærlinger er viktig for Elvia og resten av kraftbransjen, og et ansvar vi ønsker å bidra til for å sikre at vi utdannet stødige og gode folk. Som lærling i Elvia fokuserer vi på at du får grundig opplæring ‒ både ute i praksis, og teorien du trenger for å bli en dyktig energimontør. Det er grunnen til at lærlingtiden er på to og et halvt år, i motsetning til andre fagbrev, som for eksempel frisør- eller tømrerbedrifter hvor lærlingperioden er på to år.

Dette er fordi du også skal få et ekstra halvt år til å gjennomføre en teoretisk del som avsluttes med en eksamen, og en praktisk fagprøve i energimontørfaget.

Fokuserer på det gode grunnlaget og et inkluderende arbeidsmiljø i lærlingtiden

For leder i utførelse i Elvia, Gjøvik, Kay Ronny Brobakken, er lærlinger noe av det mest spennende han jobber med. Han påpeker at det finnes flere muligheter til etterutdanning enn mange kanskje tror.

– Jeg er opptatt av at unge skal få seg en utdannelse, og i dag er yrkesfag i manko. Du kan bygge videre på fagbrevet senere i livet, og det å ha en praktisk erfaring er verdifullt for en som f.eks. vil bli ingeniør, forteller, Kay Ronny.

Han forteller at lærlinger gang på gang bidrar til å puste nytt liv inn i bedrifter, og vi erfarne har også noe å lære av de yngre generasjonene.

– Vi har utelukkende positive erfaringer med lærlingordningen, og vi er stolte av å ta vårt samfunnsansvar som lærebedrift i en spennende og ikke minst viktig bransje, sier leder for utførelse på Gjøvik, Kay Ronny Brobakken.

Kay Ronny Brobakken. Foto

Kay Ronny Brobakken er leder for utførelse i Elvia, på Gjøvik

Som HMS-ansvarlig sier det seg selv at han også brenner for et trygt arbeidsmiljø. 

– HMS er grunnmuren. Lærlingene våre er både høyt og lavt. De er oppe i stolper, nede i sjakter og tuneller og jobber med å bygge, vedlikeholde og rette feil på linjer, kabler og transformatorer, og da er det vårt ansvar at de lærer seg å holde seg selv og kollegaene sine trygge, sier han. 

Et annet element Kay Ronny løfter frem og fokuserer like mye på daglig i lederjobben er å skape trivsel på jobb. 

– Mange tenker først på fysisk sikkerhet når vi snakker om HMS, og i vårt yrke er det kjempeviktig, men det handler like mye om å ha det fint på jobb, og her må alle bidra –vi bryr oss. Det skal være hyggelig å gå på jobb selv om alle dager kanskje ikke er like gode som andre, forteller han engasjert.

Han er veldig klar over sitt ansvar for å gå frem som et eksempel selv, og å være en synlig og aktivt engasjert leder.

– For min del handler det om synlig ledelse, jeg må være tilgjengelig og jevnlig ute i felt der arbeidet foregår. Noen ganger tar jeg med meg boller ut – poenget er at det er så lite som skal til for å øke et hyggelig miljø. Det viktigste er at alle opplever å bli sett, og da er min oppgave å tilpasse arbeidsplassen for et inkluderende arbeidsliv, understreker han.

Det inkluderer også å ha forståelse for at alle kollegaer er i ulike livsløp, og passe på hverandre – nye som erfarne. 

– I Elvia har vi alltid HMS som 1 prioritet, alle skal trygt hjem, og lærlinger i dag kan ofte mye mer om HMS enn det vi gjorde før i tiden, og jeg synes det er flott når de tør å minne de mer erfarne kollegaene om å ta på hjelmen hvis den blir glemt ute på oppdrag, sier Kay Ronny.

Hva synes du er mest spennende med jobben din?

– Elvia har en viktig rolle i samfunnet, så det er mange ting som er spennende ved jobben min, men det å følge lærlingene og se den enorme utviklingen fra dag èn til de går opp til fagprøve er både spennende og moro å se. Det krever en egeninnsats fra lærlingen, men vi er der for å veilede. Min oppgave er å legge til rette for at de føler seg trygge, så de tør å ta plass, stille spørsmål og bidrar på en god måte.

Lærlingordningen er en viktig rekrutteringskanal

Rådgiver i HR og organisasjonsutvikling i Elvia, Charlotte Bergli Bekkelund, forteller at det er flere ansatte som i sin tid startet som lærlinger, som fortsatt jobber i Elvia.

– Fra et HR-perspektiv er lærlingordningen en viktig rekrutteringskanal for oss. Vi ønsker oss flinke unge folk inn, både kvinner og menn, for å skape en mangfoldig arbeidsplass, sier hun.

