Tenk på dette når du pakker vekk julen

Når skal man egentlig rydde bort julen? Noen mener det er trettende dag jul, altså 6. januar, mens andre fortsatt holder på den gamle tradisjonen “Tjuende dag jager Knud julen ut” og dermed venter helt til 13. januar.

Før i tiden var det vanlig å feie julen ut med sopelime tjuende dag jul. Noen markerte det også ved å tømme ut resten av juleølet. I dag er tradisjonen for å rydde bort julen mindre høytidelig, ikke minst varierer det veldig hvor lenge vi liker å ha julen i hus. Noen kaster den ut allerede i romjulen, mens andre har den oppe til midten av januar. Mange velger å beholde utebelysningen. Det er jo koselig med julelys i busker, hekker og hager, men for de fleste varer ikke julen helt til påske. Den må jo slutte en gang, og det er til syvende og sist du selv som bestemmer når julen pakkes vekk hjemme hos deg. 

Alt skal frem igjen neste jul

Uavhengig av når du velger å rydde bort alle spor etter julen, vil det være lurt å tenke på at du skal finne alt frem igjen neste jul. Det er mye hyggeligere å pakke opp en nøye kveilet lyslenke fra esken på loftet eller i boden, enn en som er krøllet sammen og presset ned i en pose som om den skulle kastes. Det gjelder for så vidt all annen julepynt også, fra julekuler til duker, engler og nisser. Husk dette når du pakker bort julen. I tillegg kan ledninger til lyslenker som har ligget i klem, eller fått skader på en annen måte, være potensielle brannfarer.

En fin anledning til å ta en grundig sjekk av julebelysningen

Sjekket du ikke før du koblet til julelysene ute, er det en fin anledning å gjøre det når du rydder det bort, slik at du unngår å gjøre den samme feilen neste jul.

Når det gjelder utendørs julebelysning, er det viktig at du sjekker at ledninger, skjøteledninger og stikkontakter er godkjent for utendørs bruk. Det gjør du ved å se etter om ledningen eller kontakten er CE-merket, som betyr at produktet er vanntett og godkjent for bruk utendørs. Her er det mange som slurver. 

En god regel er å aldri trekke en ledning ut gjennom vinduer eller dører. Ledninger til utendørs belysning skal alltid være koblet til en godkjent utendørs stikkontakt. Kast ledninger hvis de er skadet. Da er det best å kjøpe en ny, eller reparere. 

Rydd bort skjøteledninger

Det kan være fort gjort å ty til skjøteledninger når julelys og andre elektriske juledekorasjoner skal på plass før jul. Vær imidlertid oppmerksom på at feil bruk av skjøteledninger kan være direkte brannfarlig.

Kanskje bør du vurdere å bruke færre skjøteledninger neste jul, og heller sørge for å montere flere stikkontakter. Mange gamle hus og leiligheter har altfor få stikkontakter til å dekke dagens strømbehov med stadig flere duppedingser som trenger strøm, og i julen er ofte behovet for stikkontakter enda større enn ellers. 

Har du en skjøteledning eller to som du bare bruker hver jul og aldri ellers, er det ekstra viktig at du sjekker den grundig for skader før du plugger i støpslet. En fin anledning til å sjekke skjøteledninger, er når du rydder de vekk for lagring. Det lønner seg også å være nøye med hvordan du oppbevarer skjøteledninger når de ikke brukes. Ledninger skal aldri ha en knute på seg eller ligge i klem.

Her kan du lese mer om hvordan du får et elsikkert hjem.

Mann med mange skjøteledninger

Unngå overdreven bruk av skjøteledninger i julen

Snart er det jul igjen, og med det tid for familiehygge og ikke minst julepynt og stemningsfull belysning. Mens noen klarer seg med en enkel julestjerne i vinduet, går andre mer drastisk til verks og dekorerer hele huset med julelys – gjerne ved hjelp av flere skjøteledninger.

Stearinlys

Slik unngår du de vanligste brannfellene i julen

I julen er det mange som koser seg inne med levende lys. Alle vet at uforsiktig bruk av levende lys er brannfarlig, men det er også flere andre brannfeller du bør være ekstra oppmerksom på under julehøytiden.

Fikse skjøteledningen - Elvia

Hobbyelektriker? Dette har du lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid

Bor det en liten hobbyelektriker i deg? Uansett om du er over snittet handy eller bare er ute etter å spare litt penger, er det begrenset hva du har lov til å gjøre selv på det elektriske anlegget i boligen din.