Ser du frem til hyggelige kvelder foran peisen på hytta, etter å ha tilbragt dagen ute i frisk og klar luft i naturens vakre omgivelser? Husk at elsikkerhet er minst like viktig på hytta som hjemme, spesielt hvis du har en eldre hytte.
Selv om mange lever mer minimalistisk på hytta enn de gjør hjemme, bruker mange likevel strøm på de samme tingene og på de samme tidene på døgnet. Du bruker med andre ord like mye strøm enten du er hjemme eller på hytta.
Omtrent 60 prosent av strømforbruket ditt går til oppvarming. Du kan derfor redusere noe av strømforbruket ved å senke temperaturen noen grader når du ikke er der – og kanskje spare varmtvann ved å dusje litt kortere enn du pleier.
Gammelt elektrisk utstyr er mer brannfarlig enn nyere utstyr. Mange av oss har en tendens til å ta med den gamle brødristeren, kaffetrakteren eller vaffeljernet på hytta når vi går til innkjøp av noe nytt hjemme. Eller enda verre, gamle TV-apparater som har langt høyere spenning og energiforbruk enn nyere flatskjermer.
Det er også viktig at du minimerer bruken av skjøteledninger, da disse kun er ment for midlertidig bruk. Eldre hytter har ofte få stikkontakter, da det elektriske anlegget er tilpasset et mer nøktern forbruk og ikke beregnet for nymotens ting som PC, mobil, nettbrett og hyttekontor.
Hvis sikringene går ofte, kan det være et tegn på feil på det elektriske anlegget eller at kursen blir overbelastet.
Har du elbil, bør denne lades på en egen kurs, som bare blir brukt til å lade bilen. Det gjelder både hjemme og på hytta.
Har du som vane å koble fra strømmen på hytta hver gang du reiser derfra? Da må du sørge for å gjøre det riktig.
Hvis du gjennomfører en egenkontroll av elsikkerheten et par ganger i året, både hjemme og hytta, kan du redusere risikoen for brann og ulykker ved å oppdage eventuelle feil så tidlig som mulig.
Egenkontrollen i regi av elsikkerhetsportalen.no består av 15 punkter, hvor du skal velge mellom ulike svaralternativer. Det lønner seg å gjennomføre hele egenkontrollen for å være på den sikre siden. Ta egenkontrollen også kalt "elsjekken" på Elsikkerhetsportalen.