10 tips til et elsikkert hjem

Du kan ha flere brannfeller hjemme uten å være klar over det. Her er tipsene som gir deg en tryggere hverdag i et elsikkert hjem.

Visste du at teknisk og feil bruk av elektrisk utstyr er blant de vanligste årsakene til brann i norske husholdninger? Faktisk forårsaker det nesten halvparten av alle branner i Norge. Du er selv ansvarlig for at det elektriske utstyret du har hjemme brukes riktig og er i god stand. Følger du forholdsreglene nedenfor er du på god vei mot et elsikkert hjem. 

Slik får du et elsikkert hjem: 

 1. Ikke gå fra komfyren mens du lager mat
  Husk også å slå av etter bruk. Siden 2010 har det vært et krav til komfyrvakt, som kutter strømmen til komfyren hvis platene blir glemt på. Er elanlegget ditt eldre enn dette bør du ettermontere en komfyrvakt. Unngå i tillegg at det samler seg fett i kjøkkenvifta ved å vaske den med jevne mellomrom. 

 2. Slå av apparater og trekk ut stikkontakten
  Apparater som TV, PC og lignende utgjør en brannrisiko i standby-modus, i tillegg til at det sløser strøm. Slå derfor av apparatene når du ikke bruker dem. Vær også nøye med å dra ut stikkontakten på alle apparater som inneholder varmeelementer når de ikke er i bruk. Det gjelder utstyr som vannkoker, kaffetrakter, brødrister og hårføner. Jo mer du trekker ut av stikkontakten, desto tryggere er du. 

 3. Ikke tørk klær på varmeovnen
  Det som kan virke som en lettvint løsning er svært brannfarlig. Varmeovner skal ikke dekkes til, så sørg også for at gardinene ikke henger foran ovnen. 

 4. Vær forsiktig med skjøteledninger
  De er kun ment til midlertidig og begrenset bruk fordi de kan utsettes for brannfarlig slitasje. Sørg for at du ikke kobler til mer enn det skjøteledningen har kapasitet til, og sørg for at den ikke er slitt eller samler støv, noe som øker faren for brann. Å investere i flere faste stikkontakter er en mer elsikker løsning. 

 5. Unngå feil lading
  Elektrisk utstyr skal ikke stå til lading uten tilsyn, for også lading kan føre til brannfare. Det innebærer blant annet at du ikke skal lade mobilen om natten. 

 6. Ikke vask klær uten tilsyn
  Apparater som vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel skal bare brukes når du er våken og til stede. Husk også at lofilteret på tørketrommelen skal renses ofte og jevnlig. 

 7. Se jevnlig etter varmegang
  Gjør det til en vane å sjekke støpsler, stikkontakter og brytere regelmessig. Oppdager du varmegang, svimerker eller misfarging må du få det sjekket av en elektriker. 

 8. Bruk lyspærer med riktig effekt
  Ikke bruk sterkere lyspærer enn det lampen eller lampeskjermen er beregnet for. 

 9. Tenk på barna
  Unngå løse lamper og frittstående varmeovner på barnerom eller rom med dyr. Beskyttelseslokk på stikkontakter er også smart med små barn i hus.

 10. Ikke glem brannverntiltak
  Ta en jevnlig sjekk av røykvarslere og brannslukningsapparat for å være sikker på at alt fungerer som normalt.  

Sørg for at du har en jordfeilbryter  

Følger du tipsene over, er mye gjort. Men for å få et elsikkert hjem må du først og fremst sørge for at du har en jordfeilbryter i sikringsskapet. Jordfeilbryteren kobler ut strømtilførselen hvis uønsket strøm passerer til deler av el-anlegget som det ikke skal være spenning i. Det kan føre til at overflater på elektriske apparater blir strømførende. Slik beskytter den deg, familien og husdyr mot livsfarlig støt og strømgjennomgang, i tillegg til at den også minimerer risikoen for brann. 

Jordfeilbryteren er påbudt og installeres i alle nybygg, men bor du i en eldre bolig som ikke har bryteren må du få denne montert av en godkjent installatør. 

Elsikkerhet på hytta

Glem heller ikke elsikkerhet på hytta. Sjekk at det elektriske anlegget er i orden, og ikke ta med alt av gammelt elektrisk utstyr til hyttebruk. Vurder tilstanden og kvitt deg med det som er modent for resirkulering. Husk å bytte batterier på røykvarsleren, eller å bytte hele røykvarsleren hvis den er over 10 år gammel. 

Kontakt en godkjent elektriker

Ønsker du en utbedring av det elektriske anlegget hjemme eller på hytta, må du kontakte en godkjent elektriker som du finner i Elvirksomhetsregisteret. Det lokale eltilsyn (DLE), som er en del av nettselskapene, har ansvar for å være kontrollmyndighet i etterkant. Slik reduseres skader og ulykker som har en elektrisk årsak.

Følger du i tillegg forholdsreglene i denne artikkelen kan du unngå de vanligste brannfellene og være trygg på at du har et elsikkert hjem. 

Hånd lader mobil

Slik reduserer du brannfare ved lading

Vi omgir oss med stadig flere elektroniske dingser som må lades i hytt og pine. Men hyppig og feil lading kan være brannfarlig.

Sikringsskap. Foto

Vedlikehold av strøm: Dette må du gjøre selv

Når sjekket du sist tilstanden på sikringsskapet eller på det elektriske utstyret ditt? Strømmen hjemme hos deg selv krever nemlig noe vedlikehold av deg.