Julelysene bruker mindre strøm enn du kanskje tror

Når juledekorasjonen skal opp er det helt naturlig å lure på hvor mye strøm julelysene trekker, og om julestjerna bør skinne døgnet rundt? Her er noen tips til hvordan du kan bruke strømmen smart i jula.

Strømsparing i julen oppsummert: 

  • La julebelysningen skinne!
    Adventslysestaken bruker et sted mellom 1 - 18 kroner i måneden, og juletreet rundt 5 kroner. 

  • Senk temperaturen inne med èn grad.
    Dette vil spare 5 prosent energiforbruk. Pass på at de som fryser lett har noe godt og varmt på beina.

  • Dusj maks 5 minutter hver!
    15-20 prosent av energiforbruket vårt går til varmtvann. Installer gjerne en sparedusj, om du ikke allerede har det. 

  • Fyll vaskemaskiner og oppvaskmaskiner
    Dobbeltsjekk at vaskemaskin og oppvaskmaskin er fylt opp før den settes på ‒ de bruker like mye strøm uansett hvor fulle de er. 

Husk at det egentlig ikke er så mye som skal til for å spare strøm. Det viktigste er å tenke på at litt hjelper mye i det store bilde, og hvis alle tar ansvar på hver sin kant blir det et mye mer gunstig energiforbruk for den som huser julefeiringen. 

Lyset på juletreet eller julestjernen i vinduet bruker lite strøm, så de kan du la stå på, men husk å slå de av om natten og når du ikke er hjemme.

Julelys bruker lite strøm, men kan gi mye glede

Når juledekorasjonen skal opp, og få av oss bruker (heldigvis) ekte lys på juletreet, er det helt naturlig å lure på hvor mye strøm juletreet trekker. Julebelysningen er en av strømkildene som bruker minst strøm ‒ spesielt hvis du bruker LED-pærer. 

Et eksempel er en lysslynge med 450 dioder av LED bruker rundt 5 kroner med strøm i desembermåneden ‒ og det samme gjør et plasttre dekket med julelys. En adventslysestake bruker et sted mellom 1 - 18 kroner i måneden. 

Sjekk at juledekoren kommer med LED-lys, og ta en vurdering om det er verdt å bytte ut hvis de ikke gjør det. Da blir det både tryggere og mye mer energieffektivt. 

Derfor kan vi med god samvittighet lyse opp hjemmene våre med fargerik belysning når julen skal ringes inn. Bare husk å tenke elsikkerhet også! Her er et viktig tips å unngå overdreven bruk av skjøteledninger for å redusere brannfaren betraktelig. 

Varmtvann til besvær

Det første alle bør være bevisst på når dere kollektivt skal spare strøm, er hvor lenge hvert enkelt familiemedlem bør dusje ‒ spesielt hvis hele storfamilien samles under samme tak i julen. 15 - 20 prosent av strømforbruket vårt går nemlig til varmtvann. 

Har du har familiemedlemmer som elsker lange dusjer, så er dette tiden hvor det er lurt å ha noen retningslinjer rundt hvor lenge hver enkelt kan dusje. Du blir ren med en dusj på fem minutter. Noe som kan virke litt strikt der og da, men som vil gjøre godt for strømforbruket i desember.

Hvis du ikke allerede har det, lønner det seg å installere en sparedusj. Da sparer du cirka 1000 kroner årlig på en 10 minutters dusj. 

Ikke fyr for kråka

Som regel har alle familier det familiemedlemmet som alltid er kald og som skrur opp varmen, mens en annen lufter for harde fordi de “holder på å svette ihjel”. En kombinasjon som ikke er særlig energieffektiv når resultatet blir at varmeovnen står på full guffe, mens verandadøren er åpen. For på toppen av strømforbruket vårt ligger fortsatt oppvarming med 60 prosent.

Ett råd er å inngå et kompromiss med å senke innetemperaturen med èn grad ‒ som betyr 5 prosent mindre energiforbruk, og at den som fryser litt ekstra får et par skikkelig gode tøfler som en tidlig julegave. Og så blir det som regel litt ekstra varmt når man er en større flokk som samles i stuen for å åpne julegavene.

Fyll opp vaskemaskiner og oppvaskmaskiner

Det er ikke å legge skjul på at det blir et par runder med oppvaskmaskin etter julemåltidet er fortært. Og når huset rommer flere enn vanlig, blir det som regel mer skittentøy en vanlig. 

Her er det lurt å sikre at både oppvaskmaskin og vaskemaskin er fulle før det skrus på. Ingen av maskinene bruker nemlig ikke mindre strøm når de er halvfulle.