Charlotte Bergli Eriksen. Foto

Charlotte Bergli Bekkelund er rådgiver i HR og organisasjonsutvikling

Selv om det er en overvekt av mannlige lærlinger i energimontørfaget, er det stadig flere kvinner som også ønsker å bli energimontører – og en lærlingplass i Elvia kan være en smart vei inn for fast arbeid.

– Før jeg kom til Elvia hadde jeg aldri kjørt snøscooter eller flydd i helikopter

At hverdagen som lærling er spennende, trygt og utfordrende kan Eva-Marina Storsveen bekrefte.

For henne var det litt tilfeldig at hun endte opp som lærling i Elvia, men hun var sikker på at det var elektriker eller energimontør som var veien hun ville gå.

eva-marina storsveen. Foto

Lærling i Elvia, Eva-Marina Storsveen

– Jeg bestemte meg for å søke litt overalt som elektriker og energimontør, men etter jeg kom hit så setter jeg pris på å kunne prøve nye ting og teste grenser. Før jeg kom hit hadde jeg aldri kjørt snøscooter i skogen, eller flydd i helikopter, men det fikk jeg prøve i Elvia, forteller Eva- Marina. 

Ved siden av å teste grenser og prøve nye ting, synes hun at de varierte oppgavene gjør dagene mer spennende og læringsrike.

– Det kan være samme oppgavene, men de blir ikke nødvendigvis løst på samme vis hver gang, sier hun.

Oppgaver hun løser sammen med kollegaer som skaper en arbeidshverdag med stor takhøyde.

– Miljøet i Elvia er veldig forfriskende og jeg føler meg trygg her. Det er ikke noe galt i å gjøre feil, eller å dumme seg ut, fordi vi alle har vært nye engang og man kan alltid fikse det. Kollegaene mine er veldig støttende og hjelpsomme, sier hun.

eva-marina storsveen. foto

– Hva vil du si til andre som vurderer å gå inn i samme fagfelt som deg? 

–  Gjør det! Du kommer ikke til å angre, og om du skulle finne ut at det ikke var noe for deg likevel, har du likevel fått deg en erfaring for livet. Det kan kanskje være skummelt om du er jente, men her kan du stole på at du vil føle deg inkludert og trygg, forteller hun.

– Ingen dager er like, så du vil aldri kjede deg

Mye av det Eva-Marina forteller, kjenner lærling Ola Fremstad seg igjen i. Bare for han var inngangen litt annerledes. Det var nemlig ingen tilfeldighet at han ble energimontør.

– Jeg har visst at jeg ville bli energimontør fra jeg var liten, fordi mange i familien min jobber med det samme. Men jeg blir stadig mer sikker på at det er dette jeg vil drive med etter jeg begynte lærlingtiden i Elvia, sier Ola.

Han løfter særlig frem de varierte dagene hvor han får mulighet til å reise rundt i hele Norge.

Ola Fremstad i bil. Foto

Lærling Ola Fremstad ute i arbeid

–  Miljøet her er kjempegodt, og jeg får prøvd meg på mange spennende arbeidsoppgaver. Jeg liker godt å se hvordan ulike trafoer og linjer er bygd opp. Det er enorme greier! Jeg var ikke klar over hvor ulikt ting er, men jeg jobber med alt fra små komponenter til svære brytere, sier Ola.

Han synes det beste med energimontørfaget er at dagene er varierte, og at det er rom for å være den du er.

– Ingen dager er like, så du vil aldri kjede deg. Det er også takket være gode kollegaer og et arbeidsmiljø som oppleves som et ordentlig fellesskap med alle mulige aldersgrupper og personligheter.

– Hva vil du si til andre som vurderer å søke lærlingplass hos Elvia?

– Da ville jeg sagt at det bare er til å gønne på! Det er et utrolig moro og interessant fag, avslutter Ola. 

Fikk du også lyst til å bli lærling i Elvia?

Her kan du lese mer om hvordan du blir lærling og hva det innebærer.

Noen står og prater på kontoret. Foto

Ledige stillinger

I Elvia er mulighetene mange, og vi har et bredt spekter av folk, fag og stillinger.

Kritisk infrastruktur Elviajpg

Om oss

Elvia er ansvarlige for å sikre at nesten to millioner mennesker i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold har strøm i stikkontakten.

Samfunnsansvar i Elvia. Foto

Vår samfunnsrolle

Elvia leverer strøm i Oslo, Innlandet, Akershus og Østfold. Vår samfunnsrolle handler om mer enn å sørge for at kaffetrakteren virker om morgenen. En sikker strømforsyning inkluderer også bærekraftige og energieffektive løsninger for en elektrisk fremtid.