Tips og råd til trygg utebelysning i julen

Visst er det koselig med utebelysning, og da kanskje særlig når det er jul. Det er lite som skaper så god julestemning som snødekte gater med opplyste og julepyntede hus og hager. Kanskje er det barndomsminnene som dukker opp.

Men hvis du skal pynte utendørs med stemningsfull utebelysning, enten det er noen få lys i hekken eller en omfattende lysdekorasjon på huset, er det flere ting du bør tenke over før du setter støpselet i kontakten og tenner lysene.

Utebelysning takrenne

Kort oppsummert!

  1. Bruk godkjent utstyr for utendørs bruk

  2. Unngå seriekoblede skjøteledninger

  3. Bruk LED-pærer - de blir ikke like varme

  4. Sjekk utstyret for feil før bruk

  5. Viktig at utstyret oppfyller norske krav

Julelys og ledninger må være ment for utendørs bruk

Det kan være både kaldt og vått i desember, og det er derfor viktig at både lys, ledninger og skjøteledninger er godkjent for utendørs bruk. For å være helt sikker på dette bør du kjøpe det du trenger i en faghandel for elektriske artikler. Produkter som er godkjent for utendørs bruk skal være CE-merket og vanntette. Skjøteledninger til utendørs bruk er som oftest farget sorte, men de kan også i noen tilfeller være røde eller oransje.

Bruk av feil skjøteledning kan føre til strømgjennomgang, jordfeil og i verste fall brann.

Ledninger og skjøteledninger til julebelysning ute skal kun kobles til en godkjent utvendig stikkontakt, som bør ha et lokk eller deksel og være merket med IP44 eller høyere.

Vær oppmerksom på at ulike regler gjelder i ulike land, så hvis du har kjøpt utebelysning på nettet eller i utlandet er det ikke sikkert at den er godkjent for utendørs bruk i Norge. 

Har du utendørs julebelysning fra før, bør du sjekke lys, ledninger og skjøteledninger for eventuelle skader eller feil. Hvis lysene lyser ujevnt, eller lyspærer og ledninger blir veldig varme, er det et tegn på at noe er galt. Du bør da kaste utstyret eller få det undersøkt av fagfolk.

Video kan ikke vises

Du må godta bruk av funksjonelle cookies for å kunne spille av video.

Seriekoblede skjøteledninger er ikke smart

Så langt det går er det aller beste å unngå å bruke skjøteledninger ute. Dette fordi skjøteledninger er ment som en midlertidig løsning, da de blant annet er lettere å overbelaste. Dette gjelder også når du bruker skjøteledninger inne. 

Trekk heller aldri ledninger eller skjøteledninger ut av vinduer eller dører, så de lett kan komme i klem og bli skadet. En skadet ledning er brannfarlig og kan fort ødelegge hele julestemningen.

Utebelysning

Bruk LED-belysning ute

Har julebelysningen din mange lyspærer, er det viktig at du sjekker om det elektriske anlegget ditt er riktig dimensjonert. Mange pærer og mange watt krever mer strøm. Det vil derfor lønne seg å bruke LED-pærer i utebelysningen. LED-pærer trekker mindre strøm og blir ikke like varme som andre lyspærer.

Derfor egner LED-pærer seg også til juledekorasjonene inne. Her kan du lese 10 tips til et elsikkert hjem.

Mann med mange skjøteledninger

Unngå overdreven bruk av skjøteledninger i julen

Snart er det jul igjen, og med det tid for familiehygge og ikke minst julepynt og stemningsfull belysning. Mens noen klarer seg med en enkel julestjerne i vinduet, går andre mer drastisk til verks og dekorerer hele huset med julelys – gjerne ved hjelp av flere skjøteledninger.

brann i komfyr. Foto

Slik unngår du de vanligste brannfellene i julen

I julen er det mange som koser seg inne med levende lys. Alle vet at uforsiktig bruk av levende lys er brannfarlig, men det er også flere andre brannfeller du bør være ekstra oppmerksom på under julehøytiden.

Fikse skjøteledningen - Elvia

Hobbyelektriker? Dette har du lov til å gjøre selv av elektrisk arbeid

Bor det en liten hobbyelektriker i deg? Uansett om du er over snittet handy eller bare er ute etter å spare litt penger, er det begrenset hva du har lov til å gjøre selv på det elektriske anlegget i boligen din.