Fem råd om elsikkerhet før du drar på ferie

Det nærmer seg ferietid, og for mange betyr det å reise på hytta, til campingplassen eller til utlandet. Uansett hvor du skal i sommer, er det viktig å sjekke at hjemmet du reiser fra er trygt og beskyttet mot potensielle elektriske farer.

Ved å følge noen enkle råd reduserer du risiko for boligbrann og skader, og kan nyte ferien med god samvittighet.

1. Slå av og trekk ut elektriske apparater

Elektriske apparater som TV-er, datamaskiner og mobilutstyr kan forårsake brann hvis de blir overbelastet eller det oppstår en feil når du er borte. Før du reiser er det derfor viktig at du går gjennom huset og kobler helt ut alle elektriske apparater som ikke trenger å være på. Selv i hvilemodus kan de øke brannfaren (og strømregningen), så slå elektronisk utstyr helt av. Jo mer du trekker ut av stikkontakten, desto tryggere er det. 

2. Sjekk varmeovner og varmekabler

Elektriske varmeovner og varmekabler kan utgjøre en stor brannrisiko hvis de står på uten tilsyn. Slå dem av før du drar, og sjekk at termostater er satt til lav eller avslått.  

3. Sjekk røykvarslere og brannalarmer

Røykvarslere og brannalarmer er avgjørende for sikkerheten i hjemmet. Test disse jevnlig for å sjekke at de fungerer som de skal, og bytt batterier om nødvendig. Brannalarmer kan varsle naboer eller eventuelt tilkoblet alarmsentral, og dette reduserer risikoen for skader dersom brann eller røykutvikling skulle oppstå. Er røykvarsleren over 10 år gammel, bør du bytte den ut med en ny.  

4. Installer overspenningsvern

Sommer er høysesong for lynnedslag, som igjen kan føre til strømbrudd. For å beskytte elektriske apparater mot skader, kan du installere et overspenningsvern i boligen din. Det finnes mange ulike typer, og de enkleste typene kan du sette opp selv. Sørg for å bruke et produkt som er FG-godkjent (godkjent av forsikringsselskapene i Norge) da disse er tilpasset norske forhold. Les mer om hvordan du gjør hjemmet ditt trygt i tordenvær. 

5. Smarthjem og overvåkning

Stadig flere har systemer som kan overvåke hjemmet mens en selv er borte. Hvis du har Smarthjem-systemer i boligen bør du sjekke at systemene er oppdatert, og at du mottar varsler dersom uvanlige hendelser eller farer skulle oppstå. 

I tillegg til disse rådene kan det være smart å alliere seg med familie eller naboer, og la noen du stoler på holde et ekstra øye med boligen din mens du er på reise. Gi dem kontaktinformasjon i tilfelle nødsituasjoner, og la dem få nøkkel til hjemmet ditt hvis nødvendig. Da kan du reise på ferie med ro i sjela, vel vitende om at hjemmet ditt blir passet på mens du er borte.  

 Vi ønsker alle en god og elsikker sommer! 🌞