Dette bør du vite om jordfeil

Jordfeil kan være farligere enn du kanskje tror, da det kan føre til både livsfarlige støt eller brann. Ikke bare hos deg, men også i andre elektriske anlegg i nabolaget ditt.

Derfor bør jordfeil utbedres så raskt som overhode mulig. Dette er imidlertid ikke noe du kan fikse selv, med mindre du er en godkjent og kyndig elektriker. 

I nyere elektriske anlegg er det en jordfeilbryter som slår ut i sikringsskapet ved jordfeil på det elektriske anlegget. Den sørger for å kutte strømmen og dermed forhindre farlige situasjoner. Men mange eldre sikringsskap har ingen jordfeilbryter.

Hva er jordfeil?

Jordfeil er en samlebetegnelse for isolasjonssvikt eller feil på det elektriske anlegget eller i tilknyttet elektrisk utstyr. Jordfeil kan for eksempel oppstå i en varmtvannsbereder, en kaffetrakter, en hårføner, en panelovn, eller i varmekabler for den saks skyld. Feilen kan også oppstå ved at en spiker eller skrue treffer en ledning, for eksempel når du skal henge opp et bilde.

Det som skjer når jordfeil oppstår er at strømførende ledninger kommer i kontakt med jordede anleggsdeler eller i direkte kontakt med en jordleder, noe som medfører en lekkasjestrøm som igjen kan gi deg støt eller føre til brann. En jordfeil som påvirker deg kan være i ditt elektriske anlegg, hos en nabo eller i nettleverandørens distribusjonsnett.

Jordfeil i varmtvannsberederen.

Varmtvannsberederen er bare et av mange eksempler på hvor det kan oppstå jordfeil.

Jordfeil kan komme og gå

Det kan være vanskelig å lokalisere en jordfeil, da den kan være både permanent eller periodisk. En permanent jordfeil skyldes som regel feil på kabler, ledninger eller annen fast installasjon. Jordfeil som kommer og går oppstår som regel i elektrisk utstyr eller apparater som er koblet til strøm og som brukes sporadisk eller kortvarig. Det kan for eksempel være en brødrister, en barbermaskin, et vaffeljern, en skjøteledning eller en komfyr. Jordfeilen oppstår da bare når utstyret eller apparatet er i bruk.

Hva gjør du hvis du oppdager jordfeil?

Det er viktig at du kontakter en elektriker med en gang du oppdager en jordfeil, for å sjekke om jordfeilen er hos deg eller andre. Det er du som eier av det elektriske anlegget som er ansvarlig for at anlegget ditt og elektrisk utstyr tilkoblet dette er i forskriftsmessig stand. Om elektriker finner at jordfeilen er hos andre, kan det meldes til oss her. Husk da å sjekke om elektrikeren du kontakter står oppført i Elvirksomhetsregisteret, så du er på den sikre siden.

Hånd lader mobil

Slik reduserer du brannfare ved lading

Vi omgir oss med stadig flere elektroniske dingser som må lades i hytt og pine. Men hyppig og feil lading kan være brannfarlig.

Sikringsskap. Foto

Vedlikehold av strøm: Dette må du gjøre selv

Når sjekket du sist tilstanden på sikringsskapet eller på det elektriske utstyret ditt? Strømmen hjemme hos deg selv krever nemlig noe vedlikehold av deg.