Gjør hjemmet trygt i tordenvær

Uvær kan gå hardt utover elektriske apparater som er koblet til stikkontakten. Slik reduserer du sjansen for at hjemmet ditt blir slått ut av lynnedslag.

I Norge har vi normalt over 100 000 lynnedslag i løpet av året, med høysesong i juli og august. Med så mange lynnedslag er det ikke rart det fort går utover nordmenns elektroniske utstyr.  

Derfor skal du dra ut støpselet fra stikkontakten

Visste du at lynet ikke trenger å slå ned direkte hos deg for at elektronikk skal ta skade av det? Til og med et lynnedslag en kilometer unna kan føre til overspenninger som forplanter seg helt frem til boligen din. 

Det kan blant annet gå hardt utover det elektriske anlegget ditt, noe som også kan gi senskader flere måneder senere. Vær derfor obs på tegn på at det kan være noe galt, som at lyspærer eller sikringer stadig ryker, eller om fryser og kjøleskap durer unødvendig mye eller plutselig takker for seg. Da bør du kontakte en elektriker som kan ta en sjekk.

Den høye spenningen fra et lynnedslag kan finne veien gjennom kabler til elektriske apparater som er sårbare for overspenning. Apparater som står i stikkontakten kan dermed bli ødelagt fordi de får i seg mer strøm enn de er laget for. Den gode, gamle regelen om å trekke ut støpselet fra stikkontakten gjelder i mange tilfeller fortsatt. 

Apparatene som er mest utsatt 

For å være på den sikre siden er det smart å trekke ut stikkontakten på sårbart utstyr når du hører at tordenværet nærmer seg – uansett om du bor i en blokkleilighet eller enebolig.

Tenk spesielt på disse apparatene:

  • TV, PC, modem og ruter er ofte noe av det første som blir rammet. Husk kablene til TV og fasttelefon som går ut av huset. 

  • Det er trygt å bruke mobil og nettbrett, så lenge de er frakoblet laderen. Dra laderen ut av stikkontakten, som kan bli skadet selv om den ikke er koblet til apparatene.  

  • Ikke glem varmepumpa når uværet virkelig setter i gang. Den er også utsatt, og er dessuten dyr å erstatte. Er den koblet til en strømkontakt, dra ut støpselet – eller skru av bryteren. 

  • Det anbefales ikke at du lader elbilen når det smeller på sitt verste. 

  • Vaskemaskin, frysere og kjøleskap er sårbare for overspenning. Dra gjerne ut strømmen til vaskemaskinen, men både fryser og kjøleskap må nødvendigvis stå plugget i stikkontakten.  

For å beskytte fast tilkoblet utstyr bør du sørge for at et overspenningsvern er installert i sikringsskapet ditt. 

Overspenningsvern kan beskytte mot uvær

Det har vært påbudt med et overspenningsvern i sikringsskapet, også kalt grovvern, siden 2010. Dette beskytter strømnettet ditt mot plutselige spenningsendringer og reduserer faren for at elektronisk utstyr blir skadet ved lynnedslag. 

Overspenningsvernet brukes opp over tid, og du bør derfor ta en jevnlig sjekk for å se om det bør byttes ut av en installatør. Du finner overspenningsvernet der strømmåleren din er. Grovvernet består av to eller tre moduler med små vinduer som lyser grønt når alt er i orden, mens rødt eller svart signaliserer at anlegget ikke lenger er beskyttet og må byttes. Sikringer som i blant slår ut helt uten grunn kan også være tegn på feil.

Overspenningsvernet er første forsvar mot de største variasjonene i nettet. Deretter vil et finvern ta støyten av spenningen som slipper gjennom og sørge for at elektriske apparater ikke blir ødelagt. Finvern er pluggbare enheter som settes i stikkontakten – sørg bare for at finvernet er beregnet på det norske strømnettet. Med et grovvern i kombinasjon med et finvern er hjemmet ditt godt beskyttet mot uvær. 

Ved varslet uvær øker Elvia beredskapen for å sikre at et eventuelt strømbrudd rettes opp så raskt som mulig. 

Slik kan du redusere faren for brann ved lynnedslag

Lynnedslag kan være livsfarlig hvis lynet slår ned i det elektriske anlegget. Derfor bør du ta noen enkle forholdsregler for å sikre elektriske apparater og dermed redusere faren for brann hjemme hos deg.
Les våre råd ved lynnedslag

Lyn og bolig. Foto

Derfor øker ekstremvær risikoen for strømbrudd

Det er en kjent sak at ekstremvær som kraftig lyn og torden, storm og orkan kan forårsake strømbrudd. Men hvilken værtype er den største syndebukken?

Driftssentralen i Elvia

Driftssentralen i Elvia har mange metoder for overvåking av strømnettet

All overvåking av strømnettet i vårt geografiske område, som er Innlandet, Oslo og Viken, styres fra driftssentralen i Elvia. Det er også driftssentralen som jobber med feilretting når noe skjer.

Elvia i ekstremvær

Slik jobber vi i ekstremvær

Som regel er det været som har skylden for langvarige strømbrudd her i landet. Ekstremvær kan imidlertid skape livsfarlige forhold, noe som gjør feilretting til et utfordrende og krevende arbeid.