Derfor øker ekstremvær risikoen for strømbrudd

Det er en kjent sak at ekstremvær som kraftig lyn og torden, storm og orkan kan forårsake strømbrudd. Men hvilken værtype er den største syndebukken?

De vanligste årsakene til strømbrudd i Norge er ekstremvær eller vegetasjon, eller en kombinasjon. Noen år er mer preget av været enn andre og skiller seg naturligvis ut med flere antall strømbrudd og feil på strømnettet.

Definisjonen på ekstremvær er vær som medfører fare for liv og verdier. Det kan være alt fra veldig store nedbørsmengder på kort tid eller kraftig vind, storm, lokale skybrudd og orkaner. Også hetebølger og tørke er eksempler på ekstremvær, selv om disse ikke fører til elektriske skader og strømbrudd.

I Norge er det oftest sterk vind og lynnedslag som kutter strømmen når uværet har vært på ferde.

Les også: Jeg har strømbrudd. Hva gjør jeg?

Storm og orkan skaper trøbbel

Storm og orkan skaper fort trøbbel og vanskelige forhold på veiene, på sjøen – og ikke minst i hjemmene våre når strømmen går. Men hva er forskjellen?

Storm beskriver en vindstyrke som er sterkere enn kuling, men svakere enn orkan, som er den sterkeste av alle vindtyper. Orkan innebærer en vindstyrke på over 32,6 meter per sekund, eller 120 kilometer i timen, og er blant de mest ødeleggende værtypene på planeten. Nyttårsorkanen (1992) og ekstremværene Nina (2015) og Tor (2016) er blant de verste stormene vi har hatt i nyere tid.

Både storm og orkan kan forårsake langvarige strømbrudd fordi den sterke vinden river trær over ende, slik at de drar med seg strømlinjer i fallet.

Vær forberedt på strømbruddet med disse tipsene.

Lynnedslag er en vanlig årsak til strømbrudd

Visste du at sommeren er høysesong for både lynnedslag og lynskader? Over halvparten av alle lynskader inntreffer i sommermånedene, og august er tradisjonelt den verste måneden når det gjelder lyn og torden. Om sommeren er det gjerne på innlandet lynnedslagene forekommer, mens det om vinteren er vanligere langs kysten.

Strømbrudd og skader skyldes elektrisk kortslutning, og kommer gjerne av at lynet slår direkte i, eller i nærheten av, strømnettet tilknyttet boligen din. Også lynet kan velte trær over strømlinjer. Lynnedslag fører til mange branner hvert år, men enda oftere gjør det direkte skade på elektrisk utstyr.

Slik gjør du hjemmet trygt i tordenvær.

Elvia er på jobb for at du skal være trygg

Du kan alltid være sikker på at Elvia ruster opp beredskapen ved varsel om ekstreme værforhold, enten det gjelder orkan, storm eller lyn og torden. Slik sikrer vi å være godt forberedt på å håndtere og rette opp i eventuelle strømbrudd.

Ekstremvær kan skape livsfarlige forhold, noe som gjør feilretting til et krevende og utfordrende arbeid. Det kan derfor variere hvor lang tid det tar før strømmen kommer tilbake, men vi gjør det vi kan for at det skal skje så fort som mulig – og jobber døgnet rundt om nødvendig.

Les mer om hvordan Elvia jobber med feilretting i ekstremvær.

Mann med lommelykt i sikringsskapet. Foto

Jeg har strømbrudd – hva gjør jeg?

Hvordan reagerer du hvis huset ditt plutselig mørklegges? Dette bør du gjøre hvis du opplever strømbrudd.

Nødstrøm

Nødstrøm – når strømmen blir borte

Vil du unngå å sitte uten strøm under et eventuelt strømbrudd kan det være smart med nødstrøm.

Mor og datter foran peisen. Foto

Dine rettigheter ved langvarige strømbrudd

Hvis du opplever å være helt uten strøm i over 12 timer i strekk, kan du ha rett på en økonomisk kompensasjon – men bare hvis strømbruddet skyldes forhold utenfor ditt ansvarsområde.