Gode tips for en elsikker campingferie

Har du planer om å gjennomføre ferien med bobil eller campingvogn i sommer? Her er noen gode tips for en trygg og elsikker campingferie i Norge.

Tidligere ble campingferie ofte sett på som en primitiv ferie sammenlignet med sydenturer eller hytteturer, men slik er det ikke lenger. En av grunnene til det er at campingvogner og bobiler får stadig flere elektriske apparater, akkurat som hjemme i boligen din. Dette krever at du er litt ekstra PÅ med tanke på elsikkerhet både i forkant og underveis i campingferien.

Hengekøye i natur

Smarte tips før årets campingferie

Det kan være smart å få en fagperson til å kontrollere og eventuelt utbedre alt det elektriske ombord før ferieturen starter. Det koster kanskje litt, men til gjengjeld kan det gjøre ferien mindre stressende og i beste fall spare liv. Hver sommer oppstår det dessverre branner i campingvogner og bobiler. Med denne sjekklisten kan du ta gode forholdsregler før du legger ut på årets campingferie.

  • Sjekk at gassanlegget og gassalarmen fungerer som det skal

  • Sjekk batteriet. Hvis du har et batteri som krever væske, må det kanskje etterfylles. det kan i verste fall eksplodere hvis væskenivået er for lavt over tid

  • Sjekk at funksjonen på gass og strøm fungerer som det skal, så slipper du å bruke ferien på å fikse eventuelle feil

  • Sjekk sikringsboksen for varmgang. Hvis skapdøren er varmere enn normalt bør du kontakte en autorisert elektriker for å få det undersøkt. Det samme bør du gjøre hvis det lukter brent eller om du hører knitring i sikringsskapet

  • Sjekk at kabler og det elektriske utstyret er godt festet og ikke skadet

Campingvogn på campingplass

Det elektriske anlegget er ditt ansvar

Det er du som har ansvaret for at det elektriske anlegget og det elektriske utstyret i campingvognen eller bobilen er installert etter regelverket. Vognen eller bobilens elektriske anlegg og tilførselskabel skal kontrolleres av en sakkyndig person minst hvert tredje år. Hvis du bruker campingvognen eller bobilen hyppig, bør du kontrollere det elektriske anlegget hvert år. Når du gjennomfører en kontroll, vil du få en tilstandsrapport, akkurat som du får ved en sjekk av det elektriske anlegget i boligen din.

Koble til strøm på campingplassen

Når du forhåpentligvis har sjekket det elektriske anlegget i campingvognen eller bobilen, og unnagjort flere mil på de norske veiene, er du klar for den første overnattingen på en campingplass. Men det gjenstår fortsatt litt jobb for at du skal få en trygg og elsikker ferie. Det er ikke bare å plugge inn kabelen, slenge beina på bordet og åpne en flaske med noe godt.

Før du kobler til campingvognen eller bobilen til strømtilførselen på campingplassen, må du sjekke at strømtilførselen er egnet for dine elektriske installasjoner. Vær også obs på at hovedbryteren er skrudd av og at den fleksible kabelen til til vognen eller bilen er rullet helt ut. Når du skal koble til strømmen, begynner du med å sette kontakten i campingvognen eller bobilen før du kobler inn på campingplassen. Først når du har koblet inn kabelen begge steder kan du skru på hovedbryteren. Det er alltid lurt å sjekke at jordfeilvernet fungerer som det skal ved å trykke på testknappen etter tilkobling.

Når du skal koble av strømmen for å kjøre videre eller hjem, er det viktig at du skrur av hovedbryteren før du trekker ut kabelen på campingplassen og så på vognen eller bilen. Hvis du skulle være i tvil, eller om strømtilførselen ikke fungerer som det skal etter denne oppskriften, bør du ta kontakt med driftsansvarlig på campingplassen.

Vi ønsker deg en trygg og elsikker sommer, uansett hvor ferden går.

Far og datter ser på båtene i havnen

Få en trygg og elsikker båtferie

Er du en av de som planlegger en sommerferie med båtliv og sjø? Har du husket å sjekke det elektriske anlegget på båten? En båt i flammer er det verste marerittet til sjøs. Med denne sjekklisten er du trygg med båten i sommer.

Familie som pakker elbilen klar for elbilferie

Bilferie med elbil? Dette bør du vite

I år er det mange som planlegger elbilferie i Norge og kanskje kjenner du allerede litt på rekkeviddeangsten? Her er våre beste tips til hvordan du planlegger en sommerferie med elbil.