Strømbrudd: Dette er de vanligste årsakene

Det er kjedelig å oppleve et strømbrudd, men det er ikke alltid til å unngå.

Elvias strømnett er svært robust, og strømbrudd forekommer heldigvis ganske sjeldent. Grunnene til at strømbrudd likevel kan forekomme er flere, men oftest er det på grunn av uvær eller tekniske feil.

Årsaker til strømbrudd 

Alt fra uvær og lynnedslag til dyr som kommer i kontakt med strømledninger, graveuhell og trefall kan forårsake strømbrudd. Lynnedslag kan i tillegg gjøre skade på elektronisk utstyr i boligen din, eller det kan være andre tekniske feil i boligen din. De to vanligste årsakene til strømbrudd er ekstremvær og feil på det elektriske anlegget. 

Ekstremvær

I de fleste tilfeller skyldes strømbrudd i Norge at trær blåser over ende og drar med seg strømlinjer. Det kan også hende at treet ødelegger eller river med seg stolpen i fallet. Ledninger som havner nær eller på bakken er strømførende, og kan være svært farlige for omgivelsene. Oppdager du slike farlige forhold ber vi om at du melder fra til oss så fort som mulig.  

Hvor fort du får strømmen tilbake etter et strømbrudd kommer an på årsaken, og hvor mye skade det eventuelt er. Noen feil og skader tar ganske enkelt kortere tid og rette opp i enn andre. Her kan du lese mer om hvordan vi jobber i ekstremvær.  

Elektrisk feil hjemme hos deg

Strømbrudd kan også skyldes feil på det elektriske anlegget ditt. Da bør du ta en titt i sikringsskapet og se at alt er i orden med sikringer og jordfeilbryteren. Hvis du stadig opplever at sikringer går eller jordfeilbryteren slår seg ut, er det ganske sikkert et tegn på at det er noe galt. Da må du kontakte en godkjent elektriker som kan rette opp i problemene før det utvikler seg videre. 

Les mer om hva du bør gjøre ved et strømbrudd.  

Er du forberedt på strømbruddet?

Ved større strømbrudd er nettselskapene nødt til å prioritere liv og helse først, og det kan derfor ta tid før du får strømmen tilbake – kanskje flere dager. Er du da forberedt? Tenk over hva du bruker strøm til i hverdagen og hva du ikke kan klare deg uten. Det viktigste for de fleste vil være oppvarming, mat og drikke, lys og eventuelt nødstrøm. 

Les mer om hvordan du bør forberede deg på både strømbrudd og ekstremvær

Mer om strømbrudd

Visste du at du har visse rettigheter ved strømbrudd? Hvis du opplever et strømbrudd som varer i 12 timer eller mer, har du krav på kompensasjon. Hvor mye du får avhenger av hvor lenge strømmen er borte. 

Bruk strømbruddskartet vårt for å sjekke om ditt område er påvirket av strømbrudd eller om det er noen planlagte utkoblinger. Finner du ikke ut av hva strømbruddet skyldes kan du kontakte Elvia, så skal vi forsøke å fortelle deg hva som forårsaket feilen og hvor lang tid det kan ta å fikse den. Kontakt oss på telefon 22 44 10 40 når som helst på døgnet. 

Mor og datter foran peisen. Foto

Slik forbereder du deg på strømbrudd

Hvor forberedt er du egentlig på et omfattende strømbrudd? Her er rådene du må vite om. Som oftest kommer strømmen ganske raskt tilbake, men hva om den ble borte i flere dager?   

Arbeidere i Elvia under ekstremværet Frank

Da ekstremværet Frank tok strømmen

En del av vårt samfunnsoppdrag er å sørge for en sikker strømforsyning uansett vær. I januar 2021 forårsaket ekstremværet Frank store skader og flere omfattende strømbrudd som berørte mange hundre strømkunder, blant annet i Trysil og Åmodt.

Lyn slår ned i hus. Foto

Slik kan du redusere faren for brann ved lynnedslag

Lynnedslag kan være livsfarlig hvis lynet slår ned i det elektriske anlegget. Derfor bør du ta noen enkle forholdsregler for å sikre elektriske apparater og dermed redusere faren for brann hjemme hos deg.