Lynnedslag fører til mange branner hvert år

Sommeren og sensommeren er høysesong for tordenvær og lynnedslag i Norge. Hvert år oppstår rundt 3000 branner her i landet som følge av lynnedslag, som også kan gjøre stor skade uten at det nødvendigvis begynner å brenne.

Selv om lynet slår ned langt unna der du bor, kan et lynnedslag likevel skade elektriske apparater i boligen din. Lyn fører til overspenninger på elektrisitetsnettet, og disse kan bevege seg via ledningsnettet og inn i boligen din, selv om lynet slo ned flere kilometer unna. Det er områder med luftlinjer som er mest utsatt for overspenninger ved lynnedslag, da kabler i bakken sjelden blir utsatt for lyn.

Vern mot overspenning

I alle nyere elektriske anlegg, nærmere bestemt elektriske anlegg installert i 2012 eller senere, er det krav om installasjon av overspenningsvern. Men det finnes mange eldre boliger i Norge som ikke har overspenningsvern. Man regner med at flere hundre tusen nordmenn fortsatt mangler god beskyttelse mot lynnedslag.

Et overspenningsvern beskytter strømnettet mot spenningsendringer, så du trenger ikke å trekke ut støpsler i tordenvær, for så å måtte programmere om klokker og andre innstillinger når du setter støpselet inn i stikkontakten igjen.

For best mulig beskyttelse anbefales det å installere både et grovvern, som monteres i sikringsskapet, og en finvern som kobles mellom støpsel og stikkontakt ved ekstra utsatte apparater, som for eksempel tv og datautstyr. Mens du må bruke en godkjent elektriker til å installere grovvernet i sikringsskapet, kan du selv plugge inn finvernet i stikkontakten.

Slik sjekker du om du er beskyttet mot lynnedslag

Hvis det er installert overspenningsvern i boligen din, finner du informasjon om dette i kursfortegnelsen på innsiden av døren til sikringsskapet ditt. Hvis det ikke er installert overspenningsvern, ligger prisen på montering på rundt 5000 kroner. Finvern som du plugger direkte inn i stikkontakten ved spesielt utsatte apparater koster 500-600 kroner.

Overspenningsvern er en god beskyttelse mot skader som kan relateres til lynnedslag, men hvis du skal være på den helt sikre siden kan du fortsatt trekke ut støpsler når det tordner og lyner som verst. Du kan også forberede deg på ekstremvær som kan føre til skader eller strømbrudd.

Mann med lommelykt i sikringsskapet. Foto

Jeg har strømbrudd – hva gjør jeg?

Hvordan reagerer du hvis huset ditt plutselig mørklegges? Dette bør du gjøre hvis du opplever strømbrudd.

Nødstrøm

Nødstrøm – når strømmen blir borte

Vil du unngå å sitte uten strøm under et eventuelt strømbrudd kan det være smart med nødstrøm.

Mor og datter foran peisen. Foto

Dine rettigheter ved langvarige strømbrudd

Hvis du opplever å være helt uten strøm i over 12 timer i strekk, kan du ha rett på en økonomisk kompensasjon – men bare hvis strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.