Dette inneholder en faktura fra Elvia

Hvordan du mottar nettleiefakturaen avhenger av hvilken strømleverandør du har. De fleste strømleverandører har en avtale om gjennomfakturering, som betyr at du mottar en samlet faktura fra strømleverandøren din for strøm og nettleie.

Dersom du har en strømleverandør som ikke har avtale om gjennomfakturering, vil du få nettleie og strøm på hver sin faktura. Er du usikker på om du får alt på én faktura? Ta kontakt med din strømleverandør.

Se faktura-underlag med nettleie og strømstøtte på Min side og i Elvia-appen

Det er Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som setter rammer for hva nettselskapene kan ta betalt for nettleie. Bare rundt en tredjedel av det du betaler havner hos oss, og rundt halvparten går til statlige avgifter. Du kan lese mer om pris på nettleie her.

Nettleie består av tre deler

Enkelt forklart kan man si at nettleie er det du betaler for frakt av strøm hjem til deg, på lik linje som du betaler frakt for en vare du har kjøpt på nettet for å få den tilsendt eller levert hjem. I tillegg skal nettleien dekke kostnader til drift, vedlikehold og utbygging av strømnettet.

Nettleien er delt inn i tre deler. En fast del (fastledd), en variabel del, og offentlige avgifter. Fastledd er kostnaden du må betale for å være tilknyttet strømnettet, uavhengig av hvor mye strøm du bruker. Fastleddet har ulike trappetrinn. Hvor du havner, bestemmes av de tre timene du i gjennomsnitt brukte mest strøm sist måned. 

Den variable delen omtales som energiledd på fakturaen. Dette er transportprisen på strømmen du har brukt. Du betaler en liten sum i nettleie for hver kilowattime (kWh) du bruker.

Den tredje delen av nettleien inkluderer avgifter til det statlige energifondet Enova, elavgift og merverdiavgift (MVA). Les mer om de statlige avgiftene.

Summen av disse tre delene er det du betaler i nettleie. I tillegg må du betale for strømmen du bruker. Dette plusser strømleverandøren din på fakturaen. Her finner du alt du trenger å vite om nettleie.

Slik beregnes prisen på strømforbruket ditt

Med de nye strømmålerne hentes forbruket ditt automatisk fra time til time. Du vil derfor ikke se noen målerstand på fakturaen. Men prisen beregnes basert på forbruket ditt i løpet av en måned. Du betaler for både strøm og nettleie hver måned.

Andre elementer på fakturaen

Fakturaen inneholder også informasjon om strømforbruket ditt, og selvfølgelig kundenummer, målernummer, anleggsadresse og målepunkt-ID.

Om det skulle være noe du lurer på i forbindelse med fakturaen, er det bare å kontakte oss. Vi hjelper deg gjerne.

Ønsker du full oversikt og kontroll over strømforbruket ditt? Last ned Elvia-appen fra App Store, Google Play eller Huawei AppGallery.

Faktura

Faktura

Har du spørsmål om fakturaen du har mottatt for nettleie? Eller er du kanskje usikker på om det er Elvia eller strømleverandøren din som skal hjelpe deg?

Dame ved radiator. Foto

Strømstøtte for høye strømpriser

Strømstøtteordningen skal hjelpe husholdninger med å håndtere ekstraordinære høye strømpriser.

Mann i strømmast. Foto

Vet du forskjell på strøm og nettleie?

Lurer du på hvorfor strømregningen er delt i to? Da er du ikke alene. Her er forskjellen på strøm og nettleie.